Czy może być coś lepszego niż świeża domowa chałka z masłem, dżemem malinowym lub kremem czekoladowym? Do tego kubek gorącej czekolady to, jest to, co poprawi nastrój w ponury zimny dzień! Chałka to słodkie pieczywo, które można zjeść na śniadanie, kolację lub po prostu jako popołudniowy deser. Ciasto na chałkę szybko i łatwo przygotujecie przy pomocy robota kuchennego, nie jest to skomplikowany przepis. Chałka, żeby była chałką, musi być odpowiednio zapleciona najłatwiejszy sposób to zaplecenie jej w klasyczny warkocz z trzech części. Ten, kto ma córki nie powinien mieć z tym problemu ;). Jeśli potrójny warkocz okazałby się kłopotliwy, można zastosować prostszy sposób, wystarczy skręcić dwa rulony ciasta na wzór grubej liny i gotowe. Myślę, że poradzicie sobie z tym doskonale!
🥘 Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 190 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
- 2 duże jajka
- 1 sztuka żółtko
- 5 łyżek masła stopionego i przestudzonego, czyli około 90-100g
- 1 szczypta soli
Dodatkowo
- 1 małe jajko + łyżka mleka
- cukier do posypania chałek
- 4 łyżki rodzynek
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, wymieszać. Masło stopić, przestudzić. Mlekolekko podgrzać zestawić z ognia, do mleka dodać drożdże - świeże, jeśli stosujecie suche drożdże należy wcześniej dodać do składników suchych, całość dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę po kilku minutach drożdże powinny się spienić.
- Jajka i żółtko wymieszać w miseczce. Do miski ze składnikami suchymi dodać mleko z drożdżami, jajka i masło wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, powinno odstawać od brzegów miski.
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub troszkę dłużej, aby wyrosło.
- Rodzynki zalać ciepłą wodą lub alkoholem i odstawić na czas wyrastania ciasta.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i odgazować je uciskając dłonią całą powierzchnię, następnie podzielić na dwie części, na jedną z nich rozłożyć namoczone rodzynki, które wcześniej trzeba osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru płynu i obsypać odrobią mąki,część ciasta z dodatkiem rodzynek złożyć kilka razy, aby zatopiły się w cieście.
- Każdą z porcji ciasta podzielić na trzy równe wałki.
- Wałki rolować dłonią na naoliwionym blacie (najlepszy będzie do tego olej roślinny) każdy wałek powinien mieć około 50 cm długości, ułożyć trzy wałki obok siebie, wszystkie skleić na górze, a następnie zapleść warkocz na końcu skleić i podwinąć miejsce zlepienia pod spód.
- Gotowe chałki przenieść na blachę wyłożoną papierem od pieczenia, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30-40 minut do podwojenia objętości (w ciepłe miejsce).
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Chałki przed wstawieniem do piekarnika pomalować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka, wierzch posypać cukrem trzcinowym, makiem lub sezamem można również przygotować kruszonkę.
- Chałki pieczemy około 20-25 minut bez termoobiegu do uzyskania złotego koloru
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
🥗 Z czym podać?
Chałkę możecie jeść, jak już wspomniałam z różnego rodzaju smarowidłami, ale nie tylko! Niebawem podam Wam przepis na to, jak zagospodarować chałkę, która zrobiła się już troszkę czerstwa. Będzie to prosty, pyszny deser, ale to w kolejnym wpisie. Obiecany przepis na wykorzystanie czerstwej chałki, jest już dostępny w przepisie na pudding chlebowy Znajdziecie tam wskazówki, jak przygotować pudding z pozornie nienadającej się już do zjedzenia chałki czy bułki.
🔄 Warianty
Jeśli macie ochotę na wypróbowanie innych przepisów na chałki to znajdziecie je poniżej.
📖 Przepis
Chałka drożdżowa
🥘 Składniki
- 600 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 190 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
- 2 duże jajka
- 1 sztuka żółtko
- 5 łyżek masła (stopionego i przestudzonego, czyli około 90-100g)
- 1 szczypta soli
Dodatkowo
- 1 małe jajko (+ łyżka mleka)
- cukier (do posypania chałek)
- 4 łyżki rodzynek
🔪 Instrukcje
- Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, wymieszać. Masło stopić, przestudzić. Mleko lekko podgrzać zestawić z ognia, do mleka dodać drożdże - świeże, jeśli stosujecie suche drożdże należy wcześniej dodać do składników suchych, całość dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę po kilku minutach drożdże powinny się spienić.
- Jajka i żółtko wymieszać w miseczce. Do miski ze składnikami suchymi dodać mleko z drożdżami, jajka i masło wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, powinno odstawać od brzegów miski.
- Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub troszkę dłużej, aby wyrosło.
- Rodzynki zalać ciepłą wodą lub alkoholem i odstawić na czas wyrastania ciasta.
- Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i odgazować je uciskając dłonią całą powierzchnię, następnie podzielić na dwie części, na jedną z nich rozłożyć namoczone rodzynki, które wcześniej trzeba osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru płynu i obsypać odrobią mąki,część ciasta z dodatkiem rodzynek złożyć kilka razy, aby zatopiły się w cieście.
- Każdą z porcji ciasta podzielić na trzy równe wałki.
