Macie ochotę na wyśmienity biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną? Jeśli tak to zapraszam serdecznie, spróbujcie dzisiejszej propozycji, tym bardziej że to ostatnie chwile na świeże truskawki.
Przejdź do:
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt
- 5 dużych jajek w temperaturze pokojowej
- ¾ szklanki mąki pszennej typ 450 - tortowa czyli 110 g
- ¾ szklanki drobnego cukru czyli 150 g
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej czyli 40 g
Składniki na mus truskawkowy
- 800 g truskawek
- 2 sztuki galaretki truskawkowe każda przeznaczona na 500 ml wody
- 150 ml wrzątku
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Składniki na mus ze śmietany
- 600 ml śmietany 30% lub 36%
- 6 g żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki wrzątku
- ½ laski wanilii ziarenka wyskrobane z niej
Dodatkowo
- kilka malin lub truskawek listki mięty do dekoracji każdej porcji ciasta
🔪 Instrukcje
Przygotowanie biszkoptu
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C.
- Dno blachy o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno!) boków formy niczym nie smarować.
- Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, następnie zacząć dodać cukier ciągle ubijać. Cukier dodajemy łyżka po łyżce, kiedy piana jest już mocno ubita, dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
- Przesiać mąki, dodać w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach lub mieszając delikatnie szpatułką do połączenie się składników. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch. Wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 25 - 30 min ( opcja górnej i dolnej grzałki ) do tzw. suchego patyczka.
- Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę. Zapobiega to opadaniu ciasta, wyrównuje jego wierzch, to naprawdę działa! 🙂
- Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
- Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, wyjąć na blat i przekroić na pół.
- Do przygotowania dzisiejszego ciasta będziemy potrzebować jedną część ciasta, więc drugą można szczelnie owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Przyda się do następnego ciasta.
🍓 Przygotowanie musu
- Dwa opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 150 ml wrzątku, ostudzić.
- Umyć i odszypułkować truskawki, następnie w blenderze zmiksować na gładki mus z cukrem.
- Następnym krokiem jest dodanie galaretki do zmiksowanych truskawek, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na 1 godzinę lub dłużej, aby mus troszkę stężał. Należy zaglądać do musu co jakiś czas i mieszać, aby się nie ściął całkowicie!
- Blachę w której piekł się biszkopt wyłożyć folią spożywczą (na krzyż), wywinąć na zewnętrzne brzegi formy. Na dno włożyć biszkopt, delikatnie nasączyć np. wodą z alkoholem lub cytryną. Następnie wylać tężejący mus, wyrównać wierzch musu, wstawić do lodówki na godzinę lub 2, mus powinien się dość dobrze ściąć.
- Nie wylewajcie płynnego musu na biszkopt, ponieważ wsiąknie on w biszkopt!
Przygotowanie musu śmietankowego
- Żelatynę rozpuścić we wrzątku, odstawić.
- Zimną śmietanę ubić na sztywno pod koniec miksowania dodać wyskrobane ziarenka z ½ laski wanilii. Cukier oraz przestudzoną żelatynę, całość dokładnie wymieszać.
- Z lodówki wyjąć biszkopt z musem, na mus wyłożyć warstwę musu śmietankowego, wyrównać wierzch. Udekorować wierzch malinami lub truskawkami, wstawić do lodówki na około 3 godziny lub całą noc, ciasto przechowujemy w lodówce.
💭 Wskazówki
Spód ciasta przygotowałam z niezawodnego przepisu na biszkopt idealny, który zawsze się udaje i jest nieprzeciętnie dobry! Biszkopt upieczony w prostokątnej formie jest dość wysoki, dlatego po całkowitym wystudzeniu trzeba przeciąć go na pół. Do dzisiejszego ciasta będziemy potrzebować tylko jednej części, drugą najlepiej szczelnie owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Będziemy mieć już gotowy podkład do następnego ciasta :).
Biszkopt już mamy, teraz czas na lekki mus z truskawek z dodatkiem galaretki. Truskawek jest dużo, a galaretka truskawkowa wzmacnia jeszcze bardziej ich cudowny, orzeźwiający smak. Zwieńczeniem ciasta jest mus z bitej śmietany z dodatkiem ziarenek wanilii i odrobiny żelatyny. Żelatyna delikatnie utrwala puszystość i lekkość bitej śmietany, nie dodawajcie więcej żelatyny, aby nie zrobiła się zbyt sztywna! Całość smakuje obłędnie, gorąco polecam, szczególnie na upały 🙂
🍓 Inne propozycje
Jeśli lubicie truskawki, to zapraszam na inne przepisy z ich udziałem.
