Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciasta ucierane

Karpatka

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 17 kwi, 2018 · przez Anna · 6 komentarzy

Skocz do przepisu

Karpatka myślę, że to ciasto lubią wszyscy! Jest to połączenie ciasta parzonego dokładnie takiego jak na ptysie z pysznym lekkim kremem z bitej śmietany z dodatkiem malin. Co jest ważne w tym przepisie, łatwy i szybki do przygotowania :)Ciasto ptysiowe podczas pieczenia tworzy góry i doliny niczym Karpaty. Karpatkę najczęściej podaje się przełożoną kremem budyniowym z dodatkiem masła, ale ja zrobiłam szybką wersję z kremu i lżejszą. Krem zrobiłam z bitej śmietany z dodatkiem żelatyny, można dodać zamiast żelatyny agar-agar. Przekładając placki karpatki kremem, wpadłam na pomysł, żeby jakoś ją "wzbogacić". Dodałam mrożone maliny i to był strzał w dziesiątkę! Karpatka z dodatkiem malin smakuje wspaniale, ich kwaśny smak pasuje rewelacyjnie.

Piekąc spody do karpatki, trzeba tylko pamiętać, żeby ich nie przepiec, spieczone blaty będą chrupiące co może być problemem przy porcjowaniu i jedzeniu. Pamiętajcie o tym, że każdy piekarnik piecze inaczej i trzeba pilnować czasu pieczenia, kiedy wierzch ciasta zarumieni się, a góry urosną to znak, że ciasto jest gotowe.

📖 Przepis

karpatka
Print Pin
5 z 2 głosów

Karpatka

Pyszna i prosta karpatka z lekkim kremem z serka mascarpone.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 12
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 18 minuty minuty
Całkowity czas 38 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 110 g masła
  • 150 ml mleka
  • 4 średnie jajka
  • 140 g mąki pszennej
  • 1 szczypta soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem

  • 500 ml śmietany 30% (zimna)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 ½ łyżeczki żelatyny (lub agar-agar)
  • 300 g mrożonych malin (w sezonie świeże)

Dodatkowo

  • cukier puder (do dekoracji)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 210 st C.
  • Mleko, masło i szczyptę soli zagotować w garnku. Do gotującego się mleka stopniowo dodać mąkę, mieszać energicznie przy pomocy łopatki nie zdejmując garnka z ognia przez około 30 sekund, ciasto powinno przybrać gęstą jednolitą masę. Odstawiamy do ostudzenia.
  • Przestudzone ciasto przekładamy do miski miksera wyposażonego w końcówkę do ubijania białek i zaczynany dodawać po jednym jajku jednocześnie miksując na koniec dosypujemy proszek do pieczenia zmiksować, ciasto dzielimy na dwie część.
  • Przygotować dwie formy o wymiarach o średnicy około 32 cm lub dwie kwadratowe około 30x30 cm, wysmarować je masłem i obsypać mąką, rozsmarować równą, cienką warstwę na dnie każdej formy, wstawić blachy do rozgrzanego piekarnika, piec przez około 18 minut, na cieście powinny pojawić się góry, upieczone ciasto będzie miało przyrumieniony kolor, ale nie przesuszcie go, bo będzie zbyt chrupiące.
  • Po upieczeniu wyjąć blaty z piekarnika i pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie kremu

  • Agar-aga lub żelatynę wymieszać tak, jak zaleca to producent w niewielkiej ilości wody, wystarczy około 50 ml.
  • Schłodzoną śmietanę ubić na sztywno, na koniec dodać cukier puder. Do wcześniej rozpuszczonej żelatyny dodać łyżkę bitej śmietany, wymieszać następnie dodać do śmietany w dwóch częściach jednocześnie miksując. Przygotowany krem wyłożyć na przestudzony blat, na krem rozłożyć mrożone lub świeże maliny lekko wcisnąć je w krem, przykryć drugim blatem. Ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin aby krem stężał. Przed podaniem wierzch ciasta posypać cukrem pudrem.
  • Smacznego!
karpatka

Więcej Przepisy na ciasta ucierane

  • ciasto na talerzyku udekorowane maleńką marchewką
    Ciasto marchewkowe
  • Kawałek ciasta na różowym talerzu w tle ciasto na paterze i czerwona gwiazdka betlejemska
    Ciasto z burakami i imbirem
  • Ciasto w keksówce widziane z góry
    Ciasto cytrynowe z makiem
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
    Orzechowe ciasto ucierane z malinami

Komentarze

    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Julia napisał

    10 maja, 2019 at 2:49 pm

    Ile jajek należy dodać do ciasta?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      10 maja, 2019 at 2:56 pm

      4 średnie jajka 🙂

      Odpowiedz
      • Julia napisał

        13 maja, 2019 at 9:30 am

        Dziękuję za odpowiedź. Karpatach wyszła rewelacyjna - bardzo szybko zniknęła ze stołu. Jak to powiedziała babcia "nie za słodka, tylko w sam raz", a maliny idealnie uzupełnił smak

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          13 maja, 2019 at 9:51 am

          Super! My również uwielbiamy tę wersję karpatki, lekki krem no i właśnie te maliny 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

          Odpowiedz
  2. Krzych napisał

    17 kwietnia, 2018 at 5:50 pm

    Przewinalem od razu na duze zdjecie i mysle sobie: te jajka farbowane sokiem buraczanym to chyba jej od wielkanocy zostaly, pewnie juz brzydko pachna 😀
    A tu sledztwo i neispodzianka, swieczki. i to jeszcze komponujace sie z malinami. Sweet!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 kwietnia, 2018 at 9:07 pm

      To byłby niezłe jajka ? Masz rację świeczko-jajka trafiły do kompozycji z powodu koloru 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.