Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Słodkie bułki

Drożdżówki z truskawkami

Aktualizacja: 14 lip, 2020 · Opublikowany: 4 lip, 2013 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Puszyste domowe drożdżówki ze słodkimi, dojrzałymi truskawkami oczarują Was swoim smakiem! Oprószone dużą ilością chrupiącej kruszonki oraz płatkami migdałowymi to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Najlepiej smakują, kiedy są jeszcze ciepłe, z filiżanką kawy będą super deserem lub drugim śniadaniem. Przepis na ciasto jest fantastyczny, można przygotować z niego drożdżówki z jagodami, malinami lub morelami mocna struktura ciasta świetnie utrzyma nawet ciężkie owoce. Latem możliwości komponowania nadzienia mamy wiele, bo lato to pora roku, w której możemy przebierać w owocowych dodatkach. Smacznego!

📖 Przepis

drozdzowki z truskawkami
Print Pin
5 z 3 głosów

Drożdżówki z truskawkami

Fantastyczne, mięciutkie ciasto i aromatyczne truskawki z dużą ilością kruszonki. Pycha!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 12
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 5 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 ⅓ szklanki mąki pszennej
  • 60 g miękkiego masła
  • ¾ szklanki mleka (letniego)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 1 średnie jajko
  • 1 paczuszka suszonych drożdży (lub 14 g świeżych)
  • 1 szczypta soli
  • 300 g truskawek
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 1 białko (do posmarowania wierzchu drożdżówek)
  • 1 garść płatków migdałowych

Składniki na kruszonkę

  • ½ szklanki mąki pszennej
  • 7 łyżek cukru
  • kilka kropli aromatu migdałowego (opcjonalnie)
  • 50 g masła
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie płynne składniki wymieszać w misce, dodać mąkę, drożdże, sól i cukier, wyrobić gładkie i elastyczne ciasto.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości, na około 40 minut.
  • Następnie ciasto należy przerobić, podzielić na 10 - 12 równych części. Na blachę wyłożyć papier do pieczenia z ciasta uformować okrągłe bułeczki, układać je w sporej odległości od siebie, bułki sporo urosną, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C
  • Ze składników na kruszonkę zagnieść zwarte, sklejające się ciasto, do czasu posypania bułek kruszonkę można włożyć do zamrażalnika.
  • Po czasie wyrastanie. W każdej bułce, dnem szklanki zrobić wgłębienie, dość mocno dociskając do spodu, powinna powstać oponka, ale uważajcie, aby nie rozerwać ciasta na spodzie.
  • Na spód wgłębienia wsypać po łyżeczce tartej bułki, na bułkę ułożyć po kilka truskawek, większe można przekroić na pół.
  • Jajko dokładnie roztrzepać, pomalować nim bułki, a następnie obficie posypać kruszonką i płatkami migdałowymi.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 20 - 25 minut.
  • Smacznego!
drozdzowki z truskawkami

Więcej Przepisy na słodkie bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • slimaczki cynamonowe z migdalami
    Ślimaczki cynamonowe z migdałami
  • drozdzowki z truskawkami i lukrem kokosowym
    Drożdżówki z truskawkami i lukrem kokosowym
  • drozdzowki ze sliwkami
    Drożdżówki ze śliwkami

Komentarze

    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. kuchnia-domowa-ani.blogspot.com napisał

    04 lipca, 2013 at 9:42 pm

    Mniam, uwielbiam drożdżowe wypieki, ja ostatnio robiłam drożdżówki z serem i jagodami!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 lipca, 2013 at 10:03 pm

      Szkoda, że truskawki już się kończą:( ale są inne owoce, które świetnie pasują do drożdżówek np; jagody 🙂 W zeszłym roku próbowałam zrobić drożdżówki ( odrywane ) z serem i jagodami i niestety wylądowały w koszu:( był zakalec pod serem, muszę spróbować z innego przepisu. pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. klaudia napisał

    04 lipca, 2013 at 4:14 pm

    Jakie śliczne drożdżówki super, pyszności 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 lipca, 2013 at 4:15 pm

      Dziękuje:) ślad po nich już zaginął 🙂 pozdrawiam

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.