Bardzo aromatyczne i smaczne bułki z czosnkiem i oregano. Ciasto po upieczeniu jest miękkie i wilgotne. Najważniejszy jednak jest cudowny smak czosnku połączony z aromatem oregano, a wszystko to w maślanej nucie. Moja rada, jeśli będziecie chcieli przygotować je dla 4-osobowej rodziny, zróbcie je z podwójnej porcji. Znikają w błyskawicznym tempie i to bez żadnych dodatków.
📖 Przepis
Bułki z czosnkiem i oregano
Fantastyczne mięciutkie bułeczki z dodatkiem masła czosnkowego.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 400 g mąki pszennej (typ 500)
- ½ łyżeczki soli
- 1 łyżeczka suchych drożdży lub 8 g świeżych
- 20 g cukru
- 250 ml mleka
- 30 g masła
Dodatkowo
- 50 g masła
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- odrobina soli
- 1 średnie jajko
🔪 Instrukcje
- Wszystkie składniki suche wymieszać w dużej misce, dodać roztopione masło i mleko, zagnieść elastyczne, gładkie ciasto.
- Odstawić do podwojenia objętości na około 1 godzinę, przykryte wilgotną ściereczką.
- Po tym czasie ciasto przerobić i podzielić na 12 części, z każdej uformować kulkę Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posypanej mąką. Odstawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
- Czosnek przeciskamy przez praskę lub bardzo drobno siekamy, mieszamy z masłem i oregano.
- Kiedy bułki już podrosną, smarujemy rozkłóconym jajkiem, nacinamy ostrym nożem wzdłuż, a w nacięcie nakładamy masło z dodatkami. Masło włożyłam do woreczka foliowego, obcięłam róg woreczka i wcisnęłam masę w nacięcie w bułce.
- Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C, piec przez 15 minut.
- Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić na kratce.
- Smacznego!
📋 Notatki
Dla tych którzy mają maszynę do pieczenia chleba; wszystkie składniki włożyć według kolejności, nastawić program do "ciast rosnących", po wyrośnięciu postępować jak wyżej.
Eliza napisał
Lubię takie ziołowe bułeczki, na pewno wypróbuję 🙂
Anna napisał
Zachęcam gorąco, świetne również z innymi ziołami, rozmaryn, pietruszka, bazylia... pozdrawiam Ania