📖 Przepis
Biszkopt z musem truskawkowym i śmietaną
🥘 Składniki
Składniki na biszkopt
- 5 dużych jajek (w temperaturze pokojowej)
- ¾ szklanki mąki pszennej typ 450 - tortowa (czyli 110 g)
- ¾ szklanki drobnego cukru (czyli 150 g)
- ¼ szklanki mąki ziemniaczanej (czyli 40 g)
Składniki na mus truskawkowy
- 800 g truskawek
- 2 sztuki galaretki truskawkowe (każda przeznaczona na 500 ml wody)
- 150 ml wrzątku
- 3 łyżki cukru trzcinowego
Składniki na mus ze śmietany
- 600 ml śmietany 30% lub 36%
- 6 g żelatyny
- 3 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki wrzątku
- ½ laski wanilii (ziarenka wyskrobane z niej)
Dodatkowo
- kilka malin lub truskawek (listki mięty do dekoracji każdej porcji ciasta)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie biszkoptu
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 C.
- Dno blachy o wymiarach 32 x 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (tylko dno!) boków formy niczym nie smarować.
- Białka oddzielić od żółtek, z białek ubić sztywną pianę, następnie zacząć dodać cukier ciągle ubijać, cukier dodajemy łyżka po łyżce, kiedy piana jest już mocno ubita, dodajemy po jednym żółtku, dalej miksując.
- Przesiać mąki, dodać w dwóch porcjach do masy, delikatnie miksując na najniższych obrotach lub mieszając delikatnie szpatułką do połączenie się składników. Ciasto przelać do przygotowanej formy, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, biszkopt piec 25 - 30 min ( opcja górnej i dolnej grzałki ) do tzw. suchego patyczka.
- Kiedy ciasto jest już upieczone wyjąć z piekarnika i z wysokości 60 cm upuścić (w formie) na podłogę, zapobiega to opadaniu ciasta, wyrównuje jego wierzch, to naprawdę działa! 🙂
- Formę z ciastem odstawić do lekko uchylonego piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
- Wystudzony biszkopt oddzielić nożem od brzegów formy, wyjąć na blat i przekroić na pół.
- Do przygotowania dzisiejszego ciasta będziemy potrzebować jedną część ciasta, więc drugą można szczelnie owinąć w folię spożywczą i zamrozić, przyda się do następnego ciasta 🙂
Przygotowanie musu truskawkowego
- Dwa opakowania galaretki truskawkowej rozpuścić w 150 ml wrzątku, ostudzić.
- Umyć i odszypułkować truskawki, następnie w blenderze zmiksować na gładki mus z cukrem.
- Następnym krokiem jest dodanie galaretki do zmiksowanych truskawek, dokładnie wymieszać, odstawić do lodówki na 1 godzinę lub dłużej, aby mus troszkę stężał, należy zaglądać do musu co jakiś czas i mieszać, aby się nie ściął całkowicie!
- Blachę w której piekł się biszkopt wyłożyć folią spożywczą (na krzyż), wywinąć na zewnętrzne brzegi formy, na dno włożyć biszkopt, delikatnie nasączyć np. wodą z alkoholem lub cytryną, a następnie wylać tężejący mus, wyrównać wierzch musu, wstawić do lodówki na godzinę lub 2, mus powinien się dość dobrze ściąć.
- Nie wylewajcie płynnego musu na biszkopt, ponieważ wsiąknie on w biszkopt!
Przygotowanie musu śmietankowego
- Żelatynę rozpuścić we wrzątku, odstawić.
- Zimną śmietanę ubić na sztywno pod koniec miksowania dodać wyskrobane ziarenka z ½ laski wanilii, cukier oraz przestudzoną żelatynę, całość dokładnie wymieszać.
- Z lodówki wyjąć biszkopt z musem, na mus wyłożyć warstwę musu śmietankowego, wyrównać wierzch, udekorować wierzch malinami lub truskawkami, wstawić do lodówki na około 3 godziny lub całą noc, ciasto przechowujemy w lodówce.
