Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Ciastka i ciasteczka

Pierniczki bezglutenowe

Aktualizacja: 27 lip, 2020 · Opublikowany: 12 gru, 2013 · przez Anna · 117 komentarzy

Skocz do przepisu

Pewnie wiele osób uczulonych na gluten ucieszy się z przepisu na pierniczki bezglutenowe. Osoby skazane na dietę bezglutenową mają problem z kupieniem dobrych ciast, czy ciastek, a sklepy nie oferują zbyt wiele w tym temacie. Warto, więc mieć kilka dobrych, smacznych i sprawdzonych przepisów dla bezglutenowców. Często słyszę o problemach z przepisami na domowe smakołyki bez glutenu. Przyznaję, że i ja sama poszukuję takich przepisów na chleb, ciasta czy ciasteczka. Testuję je i wymyślam, żeby móc podzielić się z Wami zdrowymi i smacznymi przepisami.

Pierniczki bezglutenowe
Pierniczki bezglutenowe

Smak dzisiejszych pierniczków nie różni się od tych klasycznych z mąki pszennej. Pierniczki są delikatne i co ważne nie muszą leżakować, aby zmiękł, ale też nie rozlatują się po upieczeniu. Można udekorować je lukrem lub ciemną czekoladą, a z czekoladą są wprost wyśmienite. Oczywiście, zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu nie tylko osoby uczulone. Podobno im mniej glutenu w naszej diecie, tym lepiej dla naszego zdrowia, ale tutaj zdania są podzielone. Osobiście uważam, że jeśli nie mamy poważnych alergii to najlepiej zachować rozsądek i równoważyć dietę 🙂

📖 Przepis

pierniczki bezglutenowe
Print Pin
4,93 z 26 głosów

Pierniczki bezglutenowe

Najlepsze pierniczki bezglutenowe, przygotowane z łatwo dostępnych składników.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 80
Przygotowanie 40 minuty minuty
Gotowanie 32 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 12 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 250 g mąki gryczanej (+ do podsypania przy wałkowaniu)
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 100 g mąki ryżowej
  • 13 g przyprawy do pierników (najlepiej domowej produkcji)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 16 g cukru waniliowego
  • 70 g masła
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 90 g cukru białego
  • 2 duże jajka
  • 80 g miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szczypta soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • W rondelku rozpuścić masło, miód i cukier, zestawić z ognia i odstawić na bok.
  • Do dużej miski wsypać wszystkie sypkie składniki, dodać rozgrzane masło z dodatkami i roztrzepane jajka, zagnieść ciasto, następnie zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
  • Wyjąć ciasto z lodówki, dociąć kawałek ciasta, rozwałkować na cienki placek, foremkami do wycinania wyciąć ulubione kształty.
  • Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Pierniczki pieczemy około 8 minut.
  • Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Z podanej ilości ciasta wyszło mi około 100 pierniczków - różnych kształtów ( średniej i małej wielkości ).
Pierniczki bezglutenowe
Pierniczki bezglutenowe

Więcej Przepisy na ciastka i ciasteczka

  • Ciasteczka Linzer
  • kruche rogaliki
    Kruche rogaliki
  • ciastka z biala czekolada
    Ciastka z białą czekoladą
  • maslane ciasteczka matcha
    Maślane ciasteczka Matcha

Komentarze

    4,93 from 26 votes (13 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Ewelina napisał

    02 grudnia, 2017 at 9:29 am

    Witam serdecznie,
    Czy moglabym zastapic maslo np. olejem kokosowym? I czy bylby to zamiennik 1:1? Bardzo dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      02 grudnia, 2017 at 5:41 pm

      Tak, oczywiście można zastąpić masło olejem kokosowym w stosunku 1:1, dobrze byłoby gdyby olej w w stanie stałym. Pozdrawiam i życzę smacznego!

