Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Bułki

Bułki z płatkami owsianymi

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 28 paź, 2016 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Jeszcze jeden przepis na domowe pieczywo tym razem są to bułki z płatkami owsianymi. Przygotowane z mieszanki mąki pszennej, mąki żytniej i płatków owsianych. Bułki z takiej mieszanki są nieco cięższe niż klasyczne bułki pszenne, ale nie jest to absolutnie ich wadą. Miąższ pełen jest pięknych dziureczek lekko wilgotny i bardzo, bardzo smaczny. Można jeść je ze wszystkim dodatkami lub zupełnie bez niczego fantastycznie smakują jeszcze ciepłe z odrobiną solonego masła!

Namawiam Was gorąco do wypróbowania tego przepisu, ponieważ poza wspaniałym smakiem są również bardzo łatwe do przygotowania. Ciasto jest zwarte i elastyczne dzięki temu dobrze się z nim pracuje. Można przygotować klasyczne okrągłe bułeczki lub pobawić się ich formą tworząc fantazyjne kształty warkocze, zawijaski czy spiralki ciasto idealnie do tego się nadaje. Wystarczy, że blat roboczy i dłonie posmarujecie odrobiną oleju, to zapewni łatwą pracę z nim. Wystudzone bułeczki najlepiej przechować do dnia następnego w szczelnym pojemniku, a na pewno zachowają swoją świeżość, bułki można również odświeżyć w tosterze, takie też smakują wybornie.

📖 Przepis

bulki-z-platkami-owsianymi
Print Pin
5 z 1 głosu

Bułki z płatkami owsianymi

Szybki przepis na fantastyczne bułki z dodatkiem płatków owsianych. 
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 14
Przygotowanie 25 minuty minuty
Gotowanie 18 minuty minuty
Całkowity czas 43 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 400 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej (typ 720)
  • 10 g soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 310 g wody (letniej)
  • 10 g świeżych drożdży (lub 5 g drożdży instant)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 g płatków owsianych
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski miksera wsypać mąki, sól i płatki owsiane. Do innego naczynia odmierzyć odpowiednią ilość wody, dodać *drożdże i cukier wymieszać i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • Drożdże wlać do składników suchych, dodać oliwę z oliwek, wyrobić ciasto na średnich obrotach przez około 5-7 minut. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto wyłożyć na naoliwiony blat, odgazować ciasto ugniatając je dłońmi, podzielić na 14 kawałków. Z każdego kawałka uformować bułeczki. Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch bułek delikatnie posmarować olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 35-45 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C.
  • Bułki przed wstawieniem do piekarnika można posypać mąką lub ziarenkami słonecznika lub siemienia lnianego. Po wstawieniu bułek do piekarnika spryskać kilka razy jego wnętrze, bułki pieczemy przez około 18 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć bułki, pozostawić na kratce do wystudzenia.
  • Smacznego!

📋 Notatki

*Suche drożdże dodać do mąki.
bulki-z-platkami-owsianymi
bulki-z-platkami-owsianymi

Więcej Przepisy na bułki

  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
  • Rumiane bajgle z sezamem ułożone jeden na drugim w tle biała kurka.
    Bajgle Greckie Simiti
  • Bułki codzienne rumiane z wgłębieniem w połowie ułożone jedna na drugiej.
    Bułki codzienne
  • bułki pszenne z ziarnami widok z góry na 12 bułek
    Bułki pszenne z ziarnami

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Beata napisał

    04 listopada, 2016 at 5:59 pm

    Spróbuję kiedyś upiec chleb na podstawie tego przepisu. Nie bardzo lubię piec bułki, a przepis uważam za bardzo ciekawy. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 listopada, 2016 at 6:07 pm

      Ciasto nadaje się na bułki i na chleb również, wystarczy uformować bochenek i upiec na blaszce lub w foremce, będzie super. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.