Lasagna to klasyk włoskiej kuchni, który podbija serca smakoszy na całym świecie. Danie to złożone jest z warstw makaronu, soczystego mięsa, aromatycznego sosu pomidorowego i kremowego beszamelu. To prawdziwa uczta dla podniebienia! Dlatego dzisiaj pokażę Wam, jak w prosty sposób przygotować domową lasagnę, która zachwyci Waszych gości i sprawi, że poczują się jak we Włoszech.
Przejdź do:
🧂 Składniki na sos mięsny
30 ml oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 g boczku
przyprawy
1 marchewka500 g mięsa mielonego wołowego
70 ml wina białego
1 łodyga selera naciowego
300 ml bulionu
300 ml passaty pomidorowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego
Dokładne ilości składników znajdziecie w karcie przepisu
🥛 Składniki na sos beszamelowy
800 ml mleka
cebula
liść laurowy
40 g mąki pszennej
50 g masła
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
goździki
Dokładne ilości składników znajdziecie w karcie przepisu
🥫 Przygotowanie sosu mięsnego
Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj boczek i smaż do chwili, kiedy wytopi się z niego tłuszcz. Dodaj marchew, cebulę, seler i czosnek. Smaż na małym ogniu przez około 5 minut, dodaj mielone mięso, zwiększ ogień i dalej smaż przez około 8 minut, aż mięso zmieni kolor. Uważaj, aby go nie przypalić. Mieszaj całość, jednocześnie rozgniatając powstające grudni z mięsa. Dodać oregano i gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz, wlać wino, zwiększyć ogień, gotować, aż wino odparuje. Dodać bulion oraz koncentrat i passatę pomidorową, wymieszać i gotować przez około 25 minut, aż sos zrobi się gęstszy. Na koniec w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem, zamieszać i zdjąć z ognia. Odstawić na bok.
🥣 Przygotowanie sosu beszamelowego
Do garnuszka wlać mleko dodać cebulę nakłutą goździkami i liść laurowy, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut.
Do rondelka włożyć masło, rozgrzać, aż zacznie się pienić, dodać mąkę i przy pomocy trzepaczki lub łyżki szynko mieszać, aby niepowstały grudki. Teraz stopniowo dolewać mleko (wcześniej wyjąć z niego cebulę z goździkami i liść laurowy) jednocześnie mieszając energicznie. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową, sos powinien być gładki i gęsty. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką, aby nie zrobił się kożuch.
🔪 Wykonanie lasagne
Na dno naczynia żaroodpornego rozsmaruj ⅓ sosu beszamelowego, ułóż płaty makaronowe najlepiej tak, aby lekko nachodziły na siebie. Na płaty nałóż porcje sosu mięsnego, posyp mozzarellą. Czynność powtórz, zakończ płatami makaronu polanymi beszamelem, a na koniec posyp parmezanem.
Naczynie z lasagne wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 st C. piecz przez około 40 minut lub tyle ile zaleca producent płatów makaronowych.
Po upieczeniu wyjąć lasagne z piekarnika odczekać około 10 minut, aby przestygła i przestała bulgotać. Podawać na ciepło.
🍲 Przepisy z Włoch
Odkryj kulinarne sekrety Italii, gdzie smak, świeżość i tradycja łączą się w doskonałym połączeniu. Wypróbuj inne przepisy z kuchni włoskiej, które przeniosą Cię w podróż po słonecznych uliczkach i urokliwych trattoriach. Pozwól sobie na chwile relaksu i rozkoszuj się smakiem prawdziwej pizzy, aranchini, czy delikatnej panna cotty. Przekonaj się, jak proste składniki mogą stworzyć niezapomnianą ucztę dla podniebienia. Gotowanie włoskich przysmaków to nie tylko sztuka, to prawdziwe doświadczenie smaku, które z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe. Zanurz się w kuchni włoskiej i poczuj smak prawdziwej pasji kulinarnych mistrzów. Buon appetito!
📖 Przepis
Lasagne
🥘 Składniki
Składniki na sos mięsny
- 30 ml oliwy
- 1 sztuka mała marchewka (drobno posiekana lub starta na tarce)
- 1 sztuka cebula (drobno posiekana)
- 1 sztuka łodygi selera naciowego z nacią (posiekana w drobna kosteczkę)
- 1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
- 100 g boczku (drobno posiekanego)
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- ½ łyżeczki suszonego oregano
- ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 70 ml białego wytrawnego wina
- 300 ml bulionu wołowego (lub rosołu)
- 300 ml passaty pomidorowej
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz (do smaku)
Składniki na sos beszamelowy
- 800 ml mleka
- 1 sztuka liść laurowy
- 1 sztuka mała cebula
- 6 sztuk goździków
- 40 g mąki pszennej
- 50 g masła
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz (do smaku)
Dodatkowo
- 150 g mozzarelli (startej na tarce)
- 1 opakowanie gotowych płatów ciasta do lasagne
- 70 g parmezanu lub sera grana padano (startego na tarce)
🔪 Instrukcje
Przygotowanie sosu mięsnego
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj boczek i smaż do chwili, kiedy wytopi się z niego tłuszcz. Dodaj marchew, cebulę, seler i czosnek. Smaż na małym ogniu przez około 5 minut, dodaj mielone mięso, zwiększ ogień i dalej smaż przez około 8 minut, aż mięso zmieni kolor. Uważaj, aby go nie przypalić. Mieszaj całość, jednocześnie rozgniatając powstające grudni z mięsa. Dodać oregano i gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz, wlać wino, zwiększyć ogień, gotować, aż wino odparuje. Dodać bulion oraz koncentrat i passatę pomidorową, wymieszać i gotować przez około 25 minut, aż sos zrobi się gęstszy. Na koniec w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem, zamieszać i zdjąć z ognia. Odstawić na bok.
Przygotowanie sosu beszamelowego
- Do garnuszka wlać mleko dodać cebulę nakłutą goździkami i liść laurowy, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut.
- Do rondelka włożyć masło, rozgrzać, aż zacznie się pienić, dodać mąkę i przy pomocy trzepaczki lub łyżki szynko mieszać, aby niepowstały grudki. Teraz stopniowo dolewać mleko (wcześniej wyjąć z niego cebulę z goździkami i liść laurowy) jednocześnie mieszając energicznie. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową, sos powinien być gładki i gęsty. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką, aby nie zrobił się kożuch.
Wykonanie lasagne
- Na dno naczynia żaroodpornego rozsmaruj ⅓ sosu beszamelowego, ułóż płaty makaronowe najlepiej tak, aby lekko nachodziły na siebie. Na płaty nałóż porcje sosu mięsnego, posyp mozzarellą. Czynność powtórz, zakończ płatami makaronu polanymi beszamelem, a na koniec posyp parmezanem.
- Naczynie z lasagne wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 st C. piecz przez około 40 minut lub tyle ile zaleca producent płatów makaronowych. Po upieczeniu wyjąć lasagne z piekarnika odczekać około 10 minut, aby przestygła i przestała bulgotać. Podawać na ciepło.
Comments
No Comments