Bardzo dobra, sycąca sałatka z cukinii, fasolki i bobu to idealna propozycja na upały, to wystarczy na lekki obiad. Łatwa w przygotowaniu, choć jest mały haczyk, po ugotowaniu bób trzeba obrać ze skórki, sałatka będzie lepsza, ale możecie to pominąć. Koniecznie spróbujcie w sezonie letnim, kiedy wszystkie potrzebne warzywa są świeże!
📖 Przepis
Sałatka z cukinii, fasolki i bobu
Fantastyczna pożywna sałatka
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 1 kg żółtej cukinii (najlepiej kiedy jest młoda)
- 500 g zielonej cukinii
- 80 ml oliwy z oliwek
- 300 g młodego bobu
- 250 g zielonej fasolki szparagowej
- sól (do smaku)
- pieprz (do smaku)
- 1 mała cytryna (sok z niej)
- 1 garść bazylii
- 1 garść natki pietruszki
- 1 łyżeczka oregano
🔪 Instrukcje
- Rozgrzać piekarnik do 200°C. Cukinie pokroić na ok. 5 cm części, a następnie pokroić je w słupki. Ułożyć je na dużą blachę, polać oliwą posypać solą, oregano i wszystko dobrze wymieszać dłońmi, tak aby wszystko pokryło się oliwą i przyprawami. Piec około 30 minut, do momentu kiedy cukinie zaczną się złocić na brzegach. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia.
- Fasolkę ugotować w osolonej wodzie, ja proponuję aby fasolka była 'al dente' jest smaczniejsza, więc po uzyskaniu odpowiedniej jędrności należy ją odcedzić i wrzucić na 1 minutę do lodowatej wody, odcedzić.
- Wszystkie warzywa umieścić w misce, zlać również całą oliwę z pieczenia cukinii. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać drobno posiekaną zieleninę i dokładnie wymieszać. Smacznego!
sałatka napisał
uwielbiamy sałatki, musze zrobic, bo mi wielkiego smaka narobiłas 😀
Anna napisał
Sałatkę polecam! jest pyszna 🙂