Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Chleb na zakwasie

Chleb razowy żytni

Aktualizacja: 29 lis, 2018 · Opublikowany: 8 cze, 2016 · przez Anna · 15 komentarzy

Skocz do przepisu

Przepisów na chleb chyba nigdy nie za wiele! Bardzo lubię pieczywo domowe i jestem od niego uzależniona, bo chyba nie ma nic lepszego niż domowy świeży chleb! Cudowny zapach, jaki unosi się w domu podczas pieczenia chleba, jest jednym z najpiękniejszych zapachów, jaki można wyczarować w kuchni. Oczywiście smak świeżego delikatnie ciepłego chlebka z chrupiącą skórką posmarowaną odrobiną masła, to jest coś wspaniałego!

Dzisiejszy chleb razowy - żytni przygotowany jest na mocnym żytnim zakwasie, co to oznacza "mocny zakwas"? Często zdarza się, że zapominamy o naszym zakwasie spokojnie drzemiącym w lodówce, który potrzebuje regularnego dokarmiania, aby miał moc unoszenia chleba, ale bywa, że niestety zapominamy o tym, a wtedy zakwas słabnie albo nawet umiera. Jeżeli dokarmiacie go w miarę regularnie i to w odpowiednich proporcjach to chleb możecie przygotować bez dodatku drożdży, ponieważ mocny zakwas i czas, jaki jest potrzebny do przygotowania tego chleba wystarczy, żeby chleb odpowiednio wyrósł. Jeśli jednak nie macie pewności, czy Wasz zakwas poradzi sobie z dość ciężkim ciastem, to dodajcie odrobinę drożdży, które wspomogą słabszy zakwas. Więcej o zakwasie przeczytacie we wpisie jak zrobić zakwas żytni.

Chleb jest bardzo smaczny ciemny i dość wilgotny idealny z dodatkami wytrawnymi długo zachowuje świeżość!

📖 Przepis

chleb zytni razowy
Print Pin
5 z 2 głosów

Chleb razowy żytni

Pachnący i pyszny chleb żytni!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 1
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina
Całkowity czas 1 godzina godzina 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Skaładniki na zaczyn

  • 50 g zakwasu (wcześniej dokarmionego)
  • 350 g letniej wody
  • 150 g mąki żytniej typ 2000 (można użyć również mąki żytniej jasnej, chleb będzie miał zdecydowanie jaśniejszy kolor)
  • 130 g mąki pszennej (może być typ 450)

Składniki na ciasto właściwe

  • 100 g letniej wody
  • 14 g soli morskiej
  • 300 g mąki pszennej
  • *W przypadku (kiedy nie mamy pewności, że nasz zakwas jest bardzo mocny, należy dodać około 10 g świeżych drożdży w drugim etapie jego wyrabiania, czyli w chwili, kiedy mieszamy ciasto właściwe!)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W dniu poprzedzającym pieczenie chleba wyjąć zakwas z lodówki i dokarmić go, a wieczorem przed pójściem spać przygotować zaczyn.
  • Do dużej miski wlać wodę, zakwas i mąki, wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników, przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na całą noc w ciepłe miejsce.
  • Następnego dnia dodać do zaczynu pozostałe składniki na ciasto właściwe, (*i ewentualne drożdże) wymieszać do połączenia się wszystkich składników, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 4 godziny, po tym czasie jeszcze raz wymieszać i przełożyć ciasto do przygotowanej keksówki o wymiarach 23x12 cm wysmarowanej olejem i obsypanej otrębami, formę z ciastem przykryć folią spożywczą i znów odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
  • Piekarni rozgrzać do temperatury 220 st C.
  • Wierzch ciasta przed wstawieniem do piekarnika można posypać mąka lub ulubionymi ziarenkami.
  • Na dno piekarnika tuż przed wstawieniem do niego chleba wsypać szklankę kostek lodu, wstawić formę z chlebem, piec przez 20 minut w temperaturze 220 st C, a następnie zmniejszyć temperaturę do 200 st i dopiec przez 30-40 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć chleb z formy na kratkę i pozostawić do całkowitego wystudzenia.
  • Smacznego!

📋 Notatki

*Zdarza się, że nasz zakwas może być słaby, jeśli nie był wystarczająco często dokarmiany, w takim przypadku należy dodać do ciasta trochę świeżych (10g) lub (4-5g) suchych drożdży, to zapewni odpowiednie wyrastanie chleba i troszkę przyspieszy ten proces.
chleb zytni razowy
chleb zytni razowy

Więcej Przepisy na chleb na zakwasie

  • Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
    Chleb z pestkami dyni i siemieniem lnianym
  • bochenek widziany z góry ułożony na kratce na tle niebieskiego materiału
    Chleb na zakwasie z żurawiną
  • chleb z dodatkiem kawy ciemny z pięknym puszystym środkiem
    Chleb z kawą
  • chleb zytni z melas
    Chleb żytni z melasą

Komentarze

    5 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Tomasz Baker napisał

    03 lipca, 2016 at 2:36 pm

    Wczoraj/dzisiaj wykonałem.... robię już double quantity set za każdym razem wychodzi !!!!? Amen Niech Pań Bóg błogosławi w zdrowym żywieniu Sprawdzonej Kuchni?
    ,

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 lipca, 2016 at 3:09 pm

      Tomaszu, to wspaniała wiadomość? i bardzo dziękuję za błogosławieństwa ? tego nigdy zbyt wiele . Smacznego!

