Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Tortille

Naan na maślance

Aktualizacja: 18 cze, 2020 · Opublikowany: 21 lip, 2019 · przez Anna · 1 komentarz

Skocz do przepisu

Naan na maślance, to kolejny prosty przepis na pyszny i szybki do przygotowania chlebek. Chlebek naan jest idealny do dań obiadowych i śniadaniowych lub na wieczorną przekąskę. Uwielbiamy go z dodatkiem pysznego sosu na bazie soczewicy z mleczkiem kokosowym i pieczoną rybą. Naan na maślance może być podstawą do przygotowania prostego i szybkiego obiadu.

Do takiego chlebka polecam pyszny sos z soczewicy. Sos jest w wersji wegańskiej, ale możecie do niego dodać kawałek smażonego, grillowanego lub pieczonego mięsa. Taka wersja zaspokoi głód mięsożercy lub sportowca potrzebującego porcji białka po treningu :).

Naan można podać również jako przystawkę czy przekąskę z prostymi sosami typu salsa, guacamole, hummus lub sosy na bazie majonezu i warzyw. Pokrojony na małe kawałki będzie idealny zamiast sklepowych chipsów ;). Do ciasta można dodać odrobinę nasionek sezamu, czarnuszki lub garść siekanych ziół. Taki dodatek do ciasta sprawia, że chlebek można zajadać bez żadnych dodatków. Spróbujcie koniecznie, jestem pewna, że Wam posmakują.

📖 Przepis

naan na maslance
Print Pin
5 z 2 głosów

Naan na maślance

Fantastyczny indyjski chlebek idealny do dań obiadowych
Autor Anna
Kuchnia Hinduska
Rodzaj Pieczywo
Porcji 5
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 10 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 290 g mąki pszennej
  • 240 ml maślanki
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 3 łyżek masła (stopionego)
  • ½ łyżeczki soli
  • 10 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka miodu

Składniki dodatkowe

  • 4 łyżki stopionego masła
  • 3 łyżki siekanych ziół (natka, kolendra, koperek, oregano lub inne)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Maślankę lekko podgrzać, dodać do niej drożdże i miód wymieszać, odstawić na chwilę, żeby drożdże podrosły, wystarczy 10 minut.
  • Do miski wsypać mąkę dodać sól, do składników suchych dolać maślankę, stopione masło i olej, wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę lub dłużej.
  • Po tym czasie podzielić ciasto na 10 części, z każdego kawałka ciasta uformować placek, jeśli ciasto byłoby zbyt klejące, to dodajcie odrobine więcej mąki do podsypania i formowania. Placek może mieć klasyczny kształt, czyli dużej kropli lub taki, jaki uda się Wam uformować. Placki obficie obsypcie mąką, aby podczas pieczenie nie przyklejały się do patelni.
  • Masło stopić, odstawić do czasu upieczenia chlebków.
  • Placki pieczemy na rozgrzanej suchej patelni z dwóch stron, na powierzchni chlebka powinny pojawić się bąble i ciemne przypieczone plamki. Gotowe placki smarujemy roztopionym masłem i posypujemy zielenią. Chlebek naan podajemy ciepły.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Chlebek do czasu podania po posmarowaniu masłem najlepiej przechowywać pod przykryciem lub owinięte w folię aluminiową.
naan na maslance
naan na maslance

Więcej Przepisy na tortille

  • papad indyjskie chipsy
    Papad indyjskie chipsy
  • tortilla
    Tortilla
  • pizza serowa z ziolami
    Pizza serowa z ziołami
  • bolo de caco - przepis
    Bolo de caco

Komentarze

    5 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Savia napisał

    21 kwietnia, 2020 at 7:18 pm

    5 gwiazdek
    Pysznosci! Cala rodzina, czyli 2+5 zachwyceni. Duże były na śniadanie, a malutkie na późniejszą przekąskę 🙂

    Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.