Zupa ogórkowa w 4 minuty jak to możliwe? Możliwe, jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami garnka zwanego szybkowarem. Gotowanie z takim garnkiem to oszczędność czasu i pieniędzy. I co bardzo istotne podczas gotowania w takim garnku nie tracimy cennych składników, które uciekają podczas klasycznego gotowania. Gotowanie w szybkowarze jest idealne dla mam, które mają gromadkę dzieci do wykarmienia lub osób, którym brak czasu na pichcenie. Prawdę mówiąc, przygotowanie potrawy trwa dłużej niż samo gotowanie:). Oczywiście, jeśli nie macie takiego garnka, można zupę przygotować w zwykłym garnku, będzie również pyszna, choć trzeba będzie trochę dłużej na nią poczekać.
🥘 Składniki
- 1,5 l wody
- 1 średnia marchewka
- 1 średni pietruszki
- 30 g selera
- 100 g kaszy pęczak
- domowa vegeta do smaku
- 250 g ogórków kiszonych
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 mała cebulka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 liść laurowy
- śmietana 18 %
- koperek świeży
🔪 Instrukcje
- Warzywa, ogórki kiszone zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Cebulkę przypiec nad palnikiem, powinna się przypalić, zupa będzie miała niepowtarzalny smak. Do garnka wlać wodę, włożyć wszystkie przyprawy, kaszę, cebulę, starte warzywa wraz z ogórkami. Dodać oliwę, garnek zamknąć pokrywą, nastawić pokrętło ciśnienia w pozycji 1.
- Kiedy wskaźnik pokaże, że ciśnienie w garnku osiągnęło odpowiednią wartość, zmniejszyć ogień i nastawić czas na 4 minuty. Po 4 minutach wyłączyć ogień, przestawić pokrętło w pozycji obniża ciśnienia.
- Kiedy ciśnienie zostanie obniżone, można zdjąć pokrywkę.
- Teraz należy przyprawić zupę do smaku, jeśli okaże się, że zupa jest za mało kwaśna można dolać soku z ogórków.
- Przed podaniem zabielić zupę śmietaną i dodać siekany koperek.
🍖 Opcja na rosole
Mój przepis jest na zupę wegetariańską, ale możecie przygotować ją na rosole. Chcąc przygotować wersję zupy na mięsie, trzeba dodać do wody na przykład 3 skrzydełka z kurczaka, korpus lub szponder wołowy. Oczywiście zupa na mięsie będzie potrzebowała więcej czasu niż wegetariańska wersja.
🌿 Jakie dodatki
Zupa ogórkowa jest jedną z moich ulubionych zup i bardzo często przygotowuje ją, oczywiście z domowych ogórków kiszonych. Ciekawa jestem, jakie są Wasze sposoby na przygotowanie takiej zupy i jakich dodatków używacie. Lubicie ogórkową z ziemniaki czy z kaszą? Zaprawiacie śmietaną czy może jogurtem? Jakich przypraw używacie najczęściej bazylii czy oregano, a może klasycznie świeży koperek? Podzielcie się własnymi sekretami na najlepszą zupę ogórkową nie koniecznie w 4 minuty.
🥣 Inne zupy
Zupa ogórkowa jest wspaniała, ale może będziecie chcieli spróbować innych równie pysznych zup. Zapraszam częstujcie się, przepisy są poniżej.
📖 Przepis
Zupa ogórkowa w 4 minuty
🥘 Składniki
- 1,5 l wody
- 1 średnia marchewka
- 1 średni pietruszki
- 30 g selera
- 100 g kaszy pęczak
- domowa vegeta (do smaku)
- 250 g ogórków kiszonych
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 1 mała cebulka
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 1 liść laurowy
- śmietana 18 %
- koperek (świeży)
🔪 Instrukcje
- Warzywa, ogórki kiszone zetrzeć na tarce o małych oczkach.
- Cebulkę przypiec nad palnikiem, powinna się przypalić, zupa będzie miała niepowtarzalny smak. Do garnka wlać wodę, włożyć wszystkie przyprawy, kaszę, cebulę, starte warzywa wraz z ogórkami. Dodać oliwę, garnek zamknąć pokrywą, nastawić pokrętło ciśnienia w pozycji 1.
- Kiedy wskaźnik pokaże, że ciśnienie w garnku osiągnęło odpowiednią wartość, zmniejszyć ogień i nastawić czas na 4 minuty. Po 4 minutach wyłączyć ogień, przestawić pokrętło w pozycji obniża ciśnienia.
- Kiedy ciśnienie zostanie obniżone, można zdjąć pokrywkę.
- Teraz należy przyprawić zupę do smaku, jeśli okaże się, że zupa jest za mało kwaśna można dolać soku z ogórków.
- Przed podaniem zabielić zupę śmietaną i dodać siekany koperek.
- Smacznego!
Gosia napisał
super z obiecaną kostką ” domowej roboty”. Kostka rosołowa to niezdrowa chemia,ale od czasu do czasu…”ułatwia” zycie
Anna napisał
Nawał pracy nie pozwolił mi jeszcze na przygotowanie wpisu z kastą domowej roboty, ale po feriach na pewno się za to zabiorę 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Ilona napisał
rozumiem, że to "zdrowe i domowe gotowanie" opiera się na ładunkach chemicznych - tgz. kostkach rosołowych?
Anna napisał
Wyjaśniam 🙂 Kostka rosołowa znalazła się w przepisie nie przez przypadek. Do tego przepisu miał być dołączony link do przepisu na kostkę rosołową, ale skleroza nie boli...przyznaję, zapomniałam o tym 🙁 Dziękuję bardzo za przypomnienie mi o kostce, niebawem nadrobię zaległości i opublikuje na nią przepis. Tymczasem proponuję, zamiast kostki zastosować vegete. Podaję link do przepisu Pozdrawiam serdecznie 🙂