Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleb na zakwasie

Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami

Aktualizacja: 21 lip, 2020 · Opublikowany: 11 lut, 2013 · przez Anna · 15 komentarzy

Skocz do przepisu

Chleb jest pyszny, z wilgotnym miąższem z dodatkiem suszonych pomidorów i nasion słonecznika. Jest tak dobry, że można go jeść bez dodatków! Spróbujcie z oliwą wymieszaną z octem balsamicznym i dodatkowym suszonym pomidorem, smakuje bajecznie! Przepis na chleb na zakwasie jest jak zwykle, prosty i nie wymaga większych umiejętności. Wystarczy wymieszać składniki przed pójściem spać, a następnego dnia rano lub po południu, to zależy, kiedy macie czas na pieczenie wymieszać pozostałe składniki i upiec. Do "produkcji" tego chleba nie trzeba nawet wyjmować miksera, wystarczy miska i drewniana łyżka. Polecam domowe wypieki, to gwarancja zdrowego jedzenia.

chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami
Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami

📖 Przepis

Print Pin
5 z 1 głosu

Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami

Rewelacyjny prosty chleb na zakwasie z pomidorami.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 45 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na zaczyn

  • 100 g zakwasu
  • 350 g wody
  • 70 g mąki żytniej razowej (grubej)
  • 200 g mąki orkiszowej
  • 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej

Składniki na ciasto właściwe

  • 220 g mąki pszennej zwykłej
  • 8 g soli
  • 150 g wody
  • 8 połówek połówek suszonych pomidorów
  • 30 g nasion słonecznika
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wieczorem przed pójściem spać wymieszać składniki na zaczyn, najlepiej drewnianą łyżką, 5 minut do połączenia się składników, a następnie przykryć folią spożywczą i zostawić w ciepłym miejscu na całą noc.
  • Rano lub około południa ( to zależy o której chcecie upiec chleb ) wymieszać pozostałe składniki na ciasto właściwe, całość wyrabiać przez 10 minut.
  • Wysmarować olejem formę ( 32 x 14 cm ) wysypać otrębami, przelać przygotowane ciasto. Przykryć i odstawić na około 45 minut do wyrośnięcia.
  • Piekarnik nagrzać do 220 st C.
  • Przed wstawieniem chleba do piekarnika wsypać na jego dno szklankę kostek lodu, wstawić chleb, piec z funkcją górnej i dolnej grzałki.
  • Chleb piec przez 15 minut w temperaturze 220 st C, a następnie zmniejszyć do 200 st C i piec jeszcze przez 30 minut.
  • Wyjąć chleb z foremki i wystudzić na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Skórkę chleba przed wstawieniem do piekarnika można posmarować mlekiem i posypać ziarnami słonecznika lub posypać mąką
chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami
Chleb na zakwasie z suszonymi pomidorami

Więcej Przepisy na chleb na zakwasie

  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
    Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
  • bochenek widziany z góry ułożony na kratce na tle niebieskiego materiału
    Chleb na zakwasie z żurawiną
  • chleb z dodatkiem kawy ciemny z pięknym puszystym środkiem
    Chleb z kawą
  • chleb zytni z melas
    Chleb żytni z melasą

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Małgoska napisał

    12 sierpnia, 2023 at 1:40 am

    Witam, w przepisie nie pisze co zrobić z suszonymi pomidorami? Powinny być namoczone? Jeśli tak, to w czym? w oleju, czy w wodzie?
    Pozdrawiam Małgoska

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 sierpnia, 2023 at 10:15 am

      Suszone pomidory, których używam do tego chleba, są z zalewy w oleju, takie najczęściej spotykane, należy więc wyjąć je z oleju i dodać do ciasta. Nie wiem jakie pomidory Pani ma, jeżeli są to suszone i przechowywane w zamrażalniku, to trzeba je rozmrozić i w zależności od ich kondycji namoczyć w oleju. Często takie pomidory bardzo wysychają w zamrażalniku i tracą smaczny miąższ, można też namoczyć je w ciepłej wodzie, aby nabrały jędrności.

      Odpowiedz
  2. Robert napisał

    21 kwietnia, 2020 at 9:25 pm

    Witam. Dziękuję za komentarz. Szukam przepisu na pyszny chleb razowy...dosłownie razowy. Jeżeli dysponujesz takowym i chciałabyś się nim podzielić to będę bardzo wdzięczny. Pozdrawiam. Robert.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 kwietnia, 2020 at 7:21 pm

      To może ten będzie odpowiedni Chleb razowy, upiekłam go na podstawie przepisu Kena Forkish’a. W przepisie na zaczyn jest mąka pszenna biała, ale można tam dać mąkę razową (1850 lub 2000). Ważne w tym przepisie jest składanie ciasta! Wody również jest sporo w stosunku do mąki, ale chleb wychodzi idealny 😉 Jeśli chciałbyś dodać zamiast białej mąki, mąkę ciemna to dodaj jej około 2 kopiaste łyżki więcej. Pozdrawiam serdecznie.

