Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Napoje i koktaile

Kwas buraczany

Aktualizacja: 3 lis, 2020 · Opublikowany: 27 lis, 2013 · przez Anna · 2 komentarze

Skocz do przepisu

Naszą chlubą narodową są różnego rodzaju barszcze i żurki, czyli zupy o intensywnie kwaśnym smaku. Dwa najpopularniejsze barszcze, to barszcz biały na zakwasie żytnim oraz barszcz czerwony buraczany. Dziś zajmiemy się przygotowaniem bazy do Wigilijnego barszczu czerwonego. Praca polega na pokrojeniu buraków i zalaniu ich wodą. Po kilku dniach kiszenia, kwas będzie gotowy do przygotowania zupy jaki i do picia. Nadmiar kwasu możemy przelać do butelek i zachować na później. Zamknięty w butelkach może być przechowywany w chłodnym miejscu, piwnicy lub lodówce nawet kilka miesięcy.

Barszcz czerwony można oczywiście, przygotować bez kwasu buraczanego należy, wtedy zupę zakwasić cytryną lub kwasem z kiszonych ogórków, lub kiszonej kapusty. Namawiam Was jednak gorąco do przygotowania domowego kwasu buraczanego, można go wykorzystać nie tylko do zupy. Świetny jest do picia, znakomicie oczyszcza i wzmacnia nasz organizm.

kwas buraczany w słoiku widziany z góry
Kwas buraczany
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🌱 Jakie buraki
  • 💊 Właściwości zdrowotne
  • 🧄 Dodatki
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 1,5 kg czerwonych buraków
  • 2 l przegotowanej letniej wody
  • 1 kromka żytniego chleba
  • 1 słój o pojemności 3 litrów
  • bawełniana ściereczka do przykrycia słoja

🔪 Instrukcje

  • Buraki wyszorować, obrać ze skóry, a następnie pokroić na cienkie plasterki.
  • Słoik umyć i wyparzyć.
  • Do przygotowanego słoika włożyć pokrojone buraki, zalać wodą, woda powinna przykrywać całkowicie buraki. Na wierzch położyć kromkę żytniego chleba lub kilka łyżek soku z kiszonych ogórków, lub kapusty. Słoik przykryć bawełnianą ściereczką. Tak przygotowany słój z burakami odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. W chłodniejszym miejscu może potrwać to nieco dłużej.
  • Na powierzchni zacznie pojawiać się piana, należy ją zebrać łyżką i wylać, zaglądajcie do niego codziennie i oczyszczajcie.
  • Po 3-4 dniach przelać kwas do butelek lub słoików, na wierz nalać łyżkę oliwy, zamknąć butelki. Tak przygotowany kwas możemy przechowywać w chłodnym miejscu lub lodówce, nawet do kilku miesięcy!

🌱 Jakie buraki

Do przygotowania kwasu najlepiej użyć buraków ekologicznych, będziemy mieć pewność, że kwas będzie zdrowy, naturalny i bez pestycydów. Jeśli chodzi o odmianę, to może być dowolna, choć ja najbardziej lubię buraki podłużne. Buraki podłużne czy też cylindryczne są soczyste i słodkie, nadają się idealnie do przygotowania kwasu.

💊 Właściwości zdrowotne

Kwas z buraków zawiera dużo kwasu mlekowego, czyli jest naturalnym probiotykiem, a co za tym idzie, ma korzystny wpływ na florę bakteryjną jelit. Zawiera również wiele cennych witamin i minerałów. Witaminy z grupy B w tym kwas foliowy oraz witaminę PP, C,K,E oraz witaminę A. Minerały to wapń, potas, fosfor i żelazo. Te cenne składniki zawarte w kwasie buraczanym pomagają zachować piękną młodą skórę oraz dobry wzrok. Pozytywnie wpływa na nasz układ trawienny, obniżają poziom cholesterolu, a dzięki przeciwutleniaczom chronią nas przed rakiem. Jeśli chcielibyście kwas stosować leczniczo, to kuracja powinna trwać około 2 do 3 tygodni. Jeśli chorujecie na jakąś chorobę przewlekle, to najlepiej przed kuracją skonsultować się z lekarzem.

🧄 Dodatki

Poniższy przepis jest najprostszym przepisem bez żadnych dodatków smakowych. Oczywiście do podstawy można dodać liście laurowe, ziele angielskie, czosnek, sól, ale tylko morską lub kamienną. Do przygotowania kwasu będzie potrzebny chleb żytni, który proponuję, abyście upiekli sami. Ten przepis będzie idealny do kwasu, ponieważ jest w 100% przygotowany z mąki żytniej. Buraki, które pozostaną Wam po zlaniu kwasu, można wykorzystać do przygotowania sałatek i zup. Polecam!

📖 Przepis

kwas buraczany
Print Pin
5 z 4 głosów

Kwas buraczany

Naturalny kwas buraczany najlepszy na barszcz.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Przygotowanie 20 minuty minuty
Całkowity czas 20 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1,5 kg czerwonych buraków
  • 2 l przegotowanej letniej wody
  • 1 kromka żytniego chleba
  • 1 słój o pojemności 3 litrów
  • bawełniana ściereczka do przykrycia słoja
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Buraki wyszorować, obrać ze skóry, a następnie pokroić na cienkie plasterki.
  • Słoik umyć, wyparzyć.
  • Do przygotowanego słoika włożyć pokrojone buraki, zalać wodą, woda powinna przykrywać buraki. Na wierzch położyć kromkę żytniego chleba, lub kilka łyżek wody z kiszonych ogórków lub kapusty. Słoik przykryć bawełnianą ściereczką. Tak przygotowany słój z burakami odstawiamy w ciepłe miejsce na 3-4 dni. W chłodniejszym miejscu może potrwać to dłużej.
  • Na powierzchni zacznie pojawiać się piana, należy ją zebrać łyżką i wylać.
  • Po 3-4 dniach przelać kwas buraczany do butelek lub słoików, na wierz nalać łyżkę oliwy, zamknąć butelki (słoiki). Tak przygotowany kwas możemy przechowywać w chłodnym miejscu lub lodówce, nawet kilka miesięcy!.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Kwas buraczany można używać do picia i oczywiście jako baza do barszczy czerwonego.
kwas buraczany w słoju na wierzchu słoja kromka chleba żytniego
Kwas buraczany
Kwas buraczany w dużym słoju, a przed nim butelka ze zlanym już kwasem
Kwas buraczany

Więcej Przepisy na napoje i koktajle

  • sok z wiśni w butelkach obok wiśnie
    Sok z wiśni
  • szklanka z czerwonym napojem z hibiskusa w tle kwiaty i butelka z napojem
    Napój z hibiskusa
  • syrop z kwiatów lipy w butelkach w tle gałązki lipy
    Syrop z kwiatów lipy
  • Domowy syrop z kwiatów akacji

Komentarze

    5 from 4 votes (4 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. tu-tusia napisał

    28 listopada, 2013 at 1:08 pm

    Mama zazwyczaj kupuje gotowy koncentrat buraczany, który dodaje do zupy (oprócz świeżych buraków oczywiście),ale w tym roku przygotuje dla niej taki domowy zakwas - będzie pysznie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      28 listopada, 2013 at 1:53 pm

      To będzie prezent dla mamy:) ja rownież zrobiłam dla całej rodziny;)

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.