Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Okazje » Karnawał

Oliebollen

Aktualizacja: 18 cze, 2020 · Opublikowany: 2 sty, 2016 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Oliebollen lub pączki holenderskie, bo pod taką nazwą możecie znaleźć maleńkie pączki z dodatkiem rodzynek i jabłek. Szczególnie popularne w okresie Nowego Roku oraz Karnawału! Maleństwa te nie są nadziewane powidłami czy dżemem tak jak nasze pączki.  One mają w swoim składzie wspomniane rodzynki i siekane jabłka. Pączki holenderskie są bardzo łatwe i szybkie do przygotowania w odróżnieniu od pączków klasycznych. Te trzeba formować w zgrabne piłeczki czekać, aby ponownie wyrosły, żeby w końcu je usmażyć. W tym przepisie nie trzeba tego robić. Oliebollen mają nieregularną formę, a to dzięki temu, że ciasto zaraz po wyrośnięciu nakładamy łyżką prosto z miski. Tak samo, jak robimy, to przygotowując racuchy. Po przeczytaniu kilku przepisów zauważyłam, że wiele osób opisując ten deser podkreśla, że są dość tłuste. Chciałam więc zapobiec nadmiernemu nasiąkaniu tłuszczem i dodałam do ciasta spirytus. Spirytus zawsze sprawdza się w tego typu wypiekach i zapobiega nadmiernemu wchłanianiu tłuszczu.

Oliebollen czyli maleńkie pączki z ciasta drożdżowego z rodzynkami i jabłkami.
Oliebollen

Zapraszam zatem na fantastyczne i bardzo proste Oliebollen, pokochacie je za łatwość wykonania i wspaniały smak, jabłka i rodzynki to świetne połączenie. Niestety nie mogę napisać Wam jak z ich świeżością na drugi dzień po upieczeniu, ponieważ zniknęły w 10 minut od podania. Zdążyłam tylko zrobić kilka zdjęć i było już po pączusiach! Szukając smakołyków na Karnawał, zapraszam również na pączki portugalskie o nazwie Malasadas bardzo popularne na Hawajach!  Podziękowania za inspirację dla Marthy.

📖 Przepis

oliebollen
Print Pin
5 z 1 głosu

Oliebollen

Karnawałowe mini pączusie z rodzynkami, pyszne i łatwe, polecam.
Autor Anna
Kuchnia Holenderski
Rodzaj Desery
Porcji 20
Przygotowanie 15 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 10 g świeżych drożdży (lub 4-5 g suchych)
  • 1 łyżka skórki z cytryny (otartej)
  • 40 g rodzynek
  • 20 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 1 małe jajko
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • 1 szczypta soli
  • 125 ml mleka
  • 100 g jabłka (obranego ze skórki i pozbawianego gniazda nasiennego)

Dodatkowo

  • cukie puder (do posypania)
  • cynamon
  • olej roślinny (do smażenia - oleju powinno być w rondlu około 5 cm głębokości)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Jabłka pokroić w malutką kosteczkę.
  • *W przypadku, kiedy używacie świeżych drożdży należy umieścić je w miseczce z połową ciepłego mleka i łyżką cukru, wymieszać i odstawić na 10-15 minut, aby podwoiły swoją objętość.
  • Po tym czasie dodać pozostałą część mleka, mąkę, rodzynki, skórkę z cytryny oraz pozostałe składniki, ciasto wymieszać przy pomocy łyżki na jednolite ciasto na koniec dodać pokrojone jabłka i jeszcze raz wymieszać.
  • Miskę z ciastem przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aby podwoiło swoją objętość.
  • W dużym rondlu rozgrzać olej, kiedy olej osiągnie odpowiednią temperaturę około 170-180 st C można przystąpić do smażenia Oliebollen.
  • **Przy pomocy łyżki do nakładania lodów nabierać porcję ciasta i kłaść na olej, smażyć z dwóch stron do zarumienienia się pączków.
  • Wyjmować przy pomocy łyżki cedzakowej, układać na ręczniku papierowym, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.
  • Posypać cukrem pudrem, cukier można wymieszać z cynamonem.

📋 Notatki

* W przypadku zastosowania suchych drożdży wystarczy dodać je do mąki dalej postępować jak w przepisie.
** Łyżkę do nakładania lodów przed nabraniem ciasta zanurzyć w gorącym oleju, ciasto nie będzie przyklejało się do niej.
Maleńkie pączki z rodzynkami i jabłkiem w miseczce na srebrnym obrusie w tle jabłka.
Oliebollen

Więcej Przepisy na Boże Narodzenie i Wigilię

  • Kawałek ciasta na różowym talerzu w tle ciasto na paterze i czerwona gwiazdka betlejemska
    Ciasto z burakami i imbirem
  • Piernik w formie babki widziany z góry na czerwonym obrusie w złote wzory
    Piernik z jabłkami w rumie
  • Ciasto w keksówce widziane z góry
    Ciasto cytrynowe z makiem
  • brownie na białym talerzu ułożone jedno na drugim obok żółta cukinia i ciasto w blaszce
    Brownie z cukinii

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Anna napisał

    22 lutego, 2017 at 11:35 am

    Ten przepis to już taki "na bogato" ja te pączki piekę tylko z wody, mąki , cukru, soli i drożdży, wychodzą świetne. Żeby je ubogacić dodaję rodzynki moczone w rumie. I oczywiście przy dobrej technice kładzenia na olej łyżką do lodów wychodzą ładnie okrągłe. Jeśli to mała łyżka do lodów to olej można rozgrzać do 185 ℃ wtedy pączki nie będą tak tłuste. Świetnie smakują z sosem z białej czekolady, choć tradycyjne z dużą ilością cukru pudru też uwielbiam ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 lutego, 2017 at 11:40 am

      Tak, to bogata wersja rodem z Holandii, pączusie są pyszne, polecam i dziękuję za cenne rady 🙂 Pozdrawiam serdecznie!

      Odpowiedz
  2. Cukry Proste napisał

    02 stycznia, 2016 at 11:12 am

    Pierwszy raz je widzę i już mi się podobają:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 stycznia, 2016 at 11:18 am

      Zapraszam do wypróbowania przepisu! Przepis spodoba Ci się jeszcze bardziej, kiedy zaczniesz je przygotowywać, bo są naprawdę bardzo proste i smaczne :))) Pozdrawiam.

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.