Kolejny przepis na pierniczki, które można zawiesić na choinkę lub schrupać przed udekorowaniem. Ciastka z tego przepisu należy wypiekać bardzo cieniutkie, wtedy są najlepsze, chrupiące i bardzo imbirowe. Uwielbiam smak imbiru, który w tych ciasteczkach jest bardzo, bardzo wyraźny. Polecam, spróbujcie!
🥘 Składniki
- 1 jajko
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 180 g cukru trzcinowego
- 140 ml melasy
- 100 ml miodu
- 120 ml wody
- 230 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 do 3 łyżek mielonego imbiru
- 750 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
🔪 Instrukcje
- Masło, melasę i miód rozgrzać
- Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść ciasto
- Zawinąć w folię spożywczą i włożyć je do lodówki na przynajmniej 3 godziny, może być na całą
- Po schłodzeniu bardzo cienko rozwałkować, wyciąć dowolne kształty, ułożyć na blaszce do pieczenia
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175 st C
- Piec 8 - 10 minut
- Studzić na kratce, można dekorować lukrem
- Ciastka przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju przez około 2 tygodnie
📖 Przepis
Pierniczki bardzo imbirowe
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- 180 g cukru trzcinowego
- 140 ml melasy
- 100 ml miodu
- 120 ml wody
- 230 g masła
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 2 łyżki mielonego imbiru (do 3)
- 750 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
🔪 Instrukcje
- Masło, melasę i miód rozgrzać.
- Wszystkie składniki umieścić w misce, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć je do lodówki na przynajmniej 3 godziny, może być na całą. Po schłodzeniu bardzo cienko rozwałkować, wyciąć dowolne kształty, ułożyć na blaszce do pieczenia.
- Ciastka po całkowitym wystudzeniu przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoju przez około 2 tygodnie. Smacznego!
Justyna Siewiera napisał
No to mam dylemat...które wybrać,uwielbiam zapach imbiru tak dla mnie pachną ŚWIĘTA:)
Anna napisał
Piecz jedne i drugie, są świetne i mają długi termin przydatności do spożycia!