Gravlax, to tradycyjne danie kuchni skandynawskiej, przyrządza się je z surowego łososia. Łosoś do tego dania musi być bardzo świeży, bez ości, ale ze skórą. Przygotowanie łososia jest bardzo proste, wystarczy rybę natrzeć przyprawami, zawinąć w folię, obciążyć ciężarem i zostawić w lodówce na kilka dni, aby ryba przeszła smakiem przypraw. Tak przygotowanego łososia przed podaniem oczyszczamy z przypraw i przy pomocy ostrego noża kroimy w bardzo cienkie plastry. Gravlax proponuję podać z sosem musztardowo - miodowym, cytryną lub octem winnym. Łosoś świetnie smakuje serwowany na chrupiących grzankach ze śmietaną, ziemniakami lub blinami. Świetnie nadaje się do różnego rodzaju sałatek. Polecam!
📖 Przepis
Gravlax
🥘 Składniki
- 700 g łososia ze skórą bez ości
- 30 g grubej soli morskiej
- 15 g cukru Damamera
- 15 g chrzanu
- 15 ml wódki
- skórkia starta z ½ cytryny + sok
- 1 pęczek kopru
Dodatkowo na sos
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżki miodu
- 2 łyżki koperku lub zielonej kolendry
- odrobina świeżo mielonego pieprzu
🔪 Instrukcje
- Filet z łososia umyć, jeśli są jakieś ości należy je wyjąć, dokładnie osuszyć rybę ręcznikiem papierowym. Łososia należy dokładnie natrzeć przyprawami, zaczynając od skórki z cytryny i chrzanu, a następnie posypać cukrem i solą.
- Rybę położyć na foli spożywczej, skórą do dołu. Wódkę i sok z cytryny wymieszać i polać łososia, wierzch posypać grubo siekanym koperkiem.
- Rybę ciasno owinąć folią, po bokach nakłuć folię nożem w kilku miejscach, tak aby powstały małe dziurki, którymi będzie wypływał nadmiar płynu. Do naczynia w którym umieścimy łososia włożyć deskę, a dopiero na nią położyć przygotowaną rybę, na górę położyć drugą deseczkę, całość przycisnąć cegłą, kamieniem lub kilkoma pełnymi puszkami.
- Tak przygotowaną rybę włożyć do lodówki, rybę marynujemy przez 3 - 4 dni. Na dno naczynia będzie wypływał sok z ryby, drugiego dnia można odlać nadmiar płynu.
- Czwartego dnia, wyjąć łososia, zdjąć wszystkie przyprawy, zeskrobując je nożem, a następnie oczyścić ręcznikiem papierowym.
- Marynowany łosoś najlepiej smakuje, kiedy pokroimy go na bardzo cienkie plastry, przyda się bardzo ostry nóż.
- W miseczce wymieszać składniki sosu, przed podaniem łososia polewamy sosem.
- Smacznego!
Comments
No Comments