Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta ucierane

Ciasto czekoladowo - pomarańczowe

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 9 gru, 2014 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Czekolada, pomarańcze i migdały to smaki, które przeplatają się w dzisiejszym cieście. Ciasto pięknie wygląda, jest bardzo smaczne, a jednocześnie szybkie i bardzo, ale to bardzo łatwe, czyli idealne ciasto na święta! Ważna informacja dla bezglutenowców - ciasto jest dla Was! Ponieważ przygotowane jest na bazie mielonych migdałów. Natomiast osoby odchudzające się z czystym sercem mogą skusić się na kawałeczek tego smakołyku, ponieważ ciasto nie zawiera tłuszczu ;). Ciekawostką w przepisie są pomarańcze, które gotujemy w całości, a następnie miksujemy. Pomarańcze możemy ugotować dzień wcześniej, aby w dniu pieczenia ciasta połączyć wszystkie składniki i upiec ciasto. Ciasto jest naprawdę łatwe, a jego przygotowanie zajmuje chwilkę. Delikatna i lekka konsystencja ciasta jest bajeczna i ten wspaniały smak. Ciasto przechowane pod szklanym kloszem długo zachowuje świeżość.

Przepis można znaleźć u Nigelli Lawson i jest to jedno z popularniejszych ciast żydowskich. Oryginalny przepis jest, jak dla mnie przesłodzony zmniejszyłam, więc ilość cukru z 250 g do 190 g, ale Wy sami zdecydujcie, ile dodać cukru. Smacznego!

📖 Przepis

Ciasto czekoladowo - pomaranczowe
Print Pin
5 z 4 głosów

Ciasto czekoladowo - pomarańczowe

Wilgotne i bardzo aromatyczne ciasto bezglutenowe.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina 5 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 2 małe pomarańcze lub jedna bardzo duża o łącznej wadze 375 g
  • 6 średnich jajek
  • 190 g cukru
  • 200 g mielonych migdałów
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 g dobrej jakości kakao

Dodatkowo

  • skórka obrana 1 pomarańczy
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 25 ml likieru pomarańczowego - opcjonalnie
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Pomarańcze dokładnie umyć, wyszorować włożyć do garnka zalać wodą, pomarańcze powinny być całkowicie zalane wodą, przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu przez 2 godziny. Po tym czasie pomarańcze wyjąć na talerz i pozostawić do całkowitego wystudzenia, można ugotować je dzień przed pieczeniem ciasta.
  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C.
  • Dno tortownicy o średnicy 20 cm ( moja miała 18 cm ) wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
  • Wystudzone pomarańcze włożyć do malaksera lub miski blendera, rozdrobnić pomarańcze tak, aby pozostały małe kawałki pomarańczy.
  • Następnie dodać mielone migdały, jajka, cukier, proszek i sodę oraz przesiane kakao, wymieszać na jednolitą masę, masę należy mieszać krótko! W masie powinny pozostać kawałki pomarańczy.
  • Masę przelać do tortownicy, wstawić do piekarnika, piec ciasto przez 50 do 65 minut, sprawdzając ciasto po 45 minutach pieczenia - najlepiej sprawdzić ciasto patyczkiem drewnianym czyli : należy uchylić piekarnik, a w środek ciasta wbić drewniany patyczek szaszłykowy jeśli po wyjęciu będzie oblepiony wilgotnym ciastem to znak, że ciasto powinno spędzić jeszcze chwilkę w piekarniku.
  • Skórkę z jednej wyszorowanej pomarańczy cieniutko ściąć, pokroić na wąskie paseczki, włożyć do małego rondelka, zalać 100 ml wody dodać cukier trzcinowy, przykryć pokrywką i dusić do zredukowania i zgęstnienia płynu, skórka powinna zrobić się przeźroczysta, na koniec dolać alkohol ( lub odrobinę wody jeśli nie używacie alkoholu ) w razie potrzeby dodać więcej cukru wymieszać, odstawić - sos powinien mieć konsystencję gęstego płynnego miodu.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto z piekarnika, wystudzić.
  • Ja wyjęłam ciasto na paterę "do góry nogami", a wierzch ciasta pomalowałam przygotowanym syropem ze skórką pomarańczową, syrop przed naniesieniem na ciasto delikatnie podgrzać - będzie lepiej rozprowadzał się na powierzchni ciasta.
  • Smacznego!
Ciasto czekoladowo - pomaranczowe
 
Ciasto czekoladowo - pomaranczowe

Więcej Przepisy na ciasta ucierane

  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
    Ciasto marchewkowe
  • Kawałek ciasta na różowym talerzu w tle ciasto na paterze i czerwona gwiazdka betlejemska
    Ciasto z burakami i imbirem
  • Ciasto w keksówce widziane z góry
    Ciasto cytrynowe z makiem
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
    Orzechowe ciasto ucierane z malinami

Komentarze

    5 from 4 votes (4 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Justyna napisał

    08 grudnia, 2023 at 2:24 pm

    Dzień dobry,
    Nie ma mąki w tym przepisie, czy tak ma być?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 grudnia, 2023 at 10:56 am

      Tak ma być, to ciasto bezglutenowe na bazie "maki" migdałowej 🙂

      Odpowiedz
  2. Kasia napisał

    19 kwietnia, 2019 at 2:17 pm

    czy pomarańcze mają być gotowane w całości? Czy nie będzie czuć wtedy goryczy?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 kwietnia, 2019 at 2:26 pm

      Nie, zapewniam, że nie ma żadnej goryczki. Goryczka jest w białej części, czyli pod skórką i podczas gotowania znika 😉 a ciasto jest pyszne!

      Odpowiedz
  3. irekfolter napisał

    15 grudnia, 2014 at 9:13 pm

    tak tylko polewa czekoladowa dodałaby kalorii, które zostały odjęte zmniejszeniem ilości cukru

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 grudnia, 2014 at 8:29 am

      To prawda 🙂 może tych kalorii byłoby mniej gdyby zrobić polewę z czekolady 90 % 😉

      Odpowiedz
  4. JUSTYNA napisał

    09 grudnia, 2014 at 11:39 am

    Pięknie to ciasto wygląda...od razu drukuję przepis ;),a ja bym proponowała na wierzch lekką polewę czekoladową,ale każdy ma inne preferencje 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 grudnia, 2014 at 2:45 pm

      O tak! z polewą czekoladową będzie pyszne i może jeszcze posypka z prażonych płatków migdałowych... mniam 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.