O tym chlebie czytałam wiele i przerażał mnie czas, jaki jest potrzebny, aby go przygotować. Nie jest to proces skomplikowany, ale ta 30-to godzinna procedura!!! Postanowiłam spróbować i upiec go, choć na zmienionych zasadach! Zrobiłam z mąki i bardzo gorącej wody miksturę następnie dodałam od razu wszystkie pozostałe składniki i odstawiłam na całą noc. Rano zamieszałam ciasto, przelałam do formy i po niespełna godzinie nadawał się do pieczenia!
Chleb jest wyborny! W 100% z mąki żytniej, więc i bardzo wilgotny, klejący z niesamowitym smakiem, jakie mają tylko chleby żytnie na zakwasie. Zaskoczyło mnie powodzenie tego chleba u moich dzieci, rzuciły się na niego jak na cukierki! Zjedzony został natychmiast, więc trudno mi powiedzieć jak długo zachowuje świeżość, ale jestem przekonana, że tydzień z powodzeniem będzie świeży. Uprzedzam, podane proporcje wystarczają na mały bochenek, warto więc podwoić ich ilość! Smacznego!
📖 Przepis
Chleb żytni 100%
🥘 Składniki
- 60 g mąki żytniej typ 720
- 240 g wody bardzo ciepłej
- 50 g zimnej wody
- 300 g mąki żytniej typ 720
- 200 g zakwas żytni
- 12 g soli
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać 60 g mąki żytniej zalać ją bardzo gorącą wodą, trzeba intensywnie mieszać aby nie zrobiły się grudki, można zrobić to mikserem odstawić na 30 minut.
- Po tym czasie do mieszaniny mąki i wody dodać pozostałe składniki, wymieszać ciasto do połączenia się wszystkich składników, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na całą noc.
- Następnego dnia jeszcze raz dokładnie wymieszać ciasto.
- Przygotować formę np. keksówkę średniej wielkości, wysmarować olejem i wysypać otrębami.
- Ciasto przelać do formy, przykryć folią i odstawić w bardzo ciepłe miejsce do podwojenia objętości, u mnie rosło 1 godzinę ale może trwać to również nieco dłużej.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 210 st C. Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypcie na jego dno szklankę lodu, dzięki tworzącej się parze chleb będzie mógł jeszcze urosnąć.
- Pieczemy 50 minut z opcją górnej i dolnej grzałki.
- Smacznego!
monika smakoszka napisał
nie ma to jak chlebek z własnej piekarni 🙂 wygląda bardzo ładnie
Anna napisał
Dziękuję:) u mnie właśnie się piecze:)))