      Odpowiedz
  3. Robert napisał

    17 kwietnia, 2020 at 1:39 pm

    Hej. to tylko moja sugestia, niekoniecznie doskonała. Może też to być uwarunkowane sposobem zmielenia mąki. Mamy tu ich cztery typy. Jedna mąka chłonie więcej wody, a taka sama innego producenta mniej. Ja po prostu zrobiłem na próbe, tak na pewniaka. Z doświadczenia wiem jedno, że gdy ciasto zbyt rzadkie to niemal na 100 procent odklei się wierzch od miąższu, albo zapadnie się chleb. Najpiękniejsze chlebki wychodzą kiedy ciasto jest raczej gęste. Także najlepiej dodawajmy wodę ostrożnie podczas wyrabiania, gdyż przepis jest ok., ale mąki są różnie zmielone i z różnej jakości zbóż. A chlebek jest pyszny. Lubię chleby w których składzie jest kilka różnych mąk. Dziękuję Aniu. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 kwietnia, 2020 at 8:58 am

      Tak, to prawda, bardzo ważna jest mąka! Tak, jak napisałeś sposób mielenia i chłonięcia przez mąkę wody zawsze ma znaczenie i to na każdy wypiek, nie tylko na chleb! Mąka jest to produkt dość kapryśny i trzeba pamiętać, że w zależności od pogody (może wydawać się dla niektórych zaskakujące 🤪) ma ona inna wilgotność, a to wpływa na każdy wypiek. Generalnie przy wypiekach trzeba działać intuicyjnie i tak, jak napisałeś kontrolować ilość wody i w razie potrzeby zmniejszyć trochę jej ilość lub sypnąć odrobinę więcej mąki 😁. Bardzo dziękuję za komentarze, to jest bardzo cenne, kiedy możemy podzielić się doświadczeniem i zostawić wzkazówki dla osób zaczynających przygodę z domowym wypiekiem chleba. Namawiam wszystkich do tego, bo cóż może być lepszego od kromki świeżego domowego chlebka! Po pewnym czasie chleb zaczynamy piec "na oko" bez receptur i to jest super! Pozdrawiam serdecznie😁

      Odpowiedz
  4. Robert napisał

    16 kwietnia, 2020 at 6:33 pm

    Witam. Chleb fajny tylko za dużo wody w przepisie. Ciasto za żadkie i łatwo o odklejanie się wierzchu chleba od miąższu a także zapadanie się chleba. Proponuję 100g wody mniej i o 200g mąki np. pszennej zwykłej więcej. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 kwietnia, 2020 at 10:32 pm

      Hmm, u mnie zawsze wychodzi taki, jak na zdjęciu. Obawiam się, że przy zmniejszeni ilości wody o 100g i dodaniu 200g mąki, będzie to chleb jak cegła... ale jeśli, sprawdziłeś i z tymi proporcjami wychodzi dobry, to ok! Jutro go piekę, więc sprawdzę! Dziękuję za sugestie 🙂

      Odpowiedz
      • Geneva napisał

        26 kwietnia, 2020 at 12:38 pm

        Ja zrobiłam dzisiaj już trzeci raz ten chlebek, ze zmianami jak poniżej i zawsze wychodzi bezbłędnie 🙂 zachowuje na długo świeżość i jak każdy nieoszukany chleb razowy zostawia ślad na nożu do krojenia 🙂 dodaję jednak troszkę więcej soli i formę smaruję olejem po suszonych pomidorach i jest subtelna różnica w smaku na plus 😉
        Pozdrawiam serdecznie!

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          26 kwietnia, 2020 at 5:27 pm

          Super pomysł ze smarowaniem foremki olejem po pomidorach 🙂 na pewno wypróbujemy! Pozdrawiam gorąco 🙂

          Odpowiedz
  5. Geneva napisał

    10 kwietnia, 2020 at 4:54 pm

    Witam serdecznie,
    Chciałabym jutro upiec ten chlebek, jednak czy mogę zastąpić mąkę orkiszową mąką żytnią 750 a pszenną pełnoziarnistą mąką graham? Dziękuję za odpowiedź, najlepiej do końca dnia 😀
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 kwietnia, 2020 at 8:19 pm

      Myślę, że można zrobić taką zamianę. Chleb na pewno będzie cięższy, mniej puszysty ale smaczny 🙂 Przed wstawieniem do piekarnika trzeba dać mu więcej czasu na wyrośnięcie. Pozdrawiam serdecznie i Wesołych Świąt!

      Odpowiedz
      • Geneva napisał

        10 kwietnia, 2020 at 9:59 pm

        Super! Dziękuję bardzo za odpowiedź, to dla mnie będzie pierwsza przygoda z chlebem i emocje sięgają zenitu 🙂
        Ciepło pozdrawiam i również życzę spokoju i dużo zdrówka 🙂

        Odpowiedz
  6. AnuchaS napisał

    11 lutego, 2013 at 9:19 am

    Pysznie się prezentuje. Na pewno w tym tygodniu go zrobię. Jadamy tylko domowe chlebki i to zazwyczaj na samym zakwasie, rzadziej mieszane wersje-drożdżowe lub drożdżowo -zakawasowe.
    Pozdrawiam:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 lutego, 2013 at 9:35 am

      Chleb jest bardzo dobry, wilgotny a jego świeżość utrzymuje sie na pewno tydzień, a może nawet dłużej:) Pozdrawiam Ania

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.