Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Gofry

Gofry belgijskie

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 19 wrz, 2014 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Kolejny przepis zrealizowany z listy oczekującej - gofry belgijskie. Gofry belgijskie różnią się znacznie od dobrze nam znanych klasycznych gofrów, którymi najczęściej objadamy się na wakacjach nad morzem lub w górach. Podstawowa różnica to taka, że gofry belgijskie przygotowane są z ciasta drożdżowego, a nie z naleśnikowego. Druga istotna rzecz, to spora ilość cukru w cieście i to cukru koniecznie perlistego. Przepis wypróbowałam w dwóch wersjach, czyli do jednej porcji dodałam cukier perlisty, tak jak powinno być, a do drugiej cukier zwykły. Efekt jest nieporównywalny, gofry ze zwykłym cukrem są dobre, ale o niebo lepsze wprost fantastyczne są z dodatkiem cukru perlistego! Warto poszukać cukru w sklepie, aby gofry były wyborne!

Gofry są cudowne z pyszną chrupiącą skórką, która karmelizuje się podczas pieczenia. W karmelowym smak gofrów naprawdę można się zakochać. Gofry przypominają mi smak najlepszych chrupiących wafelków cukrowych do lodów, które uwielbiam. Wspomnę tylko, że ciasto jest gęste i to troszkę utrudnia równe rozłożenie ciasta na gofrownicy, ale to żadem problem mogą być nieregularne, taka ich uroda. Zapraszam na gofry!

📖 Przepis

gofry belgijskie
Print Pin
5 z 7 głosów

Gofry belgijskie

Najsmaczniejsze gofry!
Autor Anna
Kuchnia Belgijska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 150 g masła (rozpuszczonego)
  • 250 g mąki pszennej
  • 8 g suchych drożdży (lub 16 g świeżych)
  • 8 g cukru waniliowego
  • 3 średnie jajka
  • 100 ml mleka (letniego)
  • ½ szklanki cukru perlistego
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Jeśli do ciasta będziecie używać świeżych drożdży należy przygotować rozczyn, czyli do małej miseczki wlać odrobinę letniego mleka ( z tych 100 ml, które podaję w przepisie ) dodać drożdże i łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na kilkanaście minut, aby zapracowały.
  • W przypadku drożdży suchych należy wymieszać je z mąką.
  • Do miski miksera wsypać mąkę (z suchymi drożdżami).
  • W garnuszku w którym było rozpuszczone masło dodać mleko i jajka oraz rozczyn, wymieszać, a następnie dodać do mąki, wyrobić jednolite ciasto, ciasto najlepiej wymieszać przy pomocy miksera.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą, odstawić na 1 do 2 godzin.
  • Przed pieczeniem gofrów dodać do ciasta cukier perlisty, wymieszać łyżką. Rozgrzać gofrownicę, delikatnie posmarować tłuszczem.
  • Przy pomocy łyżki nakładać na środek każdej części gofrownicy porcję ciasta, nie należy się starać, aby ciasto było równo rozprowadzone.
  • Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy musicie kontrolować ten proces, gofry belgijskie, kiedy są gotowe wyglądają jakby odrobinkę się przypiekły, taki ich urok, to karmelizujący się cukier nadaje im taki kolor i fantastyczny smak.
  • Po upieczeniu gofry studzimy na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Ciasto na gofry można przygotować wieczorem i przechować do dnia następniego w lodówce, będzie wspaniałe śniadanie!
Ciasto wyrobić bez dodawania cukru, miskę z ciastem przykryć folią spożywczą odstawić, aby podwoiło swoja objętość, przemieszać łyżką, przykryć folią i wstawić do lodówki, następnego dnia wyjąć z lodówki poczekać, aby troszkę się ociepliło dodać cukier perlisty, wymieszać i piec.
gofry belgijskie
gofry belgijskie

Więcej Przepisy na gofry

  • gofry z bitą śmietaną i owocami w tle miseczki z owocami
    Gofry drożdżowe
  • gofry z jagodami
    Gofry z jagodami
  • gofry z lososiem
    Gofry z łososiem
  • Gofry z cukinii
    Gofry z cukinii

Komentarze

    5 from 7 votes (5 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Fan Wafli napisał

    08 sierpnia, 2020 at 9:41 am

    5 gwiazdek
    Sprwdzilam, super przepis

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      08 sierpnia, 2020 at 10:28 pm

      Super, dziękuję 🙂

      Odpowiedz
  2. lala napisał

    20 września, 2017 at 4:57 pm

    co to za gofrownica?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 września, 2017 at 10:25 pm

      Najzwyklejsza z Tchibo 🙂

      Odpowiedz
  3. Malona napisał

    03 października, 2015 at 7:39 pm

    5 gwiazdek
    Nie wiedziałam że w Belgii mają takie dobre przepisy na ciasto, gofry wychodzą super

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 października, 2015 at 9:13 pm

      Dziękuję 🙂 Ja mam nadzieję, że tam można znaleźć jeszcze lepsze 😉

      Odpowiedz
  4. schody drewniane napisał

    23 września, 2014 at 2:26 pm

    Dlaczego takimi goframi nie częstują nas nad morzem? Swoją drogą zawsze myślałam że gofr to gofr a tu proszę jaka ciekawa odmiana. Może to głupie pytanie ale dlaczego nazywają się belgijskie ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 września, 2014 at 10:12 pm

      Gofry belgijskie, bo przepis pochodzi z Belgii 🙂 Podobno tam można zjeść najlepsze, no i oczywiście we własnym domu, bo przepis już mamy 🙂 Namawiam na rozgrzanie gofrownicy i przygotowanie tego smakołyku w domu!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.