Zakwas na żurek domowej roboty to najlepsza gwarancja na pyszny świąteczny żur. Zakwas jest dziecinnie prosty, wystarczy 5 minut przygotowania, około 4 dni czekania i można gotować pyszny domowy żurek. Do zakwasu dodaję aromatyczny czosnek, ziele angielskie, pieprz i liście laurowe, żeby zakwas był jeszcze lepszy, niektórzy używają zakwasu żytniego chlebowego, ale moim zdaniem ten do zupy jest o niebo lepszy i delikatniejszy. Oczywiście, zakwas na żurek można kupić gotowy w butelce, trzeba tylko poszukać takiego, który ma w składzie, to co niezbędne! Dziś przepis na zakwas, a niebawem przepis na żurek.
🥘 Składniki
- 1 litr przegotowanej zimnej wody
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 1 szklanka mąki żytniej razowej typu 2000
- 2 liście laurowe
🔪 Instrukcje
- Wsypać mąkę, dodać obrany czosnek i przyprawy, dolać wodę, wymieszać. Słoik zakryć bawełnianą ściereczką, nie zamykać szczelnie.
- Pozostawić na 4 - 5 dni w temperaturze pokojowej, raz dziennie zamieszać.
- Po tym czasie będzie gotowy, a wtedy można słoik zamknąć szczelnie, przechowywać w lodówce.
📖 Przepis
Zakwas na żur
Zakwas na żurek domowej roboty.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 1 litr przegotowanej zimnej wody
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziarna ziela angielskiego
- 4 ziarna czarnego pieprzu
- 1 szklanka mąki żytniej razowej typu 2000
- 2 liście laurowe
🔪 Instrukcje
- Wsypać mąkę, dodać obrany czosnek i przyprawy, dolać wodę, wymieszać. Słoik zakryć bawełnianą ściereczką, nie zamykać szczelnie.
- Pozostawić na 4 - 5 dni w temperaturze pokojowej, raz dziennie zamieszać.
- Po tym czasie będzie gotowy, a wtedy można słoik zamknąć szczelnie, przechowywać w lodówce.
Ania napisał
Zakwas na żurek tak prosto zrobić samemu! Super sprawa to ukisić sobie większą porcję i trzymać w lodówce - jak przyjdzie ochota na żurek to jest jak znalazł 🙂
Anna napisał
To prawda, łatwo i zdrowo 🙂 Najsmaczniejszy żurek to taki własnej roboty 🙂
sylwia napisał
Jutro wszystko wyladuje w sloiku 🙂
Anna napisał
Super! Pogoda za oknem super na żurek 🙂