Chleb na zakwasie żytnim z mąki pszennej z dodatkiem ziaren siemienia lnianego i pestek dyni. Błyskawiczny przepis, który nie wymaga długiego czasu wyrabiania i wyrastania. Chlebek jest bardzo smaczny z pięknymi dziurkami i pysznymi zdrowymi ziarenkami, wybornie smakuje z dodatkami słodkimi i wytrawnymi. Świetnie się przechowuje, długo zachowując swoją świeżość. Polecam!
📖 Przepis
Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
Prosty i smaczny!
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 60 g zakwasu żytniego
- 400 g wody ( w temperaturze pokojowej)
- 2 łyżeczki soli (morskiej)
- 4 g suchych drożdży
- 3 łyżki octu winnego (czerwonego)
- 6 łyżek siemienia lnianego
- 6 łyżek pestek dyni
- 100 g mąki orkiszowej
- 430 g mąki pszennej zwykłej
🔪 Instrukcje
- Do miski wlać zakwas, wodę, i drożdże wymieszać.
- Następnie dodać mąkę i sól wyrobić przy pomocy miksera przez około 5 minut, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia ( u mnie trwało to około 1 godziny ). Formę o wymiarach 16 x 27 cm wysmarować tłuszczem i wysypać otrębami.
- Kiedy ciasto podrośnie, należy je wymieszać przez kilka minut w mikserze lub łyżką. Przełożyć do przygotowanej formy, wierzch posypać ziarnami sezamu i czarnuszki lub innymi ulubionymi ziarenkami
- Ponownie odstawić do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 210 st C.
- Na dno piekarnika wsypać szklankę kostek lodu i ostrożnie wstawić wyrośnięty chleb do piekarnika, piec przez 40 minut.
- Po upieczeniu wyjąć chleb z formy, wystudzić na kratce.
- Smacznego!
Jula napisał
Czy czerwony ocet winny można zastąpić jakimś innym? Pieklam już dwa chlebki z Pani przepisów na bazie mąki krupczatki. Oba były bardzo dobre. Pozdrawiam.
Anna napisał
Można go pominąć lub dodać 1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego lub winogronowego białego.
Bardzo cieszę się, że chlebki smakują i proszę częstować się innymi przepisami:) Pozdrawiam gorąco!