Soczysta kaczka w sosie winnym podana na sałacie, polana wybornym sosem z czerwonego wina z dodatkiem żurawiny. Tak przygotowane piersi można podać nie tylko do sałaty. Można wykorzystać je do przygotowania pysznych kanapek, a z dodatkiem ryżu lub smażonych ziemniaków będą solidnym daniem obiadowym. Sos przygotowałam z czerwonego wina z lekko słodkimi szarotkami i żurawiną, to wyśmienita kompozycja smaków. Sos można wykorzystać również do innych mięs. Polecam!
📖 Przepis
Kaczka w sosie winnym
Pyszne i szybkie danie.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 2 sztuki kaczych piersi
- sól
- pieprz
- 2 łyżki suszonego majeranku
- 1 łyżki suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
Składniki na sos
- 200 ml czerwonego wina
- 2 łyżki dżemu malinowego
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 6 sztuk cebulek (najlepiej aby były to szarotki)
- pieprz (do smaku)
- sól (do smaku)
- 2 łyżki oleju
Dodatkowo
- kilka pomidorków koktajlowych
- sałata lodowa
- czerwona papryka
- awokado
- świeża natka piertuszki
🔪 Instrukcje
- Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. W miseczce wymieszać miód, sok z cytryny i przypraw. Przygotowaną mieszanką natrzeć dokładnie piersi, odstawić do lodówki na przynajmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
- Piekarni nagrzać do 180 st C.
- Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, piersi wyjąć z marynaty, obsmażyć na dużym ogniu po 2 minuty z każdej strony.
- Następnie pierś wraz z resztą marynaty umieścić w naczyniu żaroodpornym, przykryć folią aluminiową, piec przez 40 minut, po tym czasie zdjąć folię i przypiec ( używając funkcji grill lub tylko górnej grzałki ) przez 10 minut, lub do momentu uzyskania chrupiącej skórki.
- Upieczoną pierś zawinąć w folię aluminiową na około 15 minut.
Przygotowanie sosu
- Do rondelka wlać olej, rozgrzać. Cebulki przekroić na 4 części, wrzucić na tłuszcz, smażyć przez około 3 minuty ciągle mieszając.
- Następnie wlać wino, część sosu pozostałego po upieczeniu piersi, dodać żurawinę, dżem, cukier, sól, pieprz, całość gotować przez około 10 minut do momentu zredukowania wina - sos powinien zrobić się gęsty.
Serwowanie
- Na talerzu ułożyć porcję porwanej sałaty lodowej, pokrojoną paprykę, pomidorki i awokado.
- Upieczoną pierś pokroić na cienkie plasterki, ułożyć na przygotowanej sałacie, polać sosem winnym.
- Smacznego!
Comments
No Comments