      Odpowiedz
  2. karatewela napisał

    30 listopada, 2017 at 8:13 am

    Witam 🙂 ja również zamierzam spróbować Pani przepisu na pierniczki. Mam pytanie o miód 😉 jaki najlepiej użyć i jak odmierzyć 80 g ? 🙂 Bardzo proszę o info 🙂 Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 listopada, 2017 at 8:54 am

      Dzień dobry, rozumiem, że nie ma Pani wagi, w takim razie można odmierzyć daną ilość miodu przy pomocy łyżki, przyjmuje się, że jedna łyżka miodu to 25g więc będą to 3 pełne łyżki. Rodzaj miodu to dowolność ja piekłam z różnego rodzaju miodami i tak, miód lipowy daje łagodniejszy smak natomiast miód gryczany, nadaje bardziej intensywnego smaku pierniczkom. Mam nadzieję, że pierniczki będą smakowały 🙂 Pozdrawiam!

      Odpowiedz
  3. Kasia napisał

    11 listopada, 2017 at 6:02 pm

    Pani Aniu, wychodzi na to że w tym roku to ja będę pierwszą z komentujących sezonowe pieczenie pierników 🙂 mam pytanie, czy jak uciekła je dzisiaj, to czy "doleżą" one aż do świąt, a przy tym trochę zmiękną? Czy lepiej nie ryzykować i upiec je bliżej Wigilii? A te bez skrupułów schrupać? Są pyszne! Pozdrawiam serdecznie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      11 listopada, 2017 at 6:22 pm

      Kasiu, pierniczki z tego przepisu nie potrzebują aż tyle czasu na leżakowanie, ponieważ jak już się zapewne przekonałaś, są kruche zaraz po upieczeniu 🙂 ale oczywiście można przechować je do świąt. Po całkowitym wystudzeniu należy schować je w zamykanym słoju lub puszce, dla bezpieczeństwa watro po około 3 tygodniach przechowywania zajrzeć do nich czy nic im nie dolega 🙂
      Powiem Ci szczerze, że niedawno znalazłam w puszcze pierniczki, które spokojnie czekały 11 miesięcy na schrupanie i były bardzo smaczne, więc jeśli ciastka przechowywane są w odpowiednich warunkach, to wytrzymają dość długo... no, chyba że ktoś się wcześniej nimi zajmie 😉
      Pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
      • Lidia napisał

        21 listopada, 2017 at 10:06 pm

        Witam
        jestem nowym "bezglutenowcem" i chciałabym skorzystać z Pani przepisu ale zastanawiam się czy mąka gryczana w przepisie to mąka pełnoziarnista ponieważ zrobiłam sobie już mały zapas różnych mąk i mam własnie dwie torebki gryczanej tylko że na jednej jest informacje że jest pełnoziarnista a na drugiej nie ma takiej informacji a obie przy bliższym przyjrzeniu się wyglądają tak samo 🙁

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          22 listopada, 2017 at 10:22 am

          Pierniczki wychodzą tak samo dobre z jednej i drugiej mąki, proszę zastosować taką jaką Pani ma, osobiście wolę pierniczki z mąką zwykłą, maka taka ma delikatniejszy smak. Mam nadzieję, że pierniczki będą smakowały tak jak nam, pozdrawiam serdecznie 🙂

          Odpowiedz
  4. Aneta75 napisał

    23 grudnia, 2016 at 7:06 pm

    5 gwiazdek
    Pierniczki z tego przepisu są jeszcze chyba lepsze niż te, które robiłam dla reszty gości - standardowe :), przepis fantastyczny ! Z połowy porcji wyszły mi 3 pełne blachy.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 grudnia, 2016 at 9:23 pm

      Cudownie, bardzo dziękuję i niezmiernie cieszę się, że Wam posmakowały. Pozdrawiam serdecznie i życzę Wesołych Świąt!