- Smacznego!
Marta napisał
Witam czy do biszkoptu nie dodajemy proszku do pieczenia?
Anna napisał
Nie, ten biszkopt jest tylko na białkach, proszku nie dodajemy.
Halinka napisał
Dzień dobry, jakie proporcje przyjąć dla okrągłej tortownicy o średnicy 25cm?
Anna napisał
Dzień dobry, możliwości są dwie, może Pani upiec biszkopt z podanej ilości w formie o średnicy 25 cm i po upieczeniu przekroić go na dwa lub trzy blaty (to zależy jaką grubość biszkoptu będzie chciała Pani mieć), a pozostały biszkopt zamrozić. Składniki na mus ze śmietany zmniejszyć do 400 ml śmietany, i po dwie łyżki pozostałych składników.Natomiast mus z truskawek; truskawki 540 g, galaretka 1 1/2 szt. woda 100 ml, cukier 2 łyżki.
Jeśli biszkopt też chce pani upiec na jedną porcję to trzeb zmniejszyć do; jajka 3 szt.(duże), mąka ziemniaczana 26 g, mąka pszenna 74 g, cukier 100 g
Pozdrawiam i życzę smacznego!
Lena napisał
Dzień dobry,
w musie śmietanowym jest wzmianka o dodaniu cukru, a w składzie go nie widzę.
Dodawać?
Anna napisał
Dzień dobry, gdzieś ten cukier uciekł z przepisu 😉 Tak oczywiście cukier dodać do śmietany najlepiej, żeby był to cukier puder około 3 łyżki lub do smaku. Mam nadzieję, że biszkopt będzie smakował 🙂 Pozdrawiam serdecznie!
Joanna napisał
Witam,
Mam być może nieco nietypowe pytanie. Ciasto wygląda smakowicie i chciałabym je wypróbować w związku ze zbliżającą się rodzinną imprezką tylko zastanawiam się czy takie ciasto ma szansę postać trochę na stole przy aktualnych temperaturach czy dość szybko się "rozpłynie"?
Pozdrawiam
Anna napisał
Dzień dobry, przepraszam, że dopiero dziś odpowiadam ale odcięli mnie od internetu 😉
Jeśli chodzi o ciasto to oczywiście może postać na stole w cieplejszym klimacie, nie rozpuści się tak szybko myślę, że wcześniej zostanie zjedzone 😉
Pozdrawiam serdecznie i życzę udanej imprezy 🙂
Krzysiek napisał
Hej. Dwie uwagi. Mogłabyś podawać (przeliczyć ) "wartość szklankową" na gramy? Szklanka u mnie i u sąsiada to pewnie dwie różne szklanki a wiadomo ze biszkopt lubi kiedy proporcje są zachowane:)
...i druga rzecz. Dwie galaretki rozpuścić w 150ml wody? Czy moze w 750?ml?:) bo u mnie natychmiast zaczęły one tężeć?:) może coś źle robilem ale czy to nie pomyłka?:)
Pozdrawiam
Anna napisał
Dobry wieczór 🙂 Zaraz zapiszę w przepisie wartości w gramach, ale tak na przyszłość powiem Ci, że przyjęło się, że "szklanka" w przepisach ma pojemność 250 ml, jeśli ktoś używa innej, to wyraźnie zapisuje to w przepisie, ale standard to 250 ml.
Jeśli chodzi o galaretki to tak, dwie galaretki rozpuścić w 150 ml gorącej wody! Nie robimy klasycznej galaretki do jedzenia, tylko na tej gęstej bazie galaretki (rozpuszczonej w 150 ml) przygotowujemy mus truskawkowy, galaretka musi go zagęścić 🙂 Pozdrawiam i mam nadzieję, że wszystko się udało! Pozdrawiam serdecznie.
Monika napisał
bardzo podoba mi sie Twoja strona. Zdjecia cudne, i opis ze tak sie wyraze "jak krowie na rowie" .Nie jestem specjalista w kuchni ale z Twoimi przepisami swiat kulinarny nie wyglada tak strasznie 🙂
Anna napisał
Bardzo, bardzo dziękuję:) Zapraszam do częstowania się przepisami i w razie kłopotów, pytań służę pomocą 🙂 Pozdrawaim