Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Burgery i kotlety

Kotlety z kaszy jaglanej i batatów

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 9 lip, 2015 · przez Anna · 8 komentarzy

Skocz do przepisu

Szukacie alternatywy dla kotletów mięsnych, jeśli tak to zapraszam dziś na kotlety z kaszy jaglanej z dodatkiem słodkich ziemniaków, czyli batatów. Myślę, że o walorach zdrowotnych kaszy jaglanej nikogo przekonywać nie muszę:) Dla niewtajemniczonych zapraszam do przeczytania wpisu o wegeburgerach, tam znajdziecie kilka informacji na ten temat. Przypomnę jeszcze króciutko sposób przygotowania kaszy jaglanej. Kasza jaglana ma nieprzyjemną goryczkę, której musimy pozbyć się przed gotowaniem. Najlepszym sposobem jest uprażenie jej na suchej patelni. Patelnię rozgrzewamy, wsypujemy odmierzoną ilość kaszy, stosunek wody do kaszy to zawsze 2:1. Kaszę prażymy, ciągle mieszając do chwili, kiedy zacznie wydawać przyjemny orzechowy zapach. W międzyczasie w garnuszku zagotowujemy wodę z odrobiną soli, dodajemy uprażoną kaszę, gotujemy pod przykryciem przez 15 minut na wolnym ogniu. Podczas gotowania nie odkrywamy pokrywki i nie mieszamy. Po 15 minutach gotowania wyłączamy ogień i zostawiamy kaszę pod przykryciem na 10 minut w garnku, aby kasza jeszcze doszła.

Bataty, są egzotyczną wersją naszego polskiego ziemniaka, która występuje w kilkuset odmianach. Można spotkać bataty o różnym kolorze skórki i miąższu, pomarańczowe, żółte, białe, bordowe i fioletowe. Bulwy zawierają o 50% więcej składników odżywczych niż ziemniaki, posiadają spore ilości błonnika, witaminy A i C oraz bardzo ważną dla nas witaminę B6.

Dzisiejsze kotlety przygotowałam w nucie kuchni tajskiej z dużą ilością zielonych ziół, imbiru, papryczki chilli i kilku innych aromatycznych dodatków. Kotlety, można podać z dodatkiem dużej ilości świeżych sałatek lub grillowanych warzyw. Polecam również do zestawu dodać prosty sos przygotowany z w dwóch części majonezu i jednej części ketchupu oraz garści świeżych ziół. Kotlety z kaszy jaglanej i batatami są naprawdę smaczne i bardzo łatwe! Smacznego!

📖 Przepis

kotlety z kaszy jaglanej i batatow
Print Pin
Bądź pierwszy!

Kotlety z kaszy jaglanej i batatów

Zdrowe kotlety idealne na obiad.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 5
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Całkowity czas 50 minuty minuty
Kalorie 501kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 g batatów (obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę)
  • 3 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • olej roślinny do smażenia
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 1 mała papryczka chilli - opcjonalnie
  • po 2 łyżki posiekanej kolendry (mięty i bazylii)
  • 3 łyżki siekanej dymki (zielona część)
  • starta skórka z ½ cytryny
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pokrojone bataty, smażyć przez kilka minut mieszając od czasu do czasu, kiedy bataty będą robiły się miękkie dodać pokrojoną w kostkę cebulę oraz starty imbir, smażyć przez 2 - 3 minuty do chwili, kiedy cebula zmięknie, zdjąć z ognia.
  • Do dużej miski domierzyć 3 szklanki wcześniej ugotowanej kaszy jaglanej, dodać przesmażone bataty, sól, pieprz, skórkę z cytryny, siekane zioła oraz połowę papryczki chilli, wymieszać na jednolita masę, najlepiej dłonią.
  • Z masy formować średniej wielkości kotleciki. Na patelni rozgrzać olej, kotleciki smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
  • Podawać na ciepło skropione cytryną i posypane świeżymi ziołami.
  • Smacznego!

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Kotlety z kaszy jaglanej i batatów
Ilość w porcji
Kalorie
501
% Daily Value*
Tłuszcze
 
5
g
8
%
Tłuszcze nasycone
 
1
g
5
%
Sód
 
266
mg
11
%
Potas
 
403
mg
12
%
Węglowodany
 
98
g
33
%
Błonnik
 
12
g
48
%
Cukier
 
2
g
2
%
Białko
 
14
g
28
%
Witamina A
 
7094
IU
142
%
Witamina C
 
1
mg
1
%
Wapń
 
25
mg
3
%
Żelazo
 
4
mg
22
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
kotlety z kaszy jaglanej i batatow
kotlety z kaszy jaglanej i batatow

Więcej Przepisy na burgery i kotlety

  • Kotleciki z quinoa i szpinaku
    Kotleciki z quinoa i szpinaku
  • kotlety jajeczne z dodatkiem ryzu
    Kotlety jajeczne z dodatkiem ryżu
  • mini pulpeciki
    Mini pulpeciki
  • kotlety jaglano-szpinakowe
    Kotlety jaglano-szpinakowe

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Wiktoria napisał

    28 marca, 2020 at 9:13 pm

    Bardzo smaczne! Tylko mam pytanie ile w porcji jest około kalorii? 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      29 marca, 2020 at 12:34 pm

      Dokładnie nie liczyłam, ale 100g kotlecików, to będzie około 90-100 kcal.

      Odpowiedz
  2. Monika napisał

    04 sierpnia, 2015 at 2:24 pm

    Wyglądają świetnie, ale to jak wyglądają jest niczym w porównaniu do tego jak smakują! Obłęd 🙂 Przepyszne!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 sierpnia, 2015 at 10:08 pm

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Zapraszam do skosztowania innych wege przepisów 🙂

      Odpowiedz
      • anik napisał

        13 czerwca, 2016 at 2:06 pm

        Zrobiłam dzisiaj..rozpadły mi się na patelni ? ściśle trzymałam się przepisu..nikt nie miał takiej sytuacji?:)

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          13 czerwca, 2016 at 2:56 pm

          Na szczęście nigdy mi się nie rozpadały 🙂 i zastanawiam się, co mogło być przyczyną, że u Ciebie się tak stało? Być może masa była za słabo wyrobiona napisałam, żeby wyrobić ja najlepiej dłonią, wtedy masa robi się bardzo zwarta i kleista co sprawia, że kotlety podczas pieczenia dobrze się trzymają. Czasami przy kotletach z kaszy jaglanej pojawia się ten problem, a dzieje się tak, kiedy kasza jest bardzo "sucha" bo np. kasza po ugotowaniu zbyt długo leżała odkryta, wtedy jest przesuszona i nie klei się już tak dobrze. Zawsze można uratować sytuację widząc, po usmażeniu pierwszej partii, że kotlety rozsypują się, można dodać do nich jajko lub troszkę tartej bułki i ponownie wyrobić masę. Powinno pomóc 🙂 Zamiast jajka można dodać 2-3 łyżki mielonego siemienia lnianego, to dla osób, które nie mogą jajek. Pozdrawiam

          Odpowiedz
  3. Loreta napisał

    15 lipca, 2015 at 7:05 pm

    Świetnie się prezentują, muszę je wypróbować 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      15 lipca, 2015 at 8:24 pm

      Polecam, nam smakują bardzo 🙂

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required