      Odpowiedz
  5. Anna N. napisał

    19 grudnia, 2016 at 6:10 pm

    5 gwiazdek
    Wczoraj piekłam pierniczki według tego przepisu i uważam ,że jest rewelacyjny. Co roku piekłam pierniczki z przepisu mojej mamy, które nie były najłatwiejsze, ale bardzo dobre. Niestety od niemal 4 lat mam dietę bezglutenową i przy okazji moich wypieków zdrowo je cała moja rodzinka. Ten przepis jest łatwy do wykonania i największy laik wykona go bez trudu. Jest mało czasochłonny i zapewne będzie świetną zabawą dla tych, którzy mają pomocników w wieku przedszkolnym. Gorąco polecam niezdecydowanym !!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      19 grudnia, 2016 at 6:32 pm

      Dieta bezglutenowa to wiele wyrzeczeń, ale na szczęście można cieszyć się smakiem pierniczków 😉 Cieszę się, że moje pierniczki posmakowały Wam. Dziękuję za życzenia i dla Was również wszystkiego dobrego! Wesołych Świąt:)

      Odpowiedz
  6. Nika napisał

    12 grudnia, 2016 at 12:36 pm

    Witam pomyliłam się i zamiast do masła cukier dodalam do mąki wyjdzie cos z tego?
    Dziękuje za odpowiedź

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      12 grudnia, 2016 at 12:42 pm

      Oczywiście, że wyjdzie proszę zagniatać dalej 🙂 smacznego pozdrawiam!

      Odpowiedz
      • Nika napisał

        12 grudnia, 2016 at 4:19 pm

        Dziękuje wyszły bardzo dobre
        Pozdrawiam?

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          12 grudnia, 2016 at 9:39 pm

          Super, bardzo się cieszę, że smakują 🙂

          Odpowiedz
  7. Dominika napisał

    09 grudnia, 2016 at 11:44 am

    Polecam bardzo te pierniczki. Od 3 lat piekę je według Pani przepisu i za każdym razem wychodzą idealne 🙂 sama jestem na diecie bezglutenowej od 17 lat, ale pierniczki bardzo smakują nawet tym "nie bezglutenowom". Dzisiaj zabieram sie za pieczenie 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 grudnia, 2016 at 3:39 pm

      Dziękuję bardzo i cieszę się, że pierniczki tak przypadły do gustu 🙂 Pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
  8. Karolina napisał

    30 listopada, 2016 at 10:34 pm

    Czym można zastąpić cukier i w jakiej ilości? Muszę unikać, nawet trzcinowego ?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      01 grudnia, 2016 at 10:08 am

      Karolino, to bardzo trudne pytanie, ponieważ nie wiem, z jakiego powodu nie możesz używać cukru... ale cukier biały czy cukier trzcinowy, który indeksem glikemicznym zbliżony jest do białego cukru, można zastąpić np. miodem lub syropem z agawy. Do ciastek kruchy można zastosować Ksylitol mniej więcej 1:1, można również dodać cukier kokosowy albo Stewię, która jest prawie dwa razy słodsza od cukru białego, więc jej ilość należy zmniejszyć o połowę. Pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  9. Sławek napisał

    22 listopada, 2016 at 7:05 am

    5 gwiazdek
    W tym roku, chyba ja otwieram u Pani sezon piernikowy 🙂
    Zacznę od tego, że kilkanaście razy piekłem pierniki według naszego rodzinnego przepisu. Niestety w tym roku muszę "przestawiać" kuchnię na bezglutenową. Moje autorskie "przerabianie" przepisów na razie nie przynosi efektów, stąd poszukiwanie gotowych przepisów i wizyta na Pani blogu. Wracając do samych pierniczków ... są rewelacyjne! Na początku bardzo chrupkie, ale dużo szybciej niż "zwykłe" pierniczki stają się miękkie (pewnie za sprawą mąki ryżowej), co niestety nie wróży im zbyt długiego okresu leżenia, bo "ktoś" na pewno się nimi zajmie, skoro już są gotowe :-). Upiekłem na testy trochę bardzo cienkich, kilka grubszych i mogę je w każdej wersji polecić. Smak nie odbiega od pierniczków, które piekłem tradycyjnie! Jeden z "testerów" nie wiedział, że to przepis bezglutenowy i stwierdził: "ale ci dobre wyszły", więc wszystko super!
    Jeżeli ktoś szuka dobrego i sprawdzonego przepisu na pierniczki bezglutenowe to już znalazł! Jedyna rzecz na jaką bym zwrócił uwagę nowicjuszom z kuchnią bezglutenową, to to, że ciasto trzeba znacznie dłużej ugniatać. Ciasta i tak finalnie nie było tak łatwe do rozwałkowania jak "tradycyjne", ale po pierwszych próbach musiałem wrócić do ugniatania, co dało na szczęście oczekiwany rezultat!
    Pani Aniu bardzo dziękuję za ten przepis ... uratowała Pani nasze Święta! 🙂
    Serdecznie pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 listopada, 2016 at 8:27 am

