Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Biszkopty

Biszkopt piernikowy z kremem

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 17 gru, 2018 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Czas zimowy, czas świąteczny to okres, w którym szczególne lubimy korzenne rozgrzewające nut, aromat pierników, cynamonu, pomarańczy i orzechów. Każdy piecze niezliczone ilości pierniczków, pierników, serników, ciast z makiem, a co z biszkoptami? Część z nas nie wyobraża sobie świąt bez biszkoptu makowego z pomarańczą, który swoją drogą jest pyszny, ale czy robicie inne ciasta na bazie biszkoptu? Ciekawa jestem czy piekliście kiedyś biszkopt piernikowy z kremem cynamonowym? Biszkopt ten jest bardzo prosty i szybki do przygotowania, a co ważne można upiec go na dwa lub trzy dni przed świętami, a w ostatniej chwili wykończyć. Biszkopt ma wspaniały czekoladowo-korzenny smak i choć w przepisie podałam propozycję na poncz do nasączenia biszkoptu, to tak naprawdę nie wymaga on tego. Ciasto to jest wilgotne i nieco cięższe niż klasyczny lekki biszkopt idealny.

Biszkopt piernikowy z kremem
Biszkopt piernikowy z kremem
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 💡 Porada
  • 🍰 Krem do ciasta
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

Składniki na biszkopt czekoladowy

  • 65 ml wody
  • 10 g kakao ciemne, gorzkie
  • 110 g cukru pudru
  • 90 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 2 średnie jajka w temperaturze pokojowej
  • 60 g cukru pudru typ muscovado
  • 115 g mąki pszennej + do obsypania formy
  • 1 ½ łyżeczki przyprawy piernikowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 ½ łyżeczki żelatyny

Składniki na polewę czekoladową

  • 50 g ciemnej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • 80 ml śmietany 80%
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 50 g **orzechów laskowych prażonych i siekanych

Dodatkowo

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • ½ szklanki wody
  • 3 łyżki likieru Amaretto lub inny alkohol
  • 2 łyżki masła do wysmarowania formy

🔪 Instrukcje

Przygotowanie biszkoptu

  • Do małego garnuszka wlać wodę, dodać cukier i kakao, garnuszek postawić na ogniu podgrzewać ciągle mieszając do chwili rozpuszczenia się całego cukru, kiedy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i przestudzić, następnie dolać olej, odstawić.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce, po każdej dodanej łyżce miksować około minuty. Następnie dodać żółtka, zmiksować na średnich obrotach do połączenia, teraz można dolać wystudzoną mieszankę składników płynnych jednocześnie miksując na wolnych obrotach na koniec dodać w dwóch porcjach składniki suchemieszając ciasto przy pomocy szpatułki lub mikserem na wolnych obrotach.
  • Do formy o wymiarach 21x21 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąka wylać ciasto, wyrównać wierch przy pomocy szpatułki, wstawić do piekarnika, piecprzez około 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, przestudzić przez 15 minut w formie, a następnie wyjąć ciasto z formy na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę, zmiksować do uzyskania gęstej masy, dodać cukier zmiksować. Do miski włożyć serek mascarpone lekko zmiksować dodać cynamon i łyżkę bitej śmietany i ponownie zmiksować, dodać resztę śmietany zmiksować na średnich obrotach tylko do połączenia się w jednolitą masę. Żelatynę wcześniej wymieszać w kilku łyżkach gorącej wody, a następnie dodać ją małymi porcjami do masy jednocześnie miksując.

