Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Gofry

Gofry z jabłkiem

Aktualizacja: 24 cze, 2020 · Opublikowany: 26 kwi, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Średniowiecze było okresem, kiedy to narodził się pierwszy prymitywny przepis na gofry. Gofry miały zupełnie inny skład i formę, były płaskie i cienkie jak dzisiejsze opłatki, a ich składniki ograniczały się do minimum. W XII wieku zmieniła się forma wypiekanych wafli, gofry zaczęły przypominać spłaszczony plaster miodu, skład ciasta nadal pozostawał dość ubogi. Można śmiało powiedzieć, że XVII wiek to rozkwit przepisu, bo do ciasta zaczęto dodawać jajka, miód i mleko  wreszcie zaczęło się szaleństwo! Kontynuując to szaleństwo, chciałam zaproponować wam gofry z dodatkiem jabłka i serka ricotty. Oczywiście składniki te dodałam do ciasta. Połączenie jabłka, serka i cynamonu to bardzo udane trio zapewniam, że gofry smakują wybornie! Po upieczeniu są dość ciemne, chrupiące z zewnątrz i delikatnie wilgotne w środku. Gofry można zjeść bez dodatków, bo są tak dobre. Oczywiście ze świeżymi owocami, miodem lub bitą śmietaną będą iście królewskim deserem!

Gofry po upieczeniu i wyjęciu z gofrownicy odłóżcie na kratkę, aby przestygły wtedy będą chrupiące. Układanie gorących jeden na drugim na talerzu spowoduje, że gofry staną się miękkie, a tego przecież nie chcemy. Wystudzone gofry można przechować w woreczku foliowym, a przed podaniem wystarczy odgrzać je w gofrownicy, aby smakowały tak jak zaraz po upieczeniu. Smacznego!

📖 Przepis

Print Pin
5 z 2 głosów

Gofry z jabłkiem

Fantastyczne niecodzienne gofry!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 200 g mąki pszennej
  • 90 g cukru
  • 120 g serka ricotta
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 średnie jajka
  • 100 ml jogurtu naturalnego ( lub maślanki)
  • 150 ml mleka
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki oleju + do posmarowania gofrownicy
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Składnik suche umieścić w misce, wymieszać. Jabłko obrać ze skórki i zetrzeć na tartce o grubych oczkach, odstawić.
  • W drugiej misce umieścić serek, jajka, mleko, jogurt i olej, całość wymieszać do połączenia się składników na koniec dodać starte jabłko i jeszcze raz wymieszać.
  • Składniki mokre dodać do suchych połączyć, jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać odrobinę mleka lub maślanki.
  • Rozgrzać gofrownicę, wysmarować olejem i nalać porcję ciasta, piec na złoty kolor.
  • Upieczone gofry układać na kratce tam mogą spokojnie czekać na podanie, pamiętajcie, że układanie dużej ilości gorących gofrów na talerzu spowoduje, że gofry zmiękną.
  • Gofry najlepiej podawać zaraz po upieczeniu z ulubionymi dodatkami, spróbujcie z odrobiną miodu i bananami.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Gofry można odgrzewać w gofrownicy, odgrzane smakują równie dobrze jak i zaraz po upieczeniu.
gofry z jabłkiem
gofry z jabłkiem

Więcej Przepisy na gofry

  • gofry z bitą śmietaną i owocami w tle miseczki z owocami
    Gofry drożdżowe
  • gofry z jagodami
    Gofry z jagodami
  • gofry z lososiem
    Gofry z łososiem
  • Gofry z cukinii
    Gofry z cukinii

Comments

No Comments

5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.