      Bardzo dziękuje za komentarz:)
      Cieszę się, że pierniczki przypadły Wam do gustu. W moich przepisach starałam się dobrać składniki tak, żeby smakowały tak, jak te "tradycyjne" glutenowe. Oczywiście nie zawsze jest to możliwe, ale w przypadku ciastek i ciast kruchych można zbliżyć się do glutenowych wersji. No i szczególne polecam biszkopt bezglutenowy, który jest fantastyczny i proszę mi wierzyć, że przygotowany tort na jego bazie nie będzie różnił się od klasycznego. Jeśli zechciałby Pan upiec jeszcze coś słodkiego to polecam ciasteczka amaretti, które są w klimacie świątecznym 🙂
      Zapraszam do nieograniczonego częstowania się przepisami i życzę udanych wypieków!
      Pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
  10. aneta napisał

    22 grudnia, 2015 at 6:15 pm

    Witam , tak bardzo chce upiec te pierniczki! ale ciasto wyszło mi straaasznie klejące, co mogę zrobić ? dłużej wyrabiać? dodać mąki? czy po wyjęciu z lodówki będzie lepsze? Bardzo proszę o odpowiedź 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 grudnia, 2015 at 9:27 pm

      Jeśli składniki na ciasto były dobrze odmierzone to wystarczy zawinąć je w folię i włożyć do lodówki, a po godzinie lub chwili dłużej będzie super. Po wyjęciu z lodówki odcinać małe kawałki, rozwałkowywać podsypując odrobiną mąki. Trzymam kciuki 🙂

      Odpowiedz
      • aneta napisał

        22 grudnia, 2015 at 10:17 pm

        wyszły! dziękuję! jestem taka szczęśliwa 😀 pyszne, już znikają!

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          22 grudnia, 2015 at 11:03 pm

          Fantastycznie 🙂 w takim razie pilnuj, żeby zostało coś na Święta, albo upieczesz następne, można przecież zaszaleć 😉 Pozdrawiam

          Odpowiedz
  11. Kasia napisał

    20 grudnia, 2015 at 7:42 pm

    A czy próbowała Pani robić domek piernikowy z takiego ciasta? Bezglutenowy domek byłby furorą, ale czy będzie się trzymał? Czy to ciasto nadaje się?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 grudnia, 2015 at 10:39 pm

      Osobiście nie, ale ma informację, że powstały domki z tego ciasta i było szaleństwo 🙂 więc można wykorzystać je do tego 🙂

      Odpowiedz
      • Kasia napisał

        20 grudnia, 2015 at 11:02 pm

        dziękuję za odpowiedź (;

        Odpowiedz
  12. Ewa napisał

    17 grudnia, 2015 at 2:52 pm

    Przyprawa domowej produkcji, czyli co konkretnie dodajesz?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      17 grudnia, 2015 at 6:32 pm

      Domowa przyprawa piernikowa do dowolnie skomponowana przyprawa składająca się z cynamonu, imbiru, gałki muszkatołowej, ziela angielskiego, anyżu, kardamonu, goździków... można ją swobodnie komponować według własnych upodobań.
      Osoby z celiakią nie mogą używać gotowych przypraw ponieważ zawierają gluten inni, którzy tylko unikają glutenu mogą zastosować gotową przyprawę 🙂

      Odpowiedz
  13. Ania napisał

    15 grudnia, 2015 at 11:05 pm

    5 gwiazdek
    Świetny przepis! Jutro zabieram się za pieczenie ???? można prosić o przelicznik przyprawy do piernika oraz miodu z gramów na łyżki/łyżeczki? ????

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      16 grudnia, 2015 at 1:11 pm

      Pierniczki z pewnością będą smakowały:) Przeliczyłam przyprawy i miód na łyżeczki i wstawiłam do przepisu 🙂 Pozdrawiam gorąco!

      Odpