Kolejna pyszna propozycja dla bezglutenowców! Naleśniki kokosowe bezglutenowe na mleku kokosowym z mąki ryżowej, a do tego własnoręcznie i błyskawicznie przygotowany sos, a właściwie dżem z pomarańczy. Trzeba przyznać, że jest to bardzo smaczna wersja naleśników i to nie tylko dla uczulonych na gluten. Naleśniki są bardziej zwarte i twardsze od klasycznych naleśników, ale to nie wada po prostu są inne.
🥘 Składniki
Składniki na ciasto naleśnikowe
- 300 g mąki ryżowej
- 2 średnie jajka
- 400 ml mleka kokosowego
- 120 ml wody lub mleka krowiego
- 4 łyżki wiórków kokosowych
Składniki na dżem - sos
- skórka z jednej pomarańczy
- pomarańcza pokrojona na maleńkie kawałki
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu
🔪 Instrukcje
- W misce wymieszać mleko kokosowe z wodą i jajkami.
- Następnie stopniowo dodawać mąkę ryżową i wiórki kokosowe, wymieszać, ciasto powinno być gładkie bez grudek, odstawić na chwilę.
- Do rondelka włożyć pokrojoną pomarańczę oraz skórkę pomarańczową, dodać cukier i miód, gotować przez 10 - 15 minut mieszając od czasu do czasu.
- Naleśniki smażyć z dwóch stron na odrobinie oleju do momentu ze złocenia się naleśników.
- Ciasto z mąki ryżowej jest inne niż klasyczne ciasto, proponuję więc smażyć małe naleśniczki około 15 cm średnicy.
- Podawać z przygotowanym w między czasie sosem pomarańczowym i bananami lub innymi owocami.
🍌 Z czym podać
Naleśniki podaję z bananami i szybkim dżemem/sosem z pomarańczy. Pomarańczowy dodatek jest fantastyczny, bardzo aromatyczny z charakterystyczną goryczką, jaką daje skórka pomarańczy. Jeśli lubicie delikatniejszy smak pomarańczy mniej gorzki, dodajcie mniej skórki pomarańczowej, a sos będzie o wiele łagodniejszy. Naleśniki kokosowo - ryżowe z pysznym sosem, to rewelacyjna propozycja na śniadanie lub pyszny podwieczorek. Dla osób na diecie bezglutenowej będzie, to prawdziwy przysmak. Polecam!
📖 Przepis
Naleśniki kokosowe z sosem pomarańczowy-bezglutenowem
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
Składniki na ciasto naleśnikowe
- 300 g mąki ryżowej
- 2 średnie jajka
- 400 ml mleka kokosowego
- 120 ml wody lub mleka krowiego
- 4 łyżki wiórków kokosowych
Składniki na dżem - sos
- skórka z jednej pomarańczy
- pomarańcza pokrojona na maleńkie kawałki
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- 2 łyżki miodu
🔪 Instrukcje
- W misce wymieszać mleko kokosowe z wodą i jajkami.
- Następnie stopniowo dodawać mąkę ryżową i wiórki kokosowe, wymieszać, ciasto powinno być gładkie bez grudek, odstawić na chwilę.
- Do rondelka włożyć pokrojoną pomarańczę oraz skórkę pomarańczową, dodać cukier i miód, gotować przez 10 - 15 minut mieszając od czasu do czasu.
- Naleśniki smażyć z dwóch stron na odrobinie oleju do momentu ze złocenia się naleśników.
- Ciasto z mąki ryżowej jest inne niż klasyczne ciasto, proponuję więc smażyć małe naleśniczki około 15 cm średnicy.
- Podawać z przygotowanym w między czasie sosem pomarańczowym i bananami lub innymi owocami.
- Smacznego!
Comments
No Comments