Jeszcze jeden przepis na domowe pieczywo tym razem są to bułki z płatkami owsianymi. Przygotowane z mieszanki mąki pszennej, mąki żytniej i płatków owsianych. Bułki z takiej mieszanki są nieco cięższe niż klasyczne bułki pszenne, ale nie jest to absolutnie ich wadą. Miąższ pełen jest pięknych dziureczek lekko wilgotny i bardzo, bardzo smaczny. Można jeść je ze wszystkim dodatkami lub zupełnie bez niczego fantastycznie smakują jeszcze ciepłe z odrobiną solonego masła!
Namawiam Was gorąco do wypróbowania tego przepisu, ponieważ poza wspaniałym smakiem są również bardzo łatwe do przygotowania. Ciasto jest zwarte i elastyczne dzięki temu dobrze się z nim pracuje. Można przygotować klasyczne okrągłe bułeczki lub pobawić się ich formą tworząc fantazyjne kształty warkocze, zawijaski czy spiralki ciasto idealnie do tego się nadaje. Wystarczy, że blat roboczy i dłonie posmarujecie odrobiną oleju, to zapewni łatwą pracę z nim. Wystudzone bułeczki najlepiej przechować do dnia następnego w szczelnym pojemniku, a na pewno zachowają swoją świeżość, bułki można również odświeżyć w tosterze, takie też smakują wybornie.
📖 Przepis
Bułki z płatkami owsianymi
🥘 Składniki
- 400 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej (typ 720)
- 10 g soli
- 1 łyżeczka cukru
- 310 g wody (letniej)
- 10 g świeżych drożdży (lub 5 g drożdży instant)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g płatków owsianych
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera wsypać mąki, sól i płatki owsiane. Do innego naczynia odmierzyć odpowiednią ilość wody, dodać *drożdże i cukier wymieszać i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Drożdże wlać do składników suchych, dodać oliwę z oliwek, wyrobić ciasto na średnich obrotach przez około 5-7 minut. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości na około 1 godzinę.
- Wyrośnięte ciasto wyłożyć na naoliwiony blat, odgazować ciasto ugniatając je dłońmi, podzielić na 14 kawałków. Z każdego kawałka uformować bułeczki. Gotowe układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch bułek delikatnie posmarować olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 35-45 minut do wyrośnięcia.
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st C.
- Bułki przed wstawieniem do piekarnika można posypać mąką lub ziarenkami słonecznika lub siemienia lnianego. Po wstawieniu bułek do piekarnika spryskać kilka razy jego wnętrze, bułki pieczemy przez około 18 minut.
- Po upieczeniu wyjąć bułki, pozostawić na kratce do wystudzenia.
- Smacznego!
Beata napisał
Spróbuję kiedyś upiec chleb na podstawie tego przepisu. Nie bardzo lubię piec bułki, a przepis uważam za bardzo ciekawy. Pozdrawiam.
Anna napisał
Ciasto nadaje się na bułki i na chleb również, wystarczy uformować bochenek i upiec na blaszce lub w foremce, będzie super. Pozdrawiam 🙂