Uczta w stylu indyjskim dziś będą to klopsy z tofu w sosie korma. Może to być idealna propozycja na obiad, czy też pożywną kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Jest to potrawa, którą można przygotować wcześniej i przechować w lodówce przez kilka dni, a w razie potrzeby odgrzać. Przygotowany sos można zamrozić i przechować kilka miesięcy, taki zapas z pewnością przyda się, kiedy nie będziemy mieli ochoty na pichcenie. Danie można podać z ryżem, kaszą lub wspaniałym chlebkiem naan. Danie jest w wersji wegańskiej, jednak do wspaniałego i aromatycznego sosu możecie również przygotować kotleciki z jagnięciny lub innego mięsa. W tym celu zamiast tofu użyjcie mielonego mięsa, a w części "przygotowanie klopsów" postępujcie w podobny sposób. Inspiracją do przygotowania tego dania jest przepis z książki "Smak" Ottolenghi.
Przejdź do:
🍄 Składniki na klopsy z tofu
Dokładnie ilości składników znajdziecie w karcie przepisu
🧅 Składniki na sos
Dokładnie ilości składników znajdziecie w karcie przepisu
🧆 Przygotowanie klopsów
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st C.
Czerwoną cebulę pokrój w piórka, włóż do miseczki zalej sokiem z cytryny, dodaj szczyptę soli, odstaw.
Do rondelka lub patelni wlej oliwę, rozgrzej, dodaj pokrojone wcześniej pieczarki oraz tofu, smaż przez 5-8 minut ciągle mieszając do zarumienienia, pod koniec dodaj rozdrobniony czosnek, smaż jeszcze przez 30 sekund.
Zdejmij z ognia, całość przełóż do malaksera i zmiksuj na papkę, mogą pozostać niewielkie widoczne kawałeczki. Masę przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki na klopsy i dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku.
Łyżką odmierzaj małe porcje wielkości piłeczek pingpongowych, dłonie zwilż odrobiną oliwy i formuj kuleczki. Klopsiki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika.
🥣 Przygotowanie sosu korma
W czasie, kiedy klopsy się pieką, przygotuj sos.
Orzechy i migdały zalej wodą i gotuj przez około 15-20 minut. Następnie odcedź i odstaw.
Do moździerza włóż nasiona kardamonu, kuminu i nasiona kolendry, utłucz dokładnie. Do rondla wlej oliwę, rozgrzej, dodaj posiekaną cebulę, smaż do zarumienienia.
Do blendera dodaj podsmażoną cebulę, ugotowane orzechy i 150 ml wody, zmiksuj na gładki sos, odstaw.
Na patelnię po smażeniu cebuli dodaj trochę oliwy, rozgrzej, dodaj starty imbir, posiekany czosnek oraz chili, korę cynamonu, smaż minutę. Dodaj utłuczone przyprawy, smaż ciągle mieszając, około 30 sekund, dodaj rozdrobnione pomidory lub pomidory z puszki, duś przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj zmiksowane orzechy oraz 350 ml wody, dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj około 20 minut, aż sos zredukuje się o jedną trzecią. Na koniec dodaj klopsy, chwilę podgrzej całość, danie podawaj gorące z ryżem, kaszą lub chlebkiem naan, posypane zieloną kolendrą i marynowaną cebulką.
🍛 Przepisy na mały i duży głód
Masz ochotę na więcej przepisów w stylu bliskowschodniej kuchni, poniżej znajdziesz kilka smacznych propozycji. Polecam domowe falafele z dodatkami, które można podać w picie lub jako danie obiadowe z surówkami i ryżem. Kolejne danie to bardzo smaczny ser paneer w sosie tikka masala to jedno z naszych ulubionych dań.
📖 Przepis
Klopsy z tofu w sosie
🥘 Składniki
Składniki na klopsy
- 150 g pieczarek (użyłam brązowych)
- 200 g tofu
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka pasty tahini
- 1 łyżka sosu sojowego
- 15 g tartej bułki
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki natki kolendry
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżki mąki ziemniaczanej
Składniki na sos korma
- 1 mała czerwona cebula
- 1 średnia biała cebula
- 2 łyżki soku z cytryny
- 20 g orzechów nerkowców
- 10 g migdałów
- 3 strączki kardamonu (tylko nasionka)
- 1 łyżeczka nasion kuminu
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 10 g świeżego imbiru
- 1 mała papryczka chili (opcjonalnie)
- 1 mały kawałek kory cynamonu
- 1 puszka pomidorów (lub 4 sztuki świeżych średnich pomidorów)
- 2 łyżki natki kolendry
- 1 szczypta sól i pieprz (do smaku)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie klopsów
- Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st C.
- Czerwoną cebulę pokrój w piórka, włóż do miseczki zalej sokiem z cytryny, dodaj szczyptę soli, odstaw.
- Do rondelka wlej oliwę, rozgrzej, dodaj pokrojone wcześniej pieczarki oraz tofu, smaż przez 5-8 minut ciągle mieszając do zarumienienia, pod koniec dodaj rozdrobniony czosnek, smaż jeszcze przez 30 sekund. Zdejmij z ognia, całość przełóż do malaksera i zmiksuj na papkę, mogą pozostać niewielkie widoczne kawałeczki. Masę przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki na klopsy i dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku.
- Łyżką odmierzaj małe porcje wielkości piłeczek pingpongowych, dłonie zwilż odrobiną oliwy i formuj kuleczki. Klopsiki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika.
Przygotowanie sosu korma
- W czasie, kiedy klopsy się pieką przygotuj sos.
- Orzechy i migdały zalej wodą i gotuj przez około 15-20 minut. Następnie odcedź i odstaw.
- Do moździerza włóż nasiona kardamonu, kumin i nasiona kolendry, utłucz dokładni. Do rondla wlej oliwę, rozgrzej, dodaj posiekaną cebulę, smaż do zarumienienia.
- Do blendera dodaj podsmażoną cebulę, ugotowane orzechy i 150 ml wody, zmiksuj na gładki sos, odstaw.
- Na patelnię po smażeniu cebuli dodaj trochę oliwy, rozgrzej, dodaj starty imbir, posiekany czosnek oraz chili, smaż minutę. Dodaj utłuczone przyprawy, korę cynamonu smaż ciągle mieszając około 30 sekund, dodaj rozdrobnione pomidory lub pomidory z puszki, duś przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj zmiksowane orzechy oraz 350 ml wody, dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj około 20 minut, aż sos zredukuje się o jedną trzecią. Na koniec dodaj klopsy, podgrzej chwilę, podawaj gorące z ryżem, kaszą lub chlebkiem naan, posypane zieloną kolendrą i marynowaną cebulą.
Comments
No Comments