Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
  • maślane bułeczki z czekoladą w białej formie w tle słoik z dżemem
    Maślane bułeczki z czekoladą
Strona główna » Dania główne

Lasagne

Aktualizacja: 30 maj, 2024 · Opublikowany: 30 maj, 2024 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Lasagna to klasyk włoskiej kuchni, który podbija serca smakoszy na całym świecie. Danie to złożone jest z warstw makaronu, soczystego mięsa, aromatycznego sosu pomidorowego i kremowego beszamelu. To prawdziwa uczta dla podniebienia! Dlatego dzisiaj pokażę Wam, jak w prosty sposób przygotować domową lasagnę, która zachwyci Waszych gości i sprawi, że poczują się jak we Włoszech.

rumiane lasagne w prostokątnej formie ustawione na drewnianej desce
Przejdź do:
  • 🧂 Składniki na sos mięsny
  • 🥛 Składniki na sos beszamelowy
  • 🥫 Przygotowanie sosu mięsnego
  • 🥣 Przygotowanie sosu beszamelowego
  • 🔪 Wykonanie lasagne
  • 🍲 Przepisy z Włoch
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🧂 Składniki na sos mięsny

1

30 ml oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
100 g boczku
przyprawy
1 marchewka500 g mięsa mielonego wołowego
70 ml wina białego
1 łodyga selera naciowego
300 ml bulionu
300 ml passaty pomidorowej
1 łyżka koncentratu pomidorowego

składniki na sos mięsny do lasagne pokazane w pojemniczkach ustawionych na blaci
lasagne

Dokładne ilości składników znajdziecie w karcie przepisu

🥛 Składniki na sos beszamelowy

2


800 ml mleka
cebula
liść laurowy
40 g mąki pszennej
50 g masła
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
goździki


Dokładne ilości składników znajdziecie w karcie przepisu

🥫 Przygotowanie sosu mięsnego

1

Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj boczek i smaż do chwili, kiedy wytopi się z niego tłuszcz. Dodaj marchew, cebulę, seler i czosnek. Smaż na małym ogniu przez około 5 minut, dodaj mielone mięso, zwiększ ogień i dalej smaż przez około 8 minut, aż mięso zmieni kolor. Uważaj, aby go nie przypalić. Mieszaj całość, jednocześnie rozgniatając powstające grudni z mięsa. Dodać oregano i gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz, wlać wino, zwiększyć ogień, gotować, aż wino odparuje. Dodać bulion oraz koncentrat i passatę pomidorową, wymieszać i gotować przez około 25 minut, aż sos zrobi się gęstszy. Na koniec w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem, zamieszać i zdjąć z ognia. Odstawić na bok.

sos pomidorowo-mięsny do lasagne na dużej patelni
lasagne

🥣 Przygotowanie sosu beszamelowego

w rondelku mleko z dodatkiem cebuli nakłutej goździkami
lasagne
1

Do garnuszka wlać mleko dodać cebulę nakłutą goździkami i liść laurowy, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut.

2

Do rondelka włożyć masło, rozgrzać, aż zacznie się pienić, dodać mąkę i przy pomocy trzepaczki lub łyżki szynko mieszać, aby niepowstały grudki. Teraz stopniowo dolewać mleko (wcześniej wyjąć z niego cebulę z goździkami i liść laurowy) jednocześnie mieszając energicznie. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową, sos powinien być gładki i gęsty. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką, aby nie zrobił się kożuch.

sos beszamelowy w rondelku
lasagne

🔪 Wykonanie lasagne

w naczyniu żaroodpornym rozsmarowany sos beszamelowy i ułożona pierwsza warstwa płatów
1

Na dno naczynia żaroodpornego rozsmaruj ⅓ sosu beszamelowego, ułóż płaty makaronowe najlepiej tak, aby lekko nachodziły na siebie. Na płaty nałóż porcje sosu mięsnego, posyp mozzarellą. Czynność powtórz, zakończ płatami makaronu polanymi beszamelem, a na koniec posyp parmezanem.

3

Naczynie z lasagne wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 st C. piecz przez około 40 minut lub tyle ile zaleca producent płatów makaronowych.
Po upieczeniu wyjąć lasagne z piekarnika odczekać około 10 minut, aby przestygła i przestała bulgotać. Podawać na ciepło.

w naczyniu żaroodpornym pokazane jak układać warstwy lasagne
lasagne

🍲 Przepisy z Włoch

Odkryj kulinarne sekrety Italii, gdzie smak, świeżość i tradycja łączą się w doskonałym połączeniu. Wypróbuj inne przepisy z kuchni włoskiej, które przeniosą Cię w podróż po słonecznych uliczkach i urokliwych trattoriach. Pozwól sobie na chwile relaksu i rozkoszuj się smakiem prawdziwej pizzy, aranchini, czy delikatnej panna cotty. Przekonaj się, jak proste składniki mogą stworzyć niezapomnianą ucztę dla podniebienia. Gotowanie włoskich przysmaków to nie tylko sztuka, to prawdziwe doświadczenie smaku, które z pewnością zachwyci Twoje kubki smakowe. Zanurz się w kuchni włoskiej i poczuj smak prawdziwej pasji kulinarnych mistrzów. Buon appetito!

