Awokado i krewetki to dla mnie wspomnienie wakacji:). Przepyszna przystawka, niezwykle prosta, a jednocześnie bardzo elegancka. Podstawą jest dojrzały owoc awokado, trudno kupić w Polsce awokado, które od razu nadaje się do jedzenia. Owoce zazwyczaj są twarde, ale jest i na, to sposób, wystarczy niedojrzały owoc zawinąć w papier i pozostawić na około 2 dni w temperaturze pokojowej.
🥘 Składniki
- 2 duże awokado dojrzałe
- 24 sztuki krewetek po 6 na jedną połówkę
- 6 łyżek majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki ketchupu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki siekanej kolendry natki pietruszki lub bazylii, dodajcie taką zieleninę jaką lubicie najbardziej
- odrobina oleju kokosowego do smażenia
- 1 mała papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
🔪 Instrukcje
- Awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę, powiększyć odrobinę dziurę po pestce, delikatnie wydrążając miąższ wzdłuż owocu i troszkę na głębokość, dzięki temu zyskamy miejsce na większą ilość sosu.
- W miseczce wymieszać majonez, ketchup i jogurt, doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu, dodać posiekaną zieleninę.
- Na patelni rozgrzać tolej kokosowy, wrzucić krewetki, drobno posiekaną papryczkę chilli, kiedy krewetki zaczną robić się różowe, dodać zmiażdżony czosnek i pokrojoną papryczkę, doprawić solą, krewetki zdjąć z ognia, wyjąć na ręcznik papierowy.
- Połówki awokado napełnić sosem, na wierzch nałożyć usmażone krewetki, jeśli będziecie mieć krewetki olbrzymie, można ładnie zaczepić je za brzegi awokado, tak by zwisały ogonkami na zewnątrz.
🥑 Właściwości odżywcze
Awokado to nie tylko smaczny owoc, ale też i bardzo zdrowy. Taki owoc jest idealnym pożywieniem dla naszego mózgu. Zawiera kwasy tłuszczowe omega - 3 i naturalną witaminę E, które przeciwdziałają chorobie Alzheimera. Jednonienasycone tłuszcze pomagają w obniżeniu złego cholesterolu LDL , a jednocześnie powodują wzrost dobrego HDL. Awokado, to idealny owoc dla cukrzyków, kobiet w ciąży osób z nadciśnieniem krwi i wszystkich, którzy dbają o urodę:).
Wracając do przepisu, poza dojrzałym, kremowym awokado potrzebne będą nam jeszcze dobrej jakości krewetki. Przyda się też odrobina pysznego sosu, a sposób na przygotowanie sosu znajdziecie poniżej. Jestem przekonana, że przystawką zachwycicie każdego, gwarantuję, no oczywiście każdego, kto lubi krewetki i awokado :). Smacznego!
📖 Przepis
Awokado i krewetki
🥘 Składniki
- 2 duże awokado (dojrzałe)
- 24 sztuki krewetek (po 6 na jedną połówkę)
- 6 łyżek majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki ketchupu
- sól i pieprz (do smaku)
- 2 łyżki siekanej kolendry (natki pietruszki lub bazylii, dodajcie taką zieleninę jaką lubicie najbardziej)
- odrobina oleju kokosowego do smażenia
- 1 mała papryczka chilli
- 2 ząbki czosnku
🔪 Instrukcje
- Awokado umyć, przekroić na pół, wyjąć pestkę, powiększyć odrobinę dziurę po pestce, delikatnie wydrążając miąższ wzdłuż owocu i troszkę na głębokość, dzięki temu zyskamy miejsce na większą ilość sosu.
- W miseczce wymieszać majonez, ketchup i jogurt, doprawić do smaku odrobiną soli i pieprzu, dodać posiekaną zieleninę.
- Na patelni rozgrzać tolej kokosowy, wrzucić krewetki, drobno posiekaną papryczkę chilli, kiedy krewetki zaczną robić się różowe, dodać zmiażdżony czosnek i pokrojoną papryczkę, doprawić solą, krewetki zdjąć z ognia, wyjąć na ręcznik papierowy.
- Połówki awokado napełnić sosem, na wierzch nałożyć usmażone krewetki, jeśli będziecie mieć krewetki olbrzymie, można ładnie zaczepić je za brzegi awokado, tak by zwisały ogonkami na zewnątrz.
- Smacznego!
Danusia napisał
Pysznie wyglada. Awokado i krewetki to moje smaki. Dla odmiany, zapraszam Cię Anno na orzechową truflę z awokado.
http://www.mojewypiekiinietylko.com/?s=orzechowa+trufla+z+awokado
Pozdrawiam. Danusia
Anna napisał
Dziękuję, z pwenością skorzyztam z zaproszenia 🙂 Krewetki i awokado to prawdziwie królewskie połączenie 🙂 Pozdrawiam
Anita napisał
Dla mnie jako starter poproszę. Smaczne i tak eleganckie, ze długo bym patrzyła, zanim widelczyk powędrował by aby nabić krewetkę:)
Anna napisał
To danie jest uzależniające:) tak pyszne, że jak widzę awokado, to od razu myślę o tej potrawie:)))
Marzena napisał
Piękne i przydałyby się na śnaidanko w tej chwili;-)
Anna napisał
Na śniadanko, bardzo dobry pomysł:)