Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Naleśniki i placki

Domowe puszyste pancakes

Aktualizacja: 3 wrz, 2021 · Opublikowany: 3 wrz, 2021 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Kto nie kocha pankejków? Amerykańskie pancakes, czy też bardziej po polsku pankejki, to placki, którym nie oprze się nikt, a szczególnie mamy, które mają gromadkę małych i tych troszkę większych łasuchów. Łasuchów, których trzeba szybko nakarmić!

☕ Szybkie pancakes na śniadanie

Dziś podam Wam przepis na mix, który możecie przygotować w dużej ilości. Po wymieszaniu składników możecie zamknąć go słoju, a kiedy zajdzie potrzeba zrobienia czegoś pysznego, nie będziecie musieli tracić czasu na odmierzanie i szukanie składników. Do porcji gotowego miksu należy dodać jajo, mleko i tłuszcz, wymieszać i usmażyć. Pancakes smakują świetnie na ciepło i na zimno, można zabrać je do szkoły lub pracy na drugie śniadanie. Fantastycznie sprawdzają się jako przekąska na pikniku lib grillu.

Przepis na puszyste pancakes znalazłam w książce "Nigella Ekspresowo", ale przepis Nigelli jest jak dla mnie zdecydowanie za słodki i metodą prób doszłam do tego składu. Pancakes, to hit wśród wszystkich dzieci mogą jeść je o każdej porze podane z miodem, syropem klonowym, owocami lub cukrem pudrem. Pycha!!!

Pancakes domowej roboty ułożone jeden na drugim
Pancakes domowej roboty
Przejdź do:
  • ☕ Szybkie pancakes na śniadanie
  • 🥘 Składniki na pancakes mix
  • 🔪 Idealne pancakes krok po kroku
  • 🥄 Składniki do przygotowania ciasta
  • 🥞 Przygotowanie ciasta na placuszki
  • ❓Puszyste pancakes FAQ
  • 🫐 Pancakes z owocami
  • 🥛 Pancakes jogurtowe przepis
  • 🧇 Placki, naleśniki i domowe gofry
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki na pancakes mix

w miseczkach składniki na pancakes
Domowe puszyste pancakes
  • mąka
  • cukier
  • soda
  • proszek do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • sól

Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.

🔪 Idealne pancakes krok po kroku

1

Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.

w białej misce wymieszane składniki suche na miks do pancakes
Domowe puszyste pancakes
słoik z mieszanką na pancakes
Domowe puszyste pancakes
2

Następnie przesypujemy do dużego słoja szczelnie zamykamy i podbieramy w razie potrzeby.

🥄 Składniki do przygotowania ciasta

składniki potrzebne do przygotowania ciasta na pancakes
Domowe puszyste pancakes
  • pankejkowy mix
  • mleko
  • jajko
  • olej

Dokładnie ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.

🥞 Przygotowanie ciasta na placuszki

wymieszane ciasto na pancakes w misce trzepaczka
Domowe puszyste pancakes
1

W misce mieszamy wszystkie składniki, ciasto powinno być dość gęste! Jeśli odstawicie wymieszane ciasto na dłuższy czas, to ciasto odrobinę zgęstniej, w takim przypadku należy dodać odrobinę więcej mleka.

2

Na rozgrzaną suchą patelnię nakładamy dwie łyżki ciasta (na jeden placek), kiedy na placku zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę tak, aby nabrały ciemnozłotego koloru.

3

Uważajcie, aby ogień pod patelnią nie był zbyt duży, bo placki zaczną się przypalać.
Podawać ciepłe, ale znam również amatorów zimnej wersji.

❓Puszyste pancakes FAQ

Jaką patelnię do pancakes wybrać lub kupić?

Najlepsza patelnia do pancakes to z powłoką nieprzywierającą. Jeśli takiej nie macie, to nic nie szkodzi, możecie użyć taką jaką macie. Patelnię trzeba rozgrzać, a następnie kapnąć odrobinę oleju, a następnie rozetrzeć go po całej powierzchni ręcznikiem papierowym. Zwykłą patelnie należy smarować przed nalaniem każdej porcji ciasta.

Co wyróżnia amerykańskie pancakes?

Amerykańskie pancakes są grube, puszyste o sprężystej strukturze ciasta. Bardzo smaczne o dość neutralnym smaku co daje wiele możliwości ich podania. Amerykanie uwielbiają je nawet z dodatkami takimi jak syrop klonowy i chrupiący bekon.

Co zrobić, żeby były bardziej wilgotne?

Jeśli chcecie pancakes bardziej wilgotne, to można dodać do nich owoce takie jak jagody, borówki, porzeczki czy krojone banany.

Jak uzyskać amerykańskie pancakes, które nadają się również do przygotowania w gofrownicy?

Ciasto z poniższych składników spokojnie możecie wykorzystać do przygotowania gofrowej wersji. Można nieco rozcieńczyć ciasto mlekiem, tyle wystarczy, aby usmażyć pyszne pankejko-gofry.

Jak zrobić żeby pancakes były równe wielkością?

Wystarczy, że będziecie nalewać na patelnię taką sama ilość ciasta. Do tego używam średniej wielkości łyżki do odmierzania składników. Może to być również łyżka do nalewania zupy, ważne, aby porcja ciasta zawsze była taka sama, dzięki temu uzyskacie placuszki podobnej wielkości.

Jaka mąka pełnoziarnista?

Jeśli chcielibyście białą mąkę zastąpić mąką pełnoziarnistą, to użyjcie pszennej pełnoziarnistej drobnej. Taką mąkę najlepiej wymieszać z białą mąką pszenną, aby pankejki niebyły zbyt gliniaste i ciężkie.

Naleśniki a pancakes. Jaka jest różnica?

