Wielkanocny mazurek pomarańczowy z mascarpone i likierem Cointreau. Spód mazurka przygotowany jest z delikatnego i bardzo kruchego ciasta. Bardzo ważna rada! Spód mazurka powinien być bardzo cienki, wtedy mazurek jest najlepszy. Smak masy nie jest wtedy przytłumiony zbyt grubym i twardym ciastem. Kremowy serek mascarpone połączony z aromatem pomarańczy jest wspaniały! Użyłam dżemu z kawałkami skórki pomarańczowej, która jeszcze mocniej podkreśla ten cudowny smak. Mazurki są niezwykle łatwymi ciastami i można wypełnić je najróżniejszymi kremami. Dżemami oraz różnego rodzaju dodatkami, panuje tutaj pełna dowolność i nie trzeba trzymać się idealnych proporcji i specjalnych procedur. Gotowanie to przygoda, bawcie się tym. Życzę smacznego!
📖 Przepis
Mazurek pomarańczowy z mascarpone
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 180 g mąki krupczatki
- 50 g mąki pszennej
- 120 g masła
- 110 g drobnego cukru
- 1 łyżka emulsji cytrynowej (można użyć olejku cytrynowego lub pominąć)
- 1 średnie jajko
Składniki na masę serową
- 250 g mascarpone
- 2 łyżki dżemu z pomarańczy (najlepiej z kawałkami skórki)
- 2 łyżki likieru Cointreau
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo
- słoiczek dżemu pomarańczowego
🔪 Instrukcje
- Ze wszystkich składników zagnieść ciasto, zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na około 30 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C.
- Schłodzone ciasto rozwałkować, najlepiej zrobić, to wkładając ciasto pomiędzy dwa arkusze papieru do pieczenia, ciasto jest delikatnie i może się "rozdzierać" podczas wałkowania, a powinno być cienko rozwałkowane.
- Ilość ciasta pozwala wypełnić formę o wymiarach 25 x 35 cm, rozwałkujcie ciasto o 3 cm większe niż wielkość formy, aby wywinąć je na boki formy. Po rozwałkowaniu oderwać jeden arkusz papieru, placek przenieść razem z dolnym papierem do formy, ciasto powinno być wywinięte na boki formy około 1,5 cm, nadmiar ciasta obciąć nożem.
- Tak przygotowany spód nakłuć widelcem, wstawić do piekarnika, piec około 15 - 20 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki. Ciasto po upieczeniu ostudzić.
- Do miski włożyć mascarpone, dodać dżem, cukier, skórkę startą z pomarańczy i likier, całość energicznie wymieszać widelcem.
- Na wystudzony spód wyłożyć kilka łyżek dżemu, rozsmarować na całej powierzchni ciasta. Następnie krem z mascarpone rozłożyć porcjami na całym cieście, a następnie przy pomocy dużej łyżki (wypukłą jej częścią) rozsmarować delikatnie krem po całej powierzchni mazurka.
- Wierzch mazurka można "podrapać" widelcem, aby nadać mu fakturę, można również udekorować bakalii, czekoladą.
- Smacznego!
Game napisał
Szybkie pytanie. Bardzo chciałbym zrobić niespodziankę rodzinie i przyjechać z tak upieczonym mazurkiem, ale mam jedno pytanie. Czy wspomniany likier Cointreau można zastąpić czymś innym lub czy można go w ogóle nie dodawać?
Anna napisał
Oczywiście likier możesz pominąć, bez niego również będzie pyszny 🙂 Smacznego i Wesołych Świąt 🙂
AJ napisał
Ile można przechowywać ciasto z tak zrobionym kremem? Czy sobotni w poniedziałek będzie OK?
Anna napisał
Ciasto z kremem przykrywając szczelnie folią spożywczą i przechowując w chłodnym miejscu ( lodówce ) można około 4 dni, ale polecam Ci upieczenie spodów już dziś ( po wystudzeniu zawiń również w folię spożywczą i odłóż w chłodne miejsce ), a krem najlepiej nałożyć w piątek lub sobotę, będzie zdecydowanie smaczniejszy, a krem się nie zeschnie:) Tym bardziej, że przygotowanie kremu trwa 5 minut:)
AJ napisał
dziękuję za rady 🙂
amgdalena napisał
Cudo! Sama świeżość i wiosna. Robię !:)
Anna napisał
Dziękuję:) polecam jest naprawdę bardzo wiosenny:) Pozdrawiam Ania