Chleb na zakwasie zazwyczaj potrzebuje kilkunastu godzin, aby zaczyn na chleb dobrze "popracował". Dziś podaję błyskawiczną wersję na chleb. Przyspieszona fermentacja ciasta spowodowana jest dodatkiem odrobiny drożdży. Wystarczy połączyć składniki poczekać aż chleb wyrośnie i już można włożyć go do pieca. Chleb jest bardzo smaczny, lekko kwaśny z pięknymi dziurkami i wilgotnym miąższem. Idealny do serów i wędlin oraz wszelkiego rodzaju past typu hummus. Gorąco polecam!
📖 Przepis
Chleb na zakwasie błyskawiczny
Pyszny i wilgotny chleb pełen maleńkich pęcherzyków.
Dodaj do kolekcji
🥘 Składniki
- 60 g zakwasu żytniego
- 400 g wody
- 5 g suchych drożdży lub 10 g świeżych
- 2 łyżki cukru
- 10 g soli
- 2 łyżki octu winnego (użyłam balsamicznego z Modeny)
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 300 g mąki pszennej zwykłej
- ulubione ziarna do posypania chleba
🔪 Instrukcje
- Do miski miksera wlać wodę i zakwas, a następnie pozostałe składniki
- Mieszać ciasto przez około 8 minut
- Przykryć miskę folią spożywczą i dostawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę
- Po tym czasie ciasto delikatnie przerobić i przelać do wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami formy ( ja użyłam formy o wymiarach 23 cm x 23 cm )
- Przykryć ściereczką i zostawić od ponownego wyrośnięcia
- Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st C
- Chleb przed wstawieniem do piekarnika spryskać olejem i posypać ulubionymi ziarnami lub po prostu posypać mąką
- Wnętrze piekarnika spryskać wodą ze spryskiwacza 6 - 8 razy lub wrzucić na dno ½ szklanki kostek lodu
- Piec 40 - 45 minut, po około 30 minutach chleb można przykryć folią aluminiową, aby się nie przypalił zbyt mocno od góry
- Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy na kratce
- Smacznego!
ewa napisał
witam ponownie
dziekuję Aniu za odpowiedź, a powiedz mi jeszcze, czy mocno Ci rośnie ten chlebek przed włożeniem do piekarnika? bo u mnie zbytnio nie chciał rosnąć...
Ewa
Anna napisał
Nie jest to szaleńczy wzrost, ale jednak dość widoczny, ciasto podnosi się o mniej więcej połowę swojej pierwotnej wysokości... Jeśli słabo Ci wyrósł to może było coś nie tak z drożdżami? lub temperatura otoczenie w której "rosło" ciasto była zbyt niska. Drożdże/zakwas lubią temperaturę otoczenia powyżej 25 st C w chłodniejszym otoczeniu proces ten znacznie się wydłuża. Mam nadzieję, że kolejny wypiek będzie perfekcyjny 🙂 Może spróbuj chleb codzienny jest on bardzo łatwy i pyszny i rośnie jak szalony 😉
ewa napisał
witam
jaki powinien byc wysoki ten chlebek?
bo moj ma na samym srodku 5cm a po bokach 3cm i jest strasznie słony...czy to dlatego ze powinien byc wyzszy jednak?
czy zakwas był brany z lodowki bez dokarmiania?
dziekuje
Ewa
Anna napisał
Ewo, ten chleb jest niski, moje wyrastają zazwyczaj na około 4 cm wysokości, taka jego uroda kanapki są wąskie i długie 🙂 Co do różnić w wysokościach, chleby mają to do siebie, że rosną odrobinę wyższe po środku natomiast boki są mniej wyrośnięte. Aby nie było zbyt dużych różnic należy dobrze wyrównać powierzchnię ciasta. Zakwas zawsze dodaję po dokarmieniu, to daje mi pewność, że ciągle jest "żywy" i nadaje się do pieczenia. Jeśli chodzi o ilość soli, to być może ilość jaką podałam była nieprecyzyjna, bo łyżka łyżce nie jest równa przepraszam zmieniłam to na ilość w gramach 🙂 Pozdrawiam serdecznie 🙂
Vespe napisał
Zrobiłam. Chlebek wyszedł bardzo dobry w smaku. Mam pytanie odnośnie rodzaju mąki pszennej pełnoziarnistej. Dodałam 750kę, ciasto wyszło strasznie rzadkie i piekło się ponad godzinę. Możliwe, że była to za drobna mąka na taką ilość wody.
Przepis polecam. Pozdrawiam 🙂
Anna napisał
Do tego przepisu używałam różnego rodzaju mąki, typ 750, mąki typ 2000 - drobnej i ciasto było ok. choć trzeba powiedzieć, że ciasto na ten chleb jest dosyć luźne, ale jeśli byłoby bardzo, bardzo rzadkie, to w takiej sytuacji można dodać odrobinę mąki aby je zagęścić. Co do czasu pieczenia, każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba go wyczuć, być może w przypadku Twojego Piekarnika należałoby podnieść temperaturę pieczenia o 10 - 20 st, na początku pieczenia, a następnie po 25 minutach obniżyć ja do 220 st C. Pozdrawiam
pigeonselpiero napisał
witam
Przepis świetny..proporcje idealnie dobrane..testowałem w automacie do pieczenia
Anna napisał
Dziękuje, ja piekę go w piekarniku, ale dziekuję za informację, to super że w automacie przepis rownież swietnie się sprawdza:) pozdrawiam:)
Kulinarnyblog.pl napisał
Ostatnio też zacząłem piec chlebki, można moje przygody zobaczyć na www. kulinarnyblog. pl. Muszę sprawdzić i ten przepis 🙂
Anna napisał
Polecam ten przepis, chleb jest pyszny, a więcej przepisów znajdziesz w zakładce Pieczywo, polecam:)
Kulinarnyblog.pl napisał
Wygląda apetycznie... i w końcu muszę się przełamać i zrobić chleb na zakwasie.
Anna napisał
Namawiam na upieczenie chlebka na zakwasie jest pyszny, zdrowy i naturalnie długo świeży:) Pozdrawiam Ania
amgdalena napisał
Czekam na Twoja książkę kucharską 🙂 Kupię, rodzinę i przyjaciół namówię 🙂
A ten chlebek musi być pyszny. Jutro próbuję 🙂
Anna napisał
O... to moje marzenie, pewnie jak większości blogerów:) ale myślę, że do tego jeszcze długa droga, a na razie staram się zbierać, sprawdzać, testować i wymyślać dla Was różnego rodzaju przepisy. Chleb polecam, prosty i pyszny przepis. Pozdrawiam gorąco Ania
Olimpia Davies napisał
Uwielbiam takie prostokątne kromeczki, kilka dni temu upiekłam chlebek od Liski w takim kształcie jak ten:-). Piękne zdjęcia:-)
Anna napisał
Dziękuję 🙂 chleb od Liski znam:) chodzi chyba o chleb z San Francisco. Zainspirował mnie właśnie tamten przepis i powstał ten szybki chlebek na zakwasie. Pozdrawiam Ania
wykrywacz smaku napisał
bardzo apetyczny!
Anna napisał
Polecam:)