Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Sosy, dipy i pasty

Pasztet wegetariański

Aktualizacja: 24 cze, 2020 · Opublikowany: 17 gru, 2015 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Kolejny pasztet wegetariański na bazie kaszy jaglanej, która jest rewelacyjną podstawą do różnego rodzaju potraw wegetariańskich. Można zrobić z niej kotlety, musy, desery, różnego rodzaju pasty no i oczywiście pasztety. Dzisiejszy przepis wzbogaciłam o przyrumienione aromatyczne pieczarki, które dają wspaniały smak oraz prażone orzechy włoskie te dodają niepowtarzalnej nuty. Pasztet po upieczeniu powinien spędzić noc w lodówce, przez ten czas stężeje i będzie idealny do krojenia. Pasztet najlepiej smakuje z domową musztardą lub chrzanem na kromce pysznego domowego chleba na przykład chleba z garnka. Przepis jest bardzo łatwy i szybki w odróżnieniu od pasztetów mięsnych 😉 Gorąco polecam na Święta i na co dzień.

📖 Przepis

Print Pin
4,34 z 3 głosów

Pasztet wegetariański

Pyszny pasztet zupełnie bez mięsa.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Dodatki
Porcji 1
Przygotowanie 25 minuty minuty
Całkowity czas 25 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 150 g pieczarek
  • 5 łyżek oleju kokosowego
  • 75 g cebuli
  • 110 g selera naciowego
  • 50 g korzenia pietruszki
  • 130 g marchewki
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
  • 120 g ugotowanej cieciorki
  • 60 g prażonych orzechów włoskich
  • 3 łyżki sosu sojowego - dałam jasny
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 łyżka majeranku
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 st C.
  • Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tartce o dużych oczkach. Seler naciowy pokroić w kostkę. Pieczarki umyć, posiekać na plasterki, to samo zrobić z cebulą.
  • Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, smażyć przez kilka minut ciągle mieszając, kiedy cebula przyrumieni się dodać pieczarki, pieczarki smażymy przez 5 minut ciągle mieszając, następnie dodajemy starte warzywa, pokrojonego selera i majeranek, całość smażymy do chwili odparowania całego płynu, zdjąć z ognia, odstawić na chwilę do przestygnięcia.
  • Orzechy uprażyć na suchej patelni, przestudzić i drobko posiekać.
  • Ugotowaną kaszę jaglaną włożyć do dużej miski, dodać przestudzone warzywa, cieciorkę i połowę orzechów, blenderem ręcznym zmiksować na gładką masę. Masę doprawić przyprawami (do smaku), dodać pozostałą część orzechów, wymieszać.
  • Keksówkę o wymiarach 20 x 10 cm wysmarować masłem lub innym tłuszczem, można wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę, wyrównać wierzch, wstawić do nagrzanego piekarnika, pasztet pieczemy przez 40-45 minut.
  • Po upieczeniu wyjmujemy pasztet z piekarnika i studzimy, wystudzony pasztet przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na całą noc, pasztet przez noc stężeje.
  • Smacznego!
pasztet wegetarianski
pasztet wegetarianski

Więcej Przepisy na sosy dipy i pasty

  • dżem z zielonych pomidorów na desce wokoło sery, winogrona i bagietka
    Dżem z zielonych pomidorów
  • powidła śliwkowe w białej miseczce z drewniana łyżką ustawione na desce
    Powidła śliwkowe
  • Ser paneer w sosie w miedzianych miseczkach w tle miseczka z ryżem
    Paneer tikka masala
  • przecier pomidorowy
    Przecier pomidorowy

Comments

No Comments

4,34 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.