Przygotowanie polewy

  • Do rondelka wlać odrobinę wody zagotować, na wierzchu ustawić metalową lub ceramiczną miseczkę, włożyć połamaną czekoladę, rozpuścić, kiedy czekolada jest już płynna dodać cynamon i śmietanę, wymieszać energicznie i zestawić z ognia.
  • Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół, do formy włożyć spodnią część biszkoptu, nasączyć ponczem* nałożyć cały krem, wyrównać jego wierch, nasączyć drugi blat biszkoptu i przykryć nim krem. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową, posypać siekanymi orzechami.
  • Ciasto przechowujemy pod przykryciem (żeby nie obsychało) w lodówce

💡 Porada

Przygotowując biszkopt, pamiętajcie o pokojowej temperaturze składników, w tym przypadku są to jajka. Część składników do tego biszkoptu jest mocno podgrzewana, więc składniki te przed dodaniem powinniśmy przestudzić.

🍰 Krem do ciasta

Krem przygotowałam na bazie mojego ulubionego i najprostszego kremu śmietanowego. Tym razem jest to krem z dodatkiem aromatycznego cynamonu. Przygotowanie kremu jest bardzo proste, trzeba tylko pamiętać, żeby serka mascarpone nie ubijać zbyt długo. Długie ubijanie i mieszanie serka na wysokich obrotach może spowodować, że serek rozrzedzi się zbyt mocno. Tak więc serek mieszamy króciutko, aby po chwili dodać ubitą wcześniej śmietanę, cynamon i żelatynę. Przygotowany krem nakładamy między dwa blaty biszkoptu, który możemy nasączyć aromatycznym ponczem. Na koniec całość polewamy czekoladą i posypujemy prażonymi orzechami. Biszkopt piernikowy z kremem jest już gotowy. Gotowy biszkopt  przechowujcie przykryty, aby nie obsychał najlepiej w chłodnym miejscu.

Do kremu dodałam odrobinę żelatyny, która utrzymuje jego konsystencję w dobrym niezmienionym stanie przez kilka dni. Krem można oczywiście przygotować bez jej dodatku lub zamiast żelatyny zastosować agar-agar. Podana porcja ciasta nie jest duża, jeśli więc spodziewacie się większej ilości gości, to proponuję, abyście podwoili składniki i upiekli w większej formie. Smacznego!

📖 Przepis

Biszkopt piernikowy z kremem
Print Pin
5 z 3 głosów

Biszkopt piernikowy z kremem

Puszysty i wilgotny biszkopt czekoladowo-piernikowy z pysznym lekkim kremem cynamonowym...
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 8
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 35 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 5 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na biszkopt czekoladowy

  • 65 ml wody
  • 10 g kakao (ciemne, gorzkie)
  • 110 g cukru pudru
  • 90 ml oleju (słonecznikowego lub rzepakowego)
  • 2 sztuki jaj (średnie w temperaturze pokojowej)
  • 60 g cukru pudru (typ muscovado)
  • 115 g mąki pszennej (+ do obsypania formy)
  • 1 ½ łyżeczki przyprawy piernikowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki na krem

  • 250 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 ½ łyżeczki żelatyny

Składniki na polewę czekoladową

  • 50 g ciemnej czekolady
  • 50 g białej czekolady
  • 80 ml śmietany 80%
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 50 g **orzechów laskowych (prażonych i siekanych)

Dodatkowo

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • ½ szklanki wody
  • 3 łyżki likieru Amaretto (lub inny alkohol)
  • 2 łyżki masła (do wysmarowania formy)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie biszkoptu

