• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Ciasta drożdżowe » Chałka drożdżowa

Chałka drożdżowa

Aktualizacja: 20 maj, 2020 · Opublikowany: 20 paź, 2016 · przez Anna · 14 komentarzy

Skocz do przepisu

Czy może być coś lepszego niż świeża domowa chałka z masłem, dżemem malinowym lub kremem czekoladowym? Do tego kubek gorącej czekolady to, jest to, co  poprawi nastrój w ponury zimny dzień! Chałka to słodkie pieczywo, które można zjeść na śniadanie, kolację lub po prostu jako popołudniowy deser. Ciasto na chałkę szybko i łatwo przygotujecie przy pomocy robota kuchennego, nie jest to skomplikowany przepis. Chałka, żeby była chałką, musi być odpowiednio zapleciona najłatwiejszy sposób to zaplecenie jej w klasyczny warkocz z trzech części. Ten, kto ma córki nie powinien mieć z tym problemu ;). Jeśli potrójny warkocz okazałby się kłopotliwy, można zastosować prostszy sposób, wystarczy skręcić dwa rulony ciasta na wzór grubej liny i gotowe. Myślę, że poradzicie sobie z tym doskonale!

chalka-drozdzowa
Chałka drożdżowa
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥗 Z czym podać?
  • 🔄 Warianty
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 190 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g suchych
  • 2 duże jajka
  • 1 sztuka żółtko
  • 5 łyżek masła stopionego i przestudzonego, czyli około 90-100g
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo

  • 1 małe jajko + łyżka mleka
  • cukier do posypania chałek
  • 4 łyżki rodzynek

🔪 Instrukcje

  • Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, wymieszać. Masło stopić, przestudzić. Mlekolekko podgrzać zestawić z ognia, do mleka dodać drożdże - świeże, jeśli stosujecie suche drożdże należy wcześniej dodać do składników suchych, całość dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę po kilku minutach drożdże powinny się spienić.
  • Jajka i żółtko wymieszać w miseczce. Do miski ze składnikami suchymi dodać mleko z drożdżami, jajka i masło wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, powinno odstawać od brzegów miski.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub troszkę dłużej, aby wyrosło.
  • Rodzynki zalać ciepłą wodą lub alkoholem i odstawić na czas wyrastania ciasta.
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i odgazować je uciskając dłonią całą powierzchnię, następnie podzielić na dwie części, na jedną z nich rozłożyć namoczone rodzynki, które wcześniej trzeba osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru płynu i obsypać odrobią mąki,część ciasta z dodatkiem rodzynek złożyć kilka razy, aby zatopiły się w cieście.
  • Każdą z porcji ciasta podzielić na trzy równe wałki.
  • Wałki rolować dłonią na naoliwionym blacie (najlepszy będzie do tego olej roślinny) każdy wałek powinien mieć około 50 cm długości, ułożyć trzy wałki obok siebie, wszystkie skleić na górze, a następnie zapleść warkocz na końcu skleić i podwinąć miejsce zlepienia pod spód.
  • Gotowe chałki przenieść na blachę wyłożoną papierem od pieczenia, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30-40 minut do podwojenia objętości (w ciepłe miejsce).
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Chałki przed wstawieniem do piekarnika pomalować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka, wierzch posypać cukrem trzcinowym, makiem lub sezamem można również przygotować kruszonkę.
  • Chałki pieczemy około 20-25 minut bez termoobiegu do uzyskania złotego koloru
  • Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.

🥗 Z czym podać?

Chałkę możecie jeść, jak już wspomniałam z różnego rodzaju smarowidłami, ale nie tylko! Niebawem podam Wam przepis na to, jak zagospodarować chałkę, która zrobiła się już troszkę czerstwa. Będzie to prosty, pyszny deser, ale to w kolejnym wpisie. Obiecany przepis na wykorzystanie czerstwej chałki, jest już dostępny w przepisie na pudding chlebowy Znajdziecie tam wskazówki, jak przygotować pudding z pozornie nienadającej się już do zjedzenia chałki czy bułki.

🔄 Warianty

Jeśli macie ochotę na wypróbowanie innych przepisów na chałki to znajdziecie je poniżej.

