Bakłażan jest warzywem, które nadaje się na przekąski i dania główne. Dzisiejsza propozycja to dwa w jednym. Szybko smacznie i pożywnie, bo o to chodzi mam szczególnie latem! Teraz, kiedy upał na zewnątrz kto chce stać godzinami przy garach, na pewno nie ja! Danie to przypomina mi klimaty błogiego lenistwa w Grecji i typowo greckie smaki takie jak ser feta, mięta, cytryna... Grillowanego bakłażana podaję z sosem jogurtowym, który fantastycznie pasuje do roladek! Roladki polecam jako przystawkę przed daniem głównym lub z dodatkiem sałatki jako danie obiadowe. Grillowane bakłażany będą super na wieczornego grilla przy lampce białego wina w miłym towarzystwie najbliższych i przyjaciół. Polecam!
📖 Przepis
Grillowane bakłażany z fetą
🥘 Składniki
- 2 duże bakłażany
- 250 g fety
- 4 łyżki oliwy
- 1 pęczek mięty
- 1 średnia cytryna (sok z niej)
- czarny pieprz
🔪 Instrukcje
- Bakłażana pokroić na cienkie plastry, wzdłuż, posolić plastry bakłażana i odłożyć na kilka minut.
- Do miski rozkruszyć ser i wymieszać z chilli, dodajcie jej tyle żeby Wam smakowało! Następnie dodać sok z cytryny, sól i drobno posiekaną miętę, wszystko dobrze wymieszać.
- Plastry bakłażana osuszyć ręcznikiem papierowym, posmarować oliwą z dwóch stron, smażyć - grillować na patelni grillowej lub grillu.. przez 2 minuty z każdej strony, powinny lekko się zarumienić i zmięknąć.
- Na ciepłe plastry bakłażana, w jednej trzeciej długości, nałożyć łyżkę nadzienie i zwinąć w niezbyt ciasny rulonik. Ułożyć na talerzu ( złączeniem do dołu ) posypać resztą mięty.
- Jako dodatek do tego dania proponuję sos jogurtowo - ogórkowy.
- Smacznego!
Comments
No Comments