Sos masala z wędzonym tofu, bardzo aromatyczna i smaczna potrawa pochodząca z kuchni indyjskiej. Fantastyczne danie obiadowe, sos jest dość gęsty, kremowy z dodatkiem mleczka kokosowego, które dodaje niesamowitego smaku, można oczywiście zastąpić je śmietaną, ale namawiam na spróbowanie właśnie z mleczkiem kokosowym. Znajdziecie tutaj również wspaniałą mieszankę aromatycznych przypraw, imbir, kolendra, chilli, kminek, czosnek i do tego wędzone tofu. Spróbujcie koniecznie, niezbędnym dodatkiem do tego dania jest chlebek naan. Danie jest bardzo szybkie do przygotowania, wystarczy około ponad 30 minut i obiad już gotowy.
📖 Przepis
Sos masala z tofu
Pyszny aromatyczny sos z dodatkiem tofu.
 Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 400 g pomidorów w puszce (krojone)
 - ½ puszki mleczka kokosowego
 - 1 duża cebula
 - 1,5 łyżki startego świeżego imbiru
 - 2 łyżeczki mielonego kminku
 - 2 ząbki czosnku
 - ½ łyżeczki płatków chilli
 - 1 szczypta cynamonu
 - 1 łyżeczka nasion kolendry
 - sól (do smaku)
 - cukier trzcinowy (do smaku ok. 1 - 2 łyżki)
 - świeża kolendra
 - 100 g twardego wędzonego tofu
 - odrobina oleju roślinnego do smażenia
 - 1 łyżeczka oleju sezamowego (opcjonalnie)
 
🔪 Instrukcje
- Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na oleju roślinnym zmieszanym z olejem sezamowym. Imbir zetrzeć na tartce o małych oczkach, dodać do cebuli, smażyć chwilę. Następnie dodać rozdrobniony czosnek i zmiażdżone w moździerzu nasiona kolendry, smażyć jeszcze 30 sekund.
 - Dolać pomidory i mleczko kokosowe, gotować 10 minut, do czasu częściowego zredukowania płynu. Doprawić do smaku przyprawami.
 - Na patelni podsmażyć pokrojone w kostkę tofu dodać do sosu, posypać zieloną kolendrą.
 - Smacznego!
 



















Comments
No Comments