  • Chałka
  • Chałka z cukrem perlistym
  • Krantz czekoladowy - ciasto drożdżowe

📖 Przepis

chalka-drozdzowa
Print Pin
5 z 4 głosów

Chałka drożdżowa

Prosta chałka drożdżowa idealna na drugie śniadanie lub podwieczorek. Poniższy przepis jest na dwie spore chałki.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Ciasta
Porcji 2
Przygotowanie 20 minutes
Gotowanie 25 minutes
Całkowity czas 45 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 600 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 190 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży (lub 7 g suchych)
  • 2 duże jajka
  • 1 sztuka żółtko
  • 5 łyżek masła (stopionego i przestudzonego, czyli około 90-100g)
  • 1 szczypta soli

Dodatkowo

  • 1 małe jajko (+ łyżka mleka)
  • cukier (do posypania chałek)
  • 4 łyżki rodzynek
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Do miski wsypać mąkę, cukier i sól, wymieszać. Masło stopić, przestudzić. Mleko lekko podgrzać zestawić z ognia, do mleka dodać drożdże - świeże, jeśli stosujecie suche drożdże należy wcześniej dodać do składników suchych, całość dokładnie wymieszać i odstawić na chwilę po kilku minutach drożdże powinny się spienić.
  • Jajka i żółtko wymieszać w miseczce. Do miski ze składnikami suchymi dodać mleko z drożdżami, jajka i masło wyrobić gładkie i elastyczne ciasto, powinno odstawać od brzegów miski.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub troszkę dłużej, aby wyrosło.
  • Rodzynki zalać ciepłą wodą lub alkoholem i odstawić na czas wyrastania ciasta.
  • Wyrośnięte ciasto wyjąć na blat i odgazować je uciskając dłonią całą powierzchnię, następnie podzielić na dwie części, na jedną z nich rozłożyć namoczone rodzynki, które wcześniej trzeba osuszyć przy pomocy ręcznika papierowego z nadmiaru płynu i obsypać odrobią mąki,część ciasta z dodatkiem rodzynek złożyć kilka razy, aby zatopiły się w cieście.
  • Każdą z porcji ciasta podzielić na trzy równe wałki.
  • Wałki rolować dłonią na naoliwionym blacie (najlepszy będzie do tego olej roślinny) każdy wałek powinien mieć około 50 cm długości, ułożyć trzy wałki obok siebie, wszystkie skleić na górze, a następnie zapleść warkocz na końcu skleić i podwinąć miejsce zlepienia pod spód.
  • Gotowe chałki przenieść na blachę wyłożoną papierem od pieczenia, przykryć folią spożywczą i odstawić na około 30-40 minut do podwojenia objętości (w ciepłe miejsce).
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Chałki przed wstawieniem do piekarnika pomalować roztrzepanym jajkiem z dodatkiem łyżki mleka, wierzch posypać cukrem trzcinowym, makiem lub sezamem można również przygotować kruszonkę.
  • Chałki pieczemy około 20-25 minut bez termoobiegu do uzyskania złotego koloru
  • Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i studzimy na kratce.
  • Smacznego!
  • chalka-drozdzowa
  • chalka-drozdzowa
« Ciastka z piankami
Brownie z żurawiną »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. chalka drodzowa napisał

    19 maja, 2020 at 1:06 pm

    witam Pani Aniu prosze o odpowiedz,raz Pani pisze 5 lyzeczek a potem drugi raz 5 lyzek ,a tak mniej wiecej ile tego masla roztopic ,aby bylo w san raz aby nie zostalo czy nie zabraklo Dziekuje za odpowiedz i Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 maja, 2020 at 1:29 pm

      Dzień dobry, do chałki dodajemy 5 łyżek masła (liczone przed stopieniem), czyli będzie to w gramach około 90-100 g. Dziękuję za uwagę, było to poprawione już jakiś czas temu, ale przy przenoszeniu przepisów do nowej wersji strony gdzieś to uciekło. Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego!

      Odpowiedz
    • chalka drodzowa napisał

      24 maja, 2020 at 8:23 pm

      Bardzo dziekuje,tak zrobilam na oko,przepis wspanialy,chalka przepyszna, Pozdrawiam

      Odpowiedz
      • Anna napisał

        25 maja, 2020 at 9:33 pm

        Super, bardzo się cieszę, że chałka smakuje 🙂 Pozdrawiam!

