Ciasto serowo-francuskie to przepis, który przyda się na wiele okazji. Wykorzystacie go do świątecznych pasztecików lub tarty z farszem wytrawnym, lub też słodkim. Ciasto jest fantastyczne i przyznam, że do tej poty nie jadłam takiego. Po pierwsze: jest błyskawiczne do przygotowania, nie trzeba czekać, aby wyrosło, co jest konieczne w przypadku ciasta drożdżowego. Wystarczy zagnieść ciasto i od razu możemy przygotować paszteciki. Po drugie: jest delikatne, przypomina ciasto francuskie, choć moim zdaniem jest lepsze od niego! Nadaje się do przygotowania pasztecików z nadzieniem, które będzie idealne do wigilijnego barszczu, farszu mięsnego czy też słodkiego wypełnienia owocowego. Przepis na farsz do pasztecików z kapustą i grzybami jest tutaj. Życzę smacznego!
📖 Przepis
Paszteciki z ciasta serowo-francuskiego
🥘 Składniki
- 250 g mąki pszennej (+ do podsypania)
- 250 g twarogu
- 250 g masła
- 1 żółtko
- 2 łyżki śmietany
- ½ łyżeczki soli
Dodatkowo
- 1 średnie jajko
- 1 łyżka mleka
🔪 Instrukcje
- Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Twaróg rozdrobnić, przeciskając przez praskę. Przesiać mąkę z solą, dodać żółtko i śmietanę, masło posiekać na drobne kawałki, dodać do pozostałych składników. Zagnieść ciasto, jeśli będzie bardzo klejące dodajcie 2 łyżki mąki lub troszkę więcej.
- Rozwałkować placek o grubości około 4 mm, pokroić na kwadraty 5 x 5 cm, można przygotować w innym rozmiarze. Na środku położyć łyżkę farszu, złożyć ciasto na pół i zlepić brzegi ciasta.
- Paszteciki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch pasztecików można pomalować rozbełtanym jajkiem z 1 łyżką mleka.
- Piec około 20 minut lub do przyrumienienia się wierzchu. Po upieczeniu lekko przestudzić, podawać ciepłe.
- Smacznego!
Magda napisał
Aniu jak długo można przechowywać takie rożki z nadzieniem z kapustą i grzybami? Chce jak najmniej zostawić na ostatnią chwilę. Pozdrowienia
amgdalena napisał
A ja tylko dodam, że dzisiaj zrobiłam je w wersji na slodko. Z nadzieniem serowym z rodzynkami. Pycha!
Anna napisał
Narobiłaś mi smaku na serowe rożki:) Pozdrawiam Ania
annpas16 napisał
pysznie wyglądają!
Anna napisał
Polecam! Pyszne i proste:)
amgdalena napisał
Zrobiłam! Rodzina oszalała na ich punkcie. 🙂 Są przepyszne. Pięknie wygladają. I chyba już weszły na stałe do naszego menu 🙂
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że Wam posmakowały, ciasto jest naprawdę pycha:)!
Justyna Siewiera napisał
Oooo...super,na pewno wypróbuję na ŚWIĘTA:)
kimek napisał
Może być ciekawe. Chyba już gdzieś takie serowe ciasto próbowałem. Pierożki wyglądają super!