- Wałki rolować dłonią na naoliwionym blacie (najlepszy będzie do tego olej roślinny) każdy wałek powinien mieć około 50 cm długości, ułożyć trzy wałki obok siebie, wszystkie skleić na górze, a następnie zapleść warkocz na końcu skleić i podwinąć miejsce zlepienia pod spód.
- Gotowe chałki przenieść na blachę wyłożoną papierem od pieczenia, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30-40 minut do podwojenia objętości (w ciepłe miejsce).
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
- Chałki przed wstawieniem do piekarnika pomalować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka, wierzch posypać cukrem trzcinowym, makiem lub sezamem można również przygotować kruszonkę.
- Chałki pieczemy około 20-25 minut bez termoobiegu do uzyskania złotego koloru
- Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
- Smacznego!
chalka drodzowa napisał
witam Pani Aniu prosze o odpowiedz,raz Pani pisze 5 lyzeczek a potem drugi raz 5 lyzek ,a tak mniej wiecej ile tego masla roztopic ,aby bylo w san raz aby nie zostalo czy nie zabraklo Dziekuje za odpowiedz i Pozdrawiam
Anna napisał
Dzień dobry, do chałki dodajemy 5 łyżek masła (liczone przed stopieniem), czyli będzie to w gramach około 90-100 g. Dziękuję za uwagę, było to poprawione już jakiś czas temu, ale przy przenoszeniu przepisów do nowej wersji strony gdzieś to uciekło. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!
chalka drodzowa napisał
Bardzo dziekuje,tak zrobilam na oko,przepis wspanialy,chalka przepyszna, Pozdrawiam
Anna napisał
Super, bardzo się cieszę, że chałka smakuje 🙂 Pozdrawiam!
Monika napisał
Dziękuję za super przepis. Chałka wyszła super. Jest przepyszna, nie kruszy się zbytniopoa jak pachnie! Naprawdę super. U nas na kolację dzisiaj zagościła ta chałka z domowym dżemem truskawkowym i kubkiem mleka. W roku szkolnym spróbuję z tego ciasta popróbować z małymi bułeczkami w sam raz na drugie śniadania do szkoły. Jeszcze raz dzięki.
Anna napisał
Bardzo proszę 🙂 Cieszę się, że chałeczka przypadła Wam do gustu, u nas jest to numer jeden. W małej formie też wychodzi super, proszę tylko pamiętać, żeby troszkę skrócić czas pieczenia. Pozdrawiam serdecznie!
Lidia napisał
Witam, mam pytanie odnośnie masła, dodać 5 łyżeczek masła już stopionego czy 5 stałego i wówczas stopić???Ile to będzie orientacyjnie3 50g???Czy chałka po upieczeniu ma strukturę takie ciasta ciągnącego się?nie wiem jak to określić i nazwać.Czy są widoczne takie włókna ciasta nie jak przy placku drożdżowym.
Anna napisał
Masła dodać 5 łyżek stopionego. Chałka po upieczeniu ma strukturę "włóknistego" ciasta drożdżowego, to oczywiście kwestia wyrobienia ciasta im dłużej będzie ono wyrabiane tym bardziej będzie puszyste,
Beata napisał
Witam chcę upiec Pani chałkę czy mogę dodać do niej rodzynki, bo mój mąż uwielbia wszystko z rodzynkami
Anna napisał
Tak, oczywiście może Pani je dodać 🙂
Halina napisał
Witam,chodząc po blogach kulinarnych,przepisuję na kartce przepisy które mnie interesują.Nad przepisem zapisuję z którego bloga ten przepis.Pod wypróbowanym przepisem daję swój komentarz.niektóre przepisy są bardzo trafione,a niektóre nie do powtórki. Robiąc remanent w moich przepisach te super zostawiłam a te mierne po prostu wyrzuciłam.Podczas przeglądania przepisów natknęłam się na Pani przepis na chałkę,pod którym nie było komentarza z mojej strony.I muszę przyznać że ilość produktów jest perfekcyjnie dobrana.
Bardzo dobrze się pracuje z tym ciastem.Mogła bym je pleść co dziennie. Chociaż i tak piekę prawie dwa razy w tygodniu.Poprzedni przepis na chałkę powędrował do kosza.Ta chałka jest przepyszna,wyśmienita,,cudowna. Mój komentarz pod tym przepisem to
Super-Pycha-Tylko ta, z wieloma wykrzyknikami.
Dopisałam tylko ile minut wyrastało ciasto,oraz ile minut piekłam. Serdecznie pozdrawiam Halina .
Anna napisał
Dzień dobry, bardzo dziękuję Pani Halinko za takie wyróżnienie i miłe słowa 🙂 To jest również jedno z moich ulubionych ciast, jest bardzo smaczne i tak jak wspomniała Pani wcześniej świetnie się z nim pracuje. Robiłam z dziećmi z tego ciasta maleńkie chałeczki plecione w warkocz, a następnie zwijane w bułeczkę, po upieczeniu polukrowałyśmy je i posypałyśmy prażonymi orzechami, była to pyszna opcja drugiego śniadania do szkoły.
Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 🙂
Sarna napisał
wygląda niezwykle apetycznie 🙂
Anna napisał
Dziękuję ?