        Odpowiedz
  2. Monika napisał

    09 lipca, 2019 at 9:23 am

    Dziękuję za super przepis. Chałka wyszła super. Jest przepyszna, nie kruszy się zbytniopoa jak pachnie! Naprawdę super. U nas na kolację dzisiaj zagościła ta chałka z domowym dżemem truskawkowym i kubkiem mleka. W roku szkolnym spróbuję z tego ciasta popróbować z małymi bułeczkami w sam raz na drugie śniadania do szkoły. Jeszcze raz dzięki.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 lipca, 2019 at 11:06 am

      Bardzo proszę 🙂 Cieszę się, że chałeczka przypadła Wam do gustu, u nas jest to numer jeden. W małej formie też wychodzi super, proszę tylko pamiętać, żeby troszkę skrócić czas pieczenia. Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  3. Lidia napisał

    06 kwietnia, 2018 at 1:55 pm

    Witam, mam pytanie odnośnie masła, dodać 5 łyżeczek masła już stopionego czy 5 stałego i wówczas stopić???Ile to będzie orientacyjnie3 50g???Czy chałka po upieczeniu ma strukturę takie ciasta ciągnącego się?nie wiem jak to określić i nazwać.Czy są widoczne takie włókna ciasta nie jak przy placku drożdżowym.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      06 kwietnia, 2018 at 3:43 pm

      Masła dodać 5 łyżek stopionego. Chałka po upieczeniu ma strukturę "włóknistego" ciasta drożdżowego, to oczywiście kwestia wyrobienia ciasta im dłużej będzie ono wyrabiane tym bardziej będzie puszyste,

      Odpowiedz
  4. Beata napisał

    06 listopada, 2017 at 3:23 pm

    Witam chcę upiec Pani chałkę czy mogę dodać do niej rodzynki, bo mój mąż uwielbia wszystko z rodzynkami

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      07 listopada, 2017 at 10:38 am

      Tak, oczywiście może Pani je dodać 🙂

      Odpowiedz
  5. Halina napisał

    03 czerwca, 2017 at 9:58 am

    Witam,chodząc po blogach kulinarnych,przepisuję na kartce przepisy które mnie interesują.Nad przepisem zapisuję z którego bloga ten przepis.Pod wypróbowanym przepisem daję swój komentarz.niektóre przepisy są bardzo trafione,a niektóre nie do powtórki. Robiąc remanent w moich przepisach te super zostawiłam a te mierne po prostu wyrzuciłam.Podczas przeglądania przepisów natknęłam się na Pani przepis na chałkę,pod którym nie było komentarza z mojej strony.I muszę przyznać że ilość produktów jest perfekcyjnie dobrana.
    Bardzo dobrze się pracuje z tym ciastem.Mogła bym je pleść co dziennie. Chociaż i tak piekę prawie dwa razy w tygodniu.Poprzedni przepis na chałkę powędrował do kosza.Ta chałka jest przepyszna,wyśmienita,,cudowna. Mój komentarz pod tym przepisem to
    Super-Pycha-Tylko ta, z wieloma wykrzyknikami.
    Dopisałam tylko ile minut wyrastało ciasto,oraz ile minut piekłam. Serdecznie pozdrawiam Halina .

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 czerwca, 2017 at 10:34 am

      Dzień dobry, bardzo dziękuję Pani Halinko za takie wyróżnienie i miłe słowa 🙂 To jest również jedno z moich ulubionych ciast, jest bardzo smaczne i tak jak wspomniała Pani wcześniej świetnie się z nim pracuje. Robiłam z dziećmi z tego ciasta maleńkie chałeczki plecione w warkocz, a następnie zwijane w bułeczkę, po upieczeniu polukrowałyśmy je i posypałyśmy prażonymi orzechami, była to pyszna opcja drugiego śniadania do szkoły.
      Pozdrawiam serdecznie i życzę smacznego 🙂

      Odpowiedz
  6. Sarna napisał

    21 października, 2016 at 9:31 am

    wygląda niezwykle apetycznie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 października, 2016 at 9:32 am

      Dziękuję ?

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}