Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
Strona główna » Burgery i kotlety

Klopsy z tofu w sosie

Aktualizacja: 20 wrz, 2022 · Opublikowany: 20 wrz, 2022 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Uczta w stylu indyjskim dziś będą to klopsy z tofu w sosie korma. Może to być idealna propozycja na obiad, czy też pożywną kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Jest to potrawa, którą można przygotować wcześniej i przechować w lodówce przez kilka dni, a w razie potrzeby odgrzać. Przygotowany sos można zamrozić i przechować kilka miesięcy, taki zapas z pewnością przyda się, kiedy nie będziemy mieli ochoty na pichcenie. Danie można podać z ryżem, kaszą lub wspaniałym chlebkiem naan. Danie jest w wersji wegańskiej, jednak do wspaniałego i aromatycznego sosu możecie również przygotować kotleciki z jagnięciny lub innego mięsa. W tym celu zamiast tofu użyjcie mielonego mięsa, a w części "przygotowanie klopsów" postępujcie w podobny sposób. Inspiracją do przygotowania tego dania jest przepis z książki "Smak" Ottolenghi.

klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
klopsy z tofu w sosie
Przejdź do:
  • 🍄 Składniki na klopsy z tofu
  • 🧅 Składniki na sos
  • 🧆 Przygotowanie klopsów
  • 🥣 Przygotowanie sosu korma
  • 🍛 Przepisy na mały i duży głód
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🍄 Składniki na klopsy z tofu

składniki na klopsy z tofu
klopsy z tofu w sosie
  • tofu
  • pieczarki
  • czosnek
  • oliwa
  • kolendra
  • tarta bułka
  • sos tahini
  • cebula

Dokładnie ilości składników znajdziecie w karcie przepisu

🧅 Składniki na sos

składniki na sos korma rozłożone w pojemniczkach
klopsy z tofu w sosie
  • cebula
  • orzechy nerkowca i migały
  • pomidory
  • kolendra
  • oliwa
  • cytryna
  • przyprawy

Dokładnie ilości składników znajdziecie w karcie przepisu

🧆 Przygotowanie klopsów

1

Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st C.
Czerwoną cebulę pokrój w piórka, włóż do miseczki zalej sokiem z cytryny, dodaj szczyptę soli, odstaw.

Do rondelka lub patelni wlej oliwę, rozgrzej, dodaj pokrojone wcześniej pieczarki oraz tofu, smaż przez 5-8 minut ciągle mieszając do zarumienienia, pod koniec dodaj rozdrobniony czosnek, smaż jeszcze przez 30 sekund.

tofu i pieczarki podsmażane na patelni
klopsy z tofu w sosie
masa na klopsy z tofu w białej misce
klopsy z tofu w sosie
2

Zdejmij z ognia, całość przełóż do malaksera i zmiksuj na papkę, mogą pozostać niewielkie widoczne kawałeczki. Masę przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki na klopsy i dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku.

3

Łyżką odmierzaj małe porcje wielkości piłeczek pingpongowych, dłonie zwilż odrobiną oliwy i formuj kuleczki. Klopsiki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika.

klopsy z tofu uformowane i ułożone na blaszce do pieczenia
klopsy z tofu w sosie

🥣 Przygotowanie sosu korma

1

W czasie, kiedy klopsy się pieką, przygotuj sos.
Orzechy i migdały zalej wodą i gotuj przez około 15-20 minut. Następnie odcedź i odstaw.

2

Do moździerza włóż nasiona kardamonu, kuminu i nasiona kolendry, utłucz dokładnie. Do rondla wlej oliwę, rozgrzej, dodaj posiekaną cebulę, smaż do zarumienienia.

sos z orzechów w białej miseczce
klopsy z tofu w sosie
3

Do blendera dodaj podsmażoną cebulę, ugotowane orzechy i 150 ml wody, zmiksuj na gładki sos, odstaw.

4

Na patelnię po smażeniu cebuli dodaj trochę oliwy, rozgrzej, dodaj starty imbir, posiekany czosnek oraz chili, korę cynamonu, smaż minutę. Dodaj utłuczone przyprawy, smaż ciągle mieszając, około 30 sekund, dodaj rozdrobnione pomidory lub pomidory z puszki, duś przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj zmiksowane orzechy oraz 350 ml wody, dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj około 20 minut, aż sos zredukuje się o jedną trzecią. Na koniec dodaj klopsy, chwilę podgrzej całość, danie podawaj gorące z ryżem, kaszą lub chlebkiem naan, posypane zieloną kolendrą i marynowaną cebulką.

klopsy z tofu w sosie korma na patelni
klopsy z tofu w sosie

🍛 Przepisy na mały i duży głód

Masz ochotę na więcej przepisów w stylu bliskowschodniej kuchni, poniżej znajdziesz kilka smacznych propozycji. Polecam domowe falafele z dodatkami, które można podać w picie lub jako danie obiadowe z surówkami i ryżem. Kolejne danie to bardzo smaczny ser paneer w sosie tikka masala to jedno z naszych ulubionych dań.