      Odpowiedz
  2. Tomasz Baker napisał

    01 lipca, 2016 at 1:33 pm

    5 gwiazdek
    Droga Sprawdzona Kuchnio! Spieszę donieść ze 1 pierwszy chleb wg Twego przepisu. Zrobiłem 2 tygodnie temu był. Dobry...
    2 ale chleb który wg Twego przepisu zrobiła Michalina... To był dopiero chleb.... Także rośnie pokolenie piekarskie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 lipca, 2016 at 8:45 am

      Tomasz to jest fantastyczna wiadomość!!! Same skarby masz w domu 🙂 "zarażanie" dobrymi działaniami procentuj...wcześniej czy później! Gratulacje dla Ciebie i Misi 🙂

      Odpowiedz
      • Tomasz Baker napisał

        02 lipca, 2016 at 9:28 am

        Dziękujemy:-)

        Odpowiedz
  3. An etka napisał

    14 czerwca, 2016 at 2:58 pm

    Dziękuję Aniu :). Tak też zrobiłam. Dodałam zakwas po czterech godzinach od dokarmienia. Powyższy chleb zrobiłam z mąką razową 2000. Wyszedł taki, jak oczekiwałam, czyli pyszny. Nie wiem tylko dlaczego, mimo dodania 10 g świeżych drożdży, chleb w foremce wyrastał bardzo długo. Gdy zrobiłam ciasto właściwe, wszystko odbywało się bez przeciągania w czasie. Zatem tym bardziej zagadkowe czemu w foremce nie było tak samo ? Dodam, że mój zakwas ma 10 miesięcy, więc powinien dawać radę. Jak myślisz Aniu, co mogło być tego przyczyną ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 czerwca, 2016 at 10:17 pm

      Po dodaniu drożdży do ciasta końcowa fermentacja powinna przyspieszyć, ale jeśli temperatura otoczenia jest niższa niż (około) 25 st C to ciasto niestety szybciej nie wyrośnie 🙁 Być może to było przyczyną powolnego wyrastania ciasta,mąka typ 2000 jest ciężka i chleb z jej dodatkiem potrzebuje sporo czasu lub właśnie wspomagacza w postaci drożdży, ale najważniejsze, że chlebek się udał i smakował, sięgaj po kolejne przepisy! Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
      • An etka napisał

        14 czerwca, 2016 at 10:40 pm

        Dziękuję Aniu :). Masz rację, że powodem była temperatura. U mnie 22 stopnie, więc za niska do cięższego chleba. Twoje chleby wyglądają tak smakowicie i to mnie zachęca do pieczenia. Jutro robię chleb z płatkami owsianymi. Znów będę czekać na zadowalający efekt :). Dzięki Tobie :). Pozdrowienia :).

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          14 czerwca, 2016 at 10:54 pm

          Jeśli w domu nie ma odpowiedniej temperatury dla ciasta na zakwasie czy na drożdżach to pomoże nam piekarnik! Ciasto można umieścić w piekarniku i tam pozostawić je do wyrośnięcia wystarczy zostawić zapalone światełko 🙂 Chleb z płatkami owsianym powinie przypaść Ci do gustu 🙂

          Odpowiedz
  4. An etka napisał

    08 czerwca, 2016 at 9:16 pm

    Z jakiej mąki żytniej powstał ten chleb - z razowej, czy jasnej ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 czerwca, 2016 at 9:59 pm

      Ten na zdjęciach z mąki żytniej 2000, czyli mąki z pełnego przemiału, ale piekłam również z jasnej typ 720 i również jest super!

      Odpowiedz
      • An etka napisał

        09 czerwca, 2016 at 11:58 am

        Dziękuję :). Chleb wygląda przepysznie. Koniecznie muszę go zrobić :).

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          09 czerwca, 2016 at 12:15 pm

          Dziękuję 🙂 Zapraszam do wypróbowania również chleba z czosnkiem niedźwiedzim jest super! Pozdrawiam

          Odpowiedz
          • An etka napisał

            09 czerwca, 2016 at 1:08 pm

            Aniu, tyle u Ciebie wspaniałych chlebów, więc poproszę o radę. W jakiej fazie należy pobrać dokarmiony zakwas - gdy jest najbardziej wyrośnięty, czy gdy już opadnie ? Najczęściej dodaję ten, który, już przepracowany, ciut opadnie. Zazwyczaj mija od dokarmienia 10 - 12 godzin.

          • Anna napisał

            14 czerwca, 2016 at 2:07 pm

            Przepraszam Cię, ale gdzieś umknęło mi Twoje pytanie 🙁 Zakwas można dodać do zaczynu lub ciasta chlebowego już po około 3 godzinach, kiedy tylko pojawią się pęcherzyki powietrza to znaczy, że żyje i nadaje się do dalszej produkcji 🙂 i nie musisz czekać aż 10-12 godzin. Pozdrawiam 🙂

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.