Pyszna tarta z borówkami amerykańskimi! Ciasto jest fantastyczne, bardzo delikatne, kruche i to właśnie ono decyduje, czy tara będzie smaczna, czy nie. Ciasto do tego typu tart powinno być cienko rozwałkowane i podpieczone przed nałożeniem wypełnienia z owoców.
Przejdź do:
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 1 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanki mąki pszennej tortowa
- 150 g masła
- 110 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 średnie jajko
- 1 żółtko
Składniki na nadzienie
- 2 szklanki borówek amerykańskich
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, cukier, proszek do pieczenia, jajka, szybko zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać 2 - 3 łyżki mąki. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut lub z zamrażalniku 10-15 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Z papieru do pieczenia wyciąć kształt odpowiadający wielkości formy, moja miała 32 cm średnicy. Odciąć około 80 % ciasta rozwałkować na przygotowanym wcześniej papierze, ciasto powinno zachodzić na brzegi formy.
- Ciasto przenieść chwytając za papie włożyć do formy, nożem odciąć brzegi ciasta wystającego ponad formę.
- Widelcem nakłuć dość gęsto całą powierzchnię ciasta. Wstawić do piekarnika, podpiec spód przez 10 minut, ciasto powinno nabrać delikatnego złotego koloru.
- Borówki wsypać do miski dodać do nich cukier, cynamon i mąkę, wymieszać łyżką, owoce powinny delikatnie się "ubrudzić" mieszanką.
- Po 10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Na podpieczony spód równomiernie rozsypać owoce wraz z pozostałą mąką i cukrem.
- Resztę ciasta rozwałkować na bardzo cienki placek. Odrywając nieregularne kawałki cieniutkiego ciasta układać je na wierzchu tarty.
- Tartę dopiekamy w 170 st C, przez około 25 minut.
Podana porcja ciasta wystarcza na bardzo dużą formę, moja miała 32 cm średnicy lub dwie małe. Ciasto, którego nie wykorzystamy, można zawinąć w folię i zamrozić, będzie na czarną godzinę. Nadzienie zrobiłam z borówek amerykańskich doprawionych cukrem trzcinowym i cynamonem, całość posypana cukrem pudrem smakuje wybornie. Oczywiście, wypełnienie można przygotować z dowolnych sezonowych owoców, malin, porzeczek, czy jagód. Smacznego!
📖 Przepis
Tarta z borówkami
🥘 Składniki
Składniki na ciasto
- 1 szklanki mąki ryżowej
- 1 szklanki mąki pszennej (tortowa)
- 150 g masła
- 110 g drobnego cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 średnie jajko
- 1 żółtko
Składniki na nadzienie
- 2 szklanki borówek amerykańskich
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, cukier, proszek do pieczenia, jajka, szybko zagnieść gładkie ciasto, w razie potrzeby dodać 2 - 3 łyżki mąki. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez około 30 minut lub z zamrażalniku 10-15 minut.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Z papieru do pieczenia wyciąć kształt odpowiadający wielkości formy, moja miała 32 cm średnicy. Odciąć około 80 % ciasta rozwałkować na przygotowanym wcześniej papierze, ciasto powinno zachodzić na brzegi formy.
- Ciasto przenieść chwytając za papie włożyć do formy, nożem odciąć brzegi ciasta wystającego ponad formę.
- Widelcem nakłuć dość gęsto całą powierzchnię ciasta. Wstawić do piekarnika, podpiec spód przez 10 minut, ciasto powinno nabrać delikatnego złotego koloru.
- Borówki wsypać do miski dodać do nich cukier, cynamon i mąkę, wymieszać łyżką, owoce powinny delikatnie się "ubrudzić" mieszanką.
- Po 10 minutach wyjąć ciasto z piekarnika. Na podpieczony spód równomiernie rozsypać owoce wraz z pozostałą mąką i cukrem.
- Resztę ciasta rozwałkować na bardzo cienki placek. Odrywając nieregularne kawałki cieniutkiego ciasta układać je na wierzchu tarty.
- Tartę dopiekamy w 170 st C, przez około 25 minut.
- Po upieczeniu można posypać tartę cukrem pudrem.
- Smacznego!
Magda napisał
Anula, a można zrobić ten przepis z innej mąki niż ryżowa? Niestety nie doczekałam się jeszcze paczki ze sklepu internetowego z mąką ryżową, a kupiłam już borówki. Chyba, że masz jakiś pomysł na wykorzystanie borówek amerykańskich. Akurat Mama do mnie przyjechała na weekend i coś bym dla Niej upiekła dobrego do kawy, przede wszystkim innego. Właśnie spałaszowała tort urodzinowy w formie WZK'i (zrobiony z przepisu na marczello). Pozdrawiam
Anna napisał
Oczywiście możesz zastąpić mąkę ryżową np: krupczatka lub zwykłą pszenną, a może pierogi z borówkami?:) Miłego pichcenia, będzie gorąco:))) Pozdrawiam
Magda napisał
Cześć Aniu. Zrobiłam tartę z borówkami tyle, że szklankę mąki ryżowej zastąpiłam mąką krupczatką. Wyszło naprawdę smacznie, następnym razem zrobię z mąki ryżowej i dam połowę mniej cynamonu (jak dla mnie za dużo i zabija smak borówki). Przepis jak zawsze fajny, szybki i pyszny. Pozdrawiam
Anna napisał
Witaj Madziu:) bardzo się cieszę, że się udało. Jesli smak cynamonu jest dla Ciebie zbyt intensywny, dodaj do borówkami zamiast niego np: cukier migdalowy. Miłego weekendu:)
wiosenka27 napisał
Mam jeszcze mąkę ryżową a używam jej tylko do tygrysiej skórki do chleba i chyba się skuszę na takie ciasto do tarty:)
Anna napisał
Koniecznie spróbuj 🙂 jest pyszne:) Pozdrawiam
karmel-itka napisał
pyszniutka! ach, te borówki ;]
Anna napisał
Wspaniałe do wszystkiego!:)