  • arancini smakowite złociste kuleczki wypełnione serem
    Arancini
  • praline semifreddo
    Praline semifreddo
  • Panna cotta kokosowa z biala czekolada
    Panna cotta kokosowa z białą czekoladą
  • terrina z twarozku i lososia
    Terrina z twarożku i łososia

📖 Przepis

lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
Print Pin
Bądź pierwszy!

Lasagne

Wspaniałe włoskie danie idealne na obiad!
Autor Anna
Kuchnia Włoska
Rodzaj Danie główne
Porcji 6
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina 40 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na sos mięsny

  • 30 ml oliwy
  • 1 sztuka mała marchewka (drobno posiekana lub starta na tarce)
  • 1 sztuka cebula (drobno posiekana)
  • 1 sztuka łodygi selera naciowego z nacią (posiekana w drobna kosteczkę)
  • 1 ząbek czosnku (rozgnieciony)
  • 100 g boczku (drobno posiekanego)
  • 500 g mielonego mięsa wołowego
  • ½ łyżeczki suszonego oregano
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 70 ml białego wytrawnego wina
  • 300 ml bulionu wołowego (lub rosołu)
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól i pieprz (do smaku)

Składniki na sos beszamelowy

  • 800 ml mleka
  • 1 sztuka liść laurowy
  • 1 sztuka mała cebula
  • 6 sztuk goździków
  • 40 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz (do smaku)

Dodatkowo

  • 150 g mozzarelli (startej na tarce)
  • 1 opakowanie gotowych płatów ciasta do lasagne
  • 70 g parmezanu lub sera grana padano (startego na tarce)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie sosu mięsnego

  • Na dużej patelni rozgrzej oliwę i dodaj boczek i smaż do chwili, kiedy wytopi się z niego tłuszcz. Dodaj marchew, cebulę, seler i czosnek. Smaż na małym ogniu przez około 5 minut, dodaj mielone mięso, zwiększ ogień i dalej smaż przez około 8 minut, aż mięso zmieni kolor. Uważaj, aby go nie przypalić. Mieszaj całość, jednocześnie rozgniatając powstające grudni z mięsa. Dodać oregano i gałkę muszkatołową oraz sól i pieprz, wlać wino, zwiększyć ogień, gotować, aż wino odparuje. Dodać bulion oraz koncentrat i passatę pomidorową, wymieszać i gotować przez około 25 minut, aż sos zrobi się gęstszy. Na koniec w razie potrzeby doprawić jeszcze solą i pieprzem, zamieszać i zdjąć z ognia. Odstawić na bok.
    sos pomidorowo-mięsny do lasagne na dużej patelni

Przygotowanie sosu beszamelowego

  • Do garnuszka wlać mleko dodać cebulę nakłutą goździkami i liść laurowy, zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 20 minut.
    w rondelku mleko z dodatkiem cebuli nakłutej goździkami
  • Do rondelka włożyć masło, rozgrzać, aż zacznie się pienić, dodać mąkę i przy pomocy trzepaczki lub łyżki szynko mieszać, aby niepowstały grudki. Teraz stopniowo dolewać mleko (wcześniej wyjąć z niego cebulę z goździkami i liść laurowy) jednocześnie mieszając energicznie. Doprowadzić do wrzenia ciągle mieszając. Dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową, sos powinien być gładki i gęsty. Zdjąć z ognia, przykryć pokrywką, aby nie zrobił się kożuch.
    sos beszamelowy w rondelku

Wykonanie lasagne

  • Na dno naczynia żaroodpornego rozsmaruj ⅓ sosu beszamelowego, ułóż płaty makaronowe najlepiej tak, aby lekko nachodziły na siebie. Na płaty nałóż porcje sosu mięsnego, posyp mozzarellą. Czynność powtórz, zakończ płatami makaronu polanymi beszamelem, a na koniec posyp parmezanem.
    w naczyniu żaroodpornym pokazane jak układać warstwy lasagne
  • Naczynie z lasagne wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 190-200 st C. piecz przez około 40 minut lub tyle ile zaleca producent płatów makaronowych.
    Po upieczeniu wyjąć lasagne z piekarnika odczekać około 10 minut, aby przestygła i przestała bulgotać. Podawać na ciepło.
    upieczone rumiane lasagne w naczyniu żaroodpornym
rumiana lasagne na talerzu w tle naczynie z pozostałą lasagna
lasagne
lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
lasagne

Więcej

  • Ser paneer w sosie w miedzianych miseczkach w tle miseczka z ryżem
    Paneer tikka masala
  • Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
    Piersi kurczaka w sosie pomidorowym
  • kartacze
    Domowe kartacze z mięsem

Comments

No Comments

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required