To dwa różne przepisy. Naleśniki, to cieniutkie placuszki składające się tylko z mąki mleka/wody, jajka i szczypty soli. Natomiast placuszki pancakes są grube, puszyste, a w składzie ciasta znajdują się spulchniacze, które są niezbędne, aby placki były puszyste.

Dlaczego pancakes są tak popularne?

Myślę, że z kilku powodów. Są bardzo łatwe do zrobienie z dostępnych składników, długo zachowują świeżość. No i oczywiście ich smak, to proste danie, ale bardzo smaczne i sycące. To czynie je jednym z najpopularniejszych przepisów.

🫐 Pancakes z owocami

Pancakes z owocami można przygotować na dwa sposoby. Pierwszy to najprostsza wersja podania placków. Do usmażonych placków serwujemy różnego rodzaju owoce jako dodatek. Świetnie sprawdzają się borówki amerykańskie, maliny, porzeczki, truskawki, jeżyny czy krojone brzoskwinie lub banany. Fantastycznie smakują polane syropem klonowym lub miodem.

Drugi sposób to dodanie wyżej wymienionych owoców do ciasta. Miękkie owoce takie jak maliny czy jeżyny najlepiej dodać w chwili, kiedy placuszek smaży się już na jednej stronie, a wierzch jest jeszcze płynny. Wtedy dodajemy kilka owoców na wierzch, lekko wciskając je w ciasto, przewracamy na drugą stronę i dosmażamy. Owoce twardsze takie, jakie jak borówki amerykańskie czy brzoskwinie możemy dodać bezpośrednio do ciasta.

🥛 Pancakes jogurtowe przepis

Na bazie dzisiejszego przepisu można również przygotować pancakes z dodatkiem jogurtu naturalnego lub maślanki. Jeśli będziecie chcieli, zamiast mleka dodać maślankę, powinniście zwiększyć ilość użytej maślanki. Zamieniając te składniki, musicie działać troszkę na wyczucie i stopniowo dolewać maślankę, aż uzyskacie odpowiednią konsystencję ciasta.

🧇 Placki, naleśniki i domowe gofry

Domowe puszyste pancakes to jeden z naszych ulubionych przepisów ale nie jedyny. Poniżej znajdziecie kilka innych smacznych propozycji, które możecie zaserwować na podwieczorek lub śniadanie. Wspaniałe naleśniki pomarańczowe z kremowym serkiem albo też racuchy z jabłkami. Dla amatorów gofrów polecam gofry czekoladowe z karmelizowanym bananem. Dla amatorów drożdżowych wypieków mam również klasyczne gofry z ciasta drożdżowego, pachnące i chrupiące.

  • nalesniki pomaranczowe
    Naleśniki pomarańczowe
  • drozdzowe-racuchy-z-jablkami
    Drożdżowe racuchy z jabłkami
  • gofry czekoladowe
    Gofry czekoladowe
  • gofry z bitą śmietaną i owocami w tle miseczki z owocami
    Gofry drożdżowe

📖 Przepis

Pancakes domowej roboty
Print Pin
4,67 z 3 głosów

Domowe puszyste pancakes

Pancakes na śniadanie, puszyste pachnące i bardzo smaczne.
Autor Anna
Kuchnia Amerykańska
Rodzaj Placki
Porcji 10
Przygotowanie 5 minuty minuty
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 20 minuty minuty
Kalorie 186kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na mix

  • 1 kg mąki pszennej
  • 350 g drobnego cukru
  • 16 g cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka sody oczyszczonej

Składniki potrzebne do przygotowania porcji naleśników

  • 280 g mixu
  • 1 duże jajko (lub 2 małe)
  • 210 ml zimnego mleka
  • 2 łyżki oleju (lub masła klarowanego)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wszystkie suche składniki wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy.
  • Następnie przesypujemy do dużego słoja szczelnie zamykamy i podbieramy w razie potrzeby.

Przygotowanie ciasta na placki

  • W misce mieszamy wszystkie składniki, ciasto powinno być dość gęste! Jeśli odstawicie wymieszane ciasto na dłuższy czas, to ciasto odrobinę zgęstniej, w takim przypadku należy dodać odrobinę więcej mleka.
  • Na rozgrzaną suchą patelnię nakładamy dwie łyżki ciasta (na jeden placek), kiedy na placku zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez minutę tak, aby nabrały ciemnozłotego koloru.
  • Uważajcie, aby ogień pod patelnią nie był zbyt duży, bo placki zaczną się przypalać.
  • Podawać ciepłe, ale znam również amatorów zimnej wersji.

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Domowe puszyste pancakes
Wielkość porcji
 
56 g
Ilość w porcji
Kalorie
186
% Daily Value*
Tłuszcze
 
4
g
6
%
Tłuszcze nasycone
 
1
g
5
%
Tłuszcze trans
 
1
g
Tłuszcze wielonienasycone
 
1
g
Tłuszcze jednonienasycone
 
2
g
Cholesterol
 
18
mg
6
%
Sód
 
284
mg
12
%
Potas
 
64
mg
2
%
Węglowodany
 
33
g
11
%
Błonnik
 
1
g
4
%
Cukier
 
11
g
12
%
Białko
 
4
g
8
%
Witamina A
 
58
IU
1
%
Wapń
 
91
mg
9
%
Żelazo
 
2
mg
11
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
Pancakes na patelni
Pancakes domowej roboty

Więcej Przepisy na naleśniki i placki

  • crepes - nalesniki
    Francuskie naleśniki Crepes
  • nalesniki szpinakowe weganskie
    Naleśniki szpinakowe wegańskie
  • nalesniki na wodzie gazowanej
    Naleśniki na wodzie gazowanej
  • racuchy
    Racuchy

Comments

No Comments

4,67 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.