  • falafel
    Falafel
  • Ser paneer w sosie w miedzianych miseczkach w tle miseczka z ryżem
    Paneer tikka masala
  • Shakshuka (Szakszuka)
    Shakshuka (Szakszuka)
  • Sos masala z tofu
    Sos masala z tofu

📖 Przepis

klopsy z tofu w sosie korma na patelni
Print Pin
Bądź pierwszy!

Klopsy z tofu w sosie

Wegetariańskie danie na lekki obiad przygotowane na bazie tofu i pieczarek w pysznym sosie korma.
Autor Anna
Kuchnia Międzynarodowa
Rodzaj Danie główne
Porcji 2
Przygotowanie 30 minuty minuty
Gotowanie 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na klopsy

  • 150 g pieczarek (użyłam brązowych)
  • 200 g tofu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 15 g tartej bułki
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki natki kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • ½ łyżki mąki ziemniaczanej

Składniki na sos korma

  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 średnia biała cebula
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 20 g orzechów nerkowców
  • 10 g migdałów
  • 3 strączki kardamonu (tylko nasionka)
  • 1 łyżeczka nasion kuminu
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g świeżego imbiru
  • 1 mała papryczka chili (opcjonalnie)
  • 1 mały kawałek kory cynamonu
  • 1 puszka pomidorów (lub 4 sztuki świeżych średnich pomidorów)
  • 2 łyżki natki kolendry
  • 1 szczypta sól i pieprz (do smaku)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie klopsów

  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st C.
  • Czerwoną cebulę pokrój w piórka, włóż do miseczki zalej sokiem z cytryny, dodaj szczyptę soli, odstaw.
  • Do rondelka wlej oliwę, rozgrzej, dodaj pokrojone wcześniej pieczarki oraz tofu, smaż przez 5-8 minut ciągle mieszając do zarumienienia, pod koniec dodaj rozdrobniony czosnek, smaż jeszcze przez 30 sekund. Zdejmij z ognia, całość przełóż do malaksera i zmiksuj na papkę, mogą pozostać niewielkie widoczne kawałeczki. Masę przełóż do miski, dodaj pozostałe składniki na klopsy i dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku.
  • Łyżką odmierzaj małe porcje wielkości piłeczek pingpongowych, dłonie zwilż odrobiną oliwy i formuj kuleczki. Klopsiki ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 20-25 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika.

Przygotowanie sosu korma

  • W czasie, kiedy klopsy się pieką przygotuj sos.
  • Orzechy i migdały zalej wodą i gotuj przez około 15-20 minut. Następnie odcedź i odstaw.
  • Do moździerza włóż nasiona kardamonu, kumin i nasiona kolendry, utłucz dokładni. Do rondla wlej oliwę, rozgrzej, dodaj posiekaną cebulę, smaż do zarumienienia.
  • Do blendera dodaj podsmażoną cebulę, ugotowane orzechy i 150 ml wody, zmiksuj na gładki sos, odstaw.
  • Na patelnię po smażeniu cebuli dodaj trochę oliwy, rozgrzej, dodaj starty imbir, posiekany czosnek oraz chili, smaż minutę. Dodaj utłuczone przyprawy, korę cynamonu smaż ciągle mieszając około 30 sekund, dodaj rozdrobnione pomidory lub pomidory z puszki, duś przez 5 minut co jakiś czas mieszając. Następnie dodaj zmiksowane orzechy oraz 350 ml wody, dopraw solą i pieprzem. Całość gotuj około 20 minut, aż sos zredukuje się o jedną trzecią. Na koniec dodaj klopsy, podgrzej chwilę, podawaj gorące z ryżem, kaszą lub chlebkiem naan, posypane zieloną kolendrą i marynowaną cebulą.
klopsy z tofu w sosie korma na patelni
klopsy z tofu w sosie

Więcej Przepisy na burgery i kotlety

  • Kotleciki z quinoa i szpinaku
    Kotleciki z quinoa i szpinaku
  • kotlety jajeczne z dodatkiem ryzu
    Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu
  • mini pulpeciki
    Mini pulpeciki
  • kotlety jaglano-szpinakowe
    Kotlety jaglano-szpinakowe

Comments

No Comments

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required