  • Do małego garnuszka wlać wodę, dodać cukier i kakao, garnuszek postawić na ogniu podgrzewać ciągle mieszając do chwili rozpuszczenia się całego cukru, kiedy cukier się rozpuści zdjąć z ognia i przestudzić, następnie dolać olej, odstawić.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na sztywną pianę następnie zacząć dodawać cukier łyżka po łyżce, po każdej dodanej łyżce miksować około minuty. Następnie dodać żółtka, zmiksować na średnich obrotach do połączenia, teraz można dolać wystudzoną mieszankę składników płynnych jednocześnie miksując na wolnych obrotach na koniec dodać w dwóch porcjach składniki suche mieszając ciasto przy pomocy szpatułki lub mikserem na wolnych obrotach.
  • Do formy o wymiarach 21x21 cm wysmarowanej masłem i obsypanej mąka wylać ciasto, wyrównać wierch przy pomocy szpatułki, wstawić do piekarnika, piec przez około 25 minut lub do tak zwanego suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, przestudzić przez 15 minut w formie, a następnie wyjąć ciasto z formy na kratkę, pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Do wysokiego naczynia wlać zimną śmietanę, zmiksować do uzyskania gęstej masy, dodać cukier zmiksować. Do miski włożyć serek mascarpone lekko zmiksować dodać cynamon i łyżkę bitej śmietany i ponownie zmiksować, dodać resztę śmietany zmiksować na średnich obrotach tylko do połączenia się w jednolitą masę. Żelatynę wcześniej wymieszać w kilku łyżkach gorącej wody, a następnie dodać ją małymi porcjami do masy jednocześnie miksując.

Przygotowanie polewy

  • Do rondelka wlać odrobinę wody zagotować, na wierzchu ustawić metalową lub ceramiczną miseczkę, włożyć połamaną czekoladę, rozpuścić, kiedy czekolada jest już płynna dodać cynamon i śmietanę, wymieszać energicznie i zestawić z ognia.
  • Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na pół, do formy włożyć spodnią część biszkoptu, nasączyć ponczem* nałożyć cały krem, wyrównać jego wierch, nasączyć drugi blat biszkoptu i przykryć nim krem. Wierzch ciasta polać polewą czekoladową, posypać siekanymi orzechami.
  • Ciasto przechowujemy pod przykryciem (żeby nie obsychało) w lodówce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

*Poncz można przygotować na bazie kawy zbożowej bez alkoholu, lub może to być woda z sokiem np. z pomarańczy.
**Orzechy laskowe prażymy najlepiej w piekarniku przez 10-15 minut lub do chwili kiedy zauważymy, że cała ich skórka jest popękana, a ich kolor zmienia się na karmelowo-złoty. Uprażone orzechy wyjmujemy z piekarnika, studzimy, a następnie biorąc w dłonie niewielką ich część pocieramy jedne o drugie w ten sposób pozbędziemy się brązowej skórki. Następnie siekamy orzechy na średniej wielkości kawałki.
Biszkopt można upiec na dwa lub trzy dni przed planowanym podaniem. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu owijamy go szczelnie w folię spożywczą i przechowujemy w chłodnym miejscu, lodówka lub zimna piwnica. Biszkopt można również zamrozić.
Biszkopt piernikowy z kremem

Więcej Przepisy na biszkopty i ciasta biszkoptowe

  • kostka biszkoptowa z pianka jezynowa
    Kostka biszkoptowa z pianką jeżynową
  • biszkopt z pianka matcha i malinami
    Biszkopt z pianką matcha i malinami
  • mleczna kanapka
    Mleczna kanapka
  • wuzetka cynamonowa
    Wuzetka cynamonowa

Komentarze

    5 from 3 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. www.swiatekespresow.pl napisał

    13 sierpnia, 2019 at 4:22 pm

    5 gwiazdek
    Troszkę mi się rozleciał za pierwszym razem, ale za drugim wyszło wyśmienicie. Super przepis!

    Odpowiedz
  2. Natalia napisał

    01 stycznia, 2019 at 12:38 am

    Przygotowując masę, to tę żelatynę to trzeba wcześniej rozpuścić tak?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 stycznia, 2019 at 12:46 am

      Tak, w kilku łyżkach gorącej wody, a następnie dodać do kremu 🙂

      Odpowiedz
  3. Sylwia napisał

    17 grudnia, 2018 at 12:49 pm

    5 gwiazdek
    Bardzo lubimy połączenia czekolady z lekkim serkiem mascarpone ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 grudnia, 2018 at 1:05 pm

      Wspaniale! Namawiam do spróbowania 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.