Błyskawiczna słodka przekąska, którą lubi chyba każde dziecko. Szyszki, taką słodką przekąskę pewnie większość z Was zna, ale przepis warto. Tak na wszelki wypadek gdyby nagle naszła was, a właściwie dzieci, ochota na coś słodkiego do chrupania. Dziś podaję wersję z krówkami o smaku lukrecji, ale oczywiście można zrobić je z każdymi innymi ciągutkami. Lukrecja ma bardzo charakterystyczny smak i pewnie nie każdemu posmakuje, ale jej amatorom z pewnością posmakuje. Polecam!
📖 Przepis
Szyszki lukrecjowe
Pyszne słodycze
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 50 g masła
- 300 g krówek o smaku lukrecji
- 2 łyżki kakao
- 110 g ryżu preparowanego
🔪 Instrukcje
- W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy masło i krówki, dodajemy przesiane kakao, dokładnie wszystko mieszamy. Do gorącej płynnej masy dodajemy ryż, szybko mieszamy łyżką, ryż powinien "ubrudzić się" masą.
- Natychmiast, kiedy masa jest jeszcze gorąca nabieramy porcję łyżką i w dłoniach formujemy kule, szyszki czy wałeczki.
- Niestety trzeba robić to kiedy masa jest gorąca! Uważajcie aby się nie poparzyć.
- Gotowe szyszki układać na blacie, desce lub foli spożywczej.
- Gotowe!
amgdalena napisał
Dziekuję. Ja uwielbiam lukrecję. 🙂 A szyszki to w ogóle jeden z moich numerów jeden w świecie slodyczy, smak dzieciństwa.
karmel-itka napisał
widzę, że dziś odważnie.
lukrecję niewielu lubi. ale pomysł arcyciekawy!
amgdalena napisał
Ale narobiłaś mi smaku 🙂 Tylko gdzie dostac lukrecjowe krówki ?
Anna napisał
Krówki lukrecjowe kupiłam w moim wiejskim sklepiku:) więc myślę, że można kupić je i w większych marketach, były rownież o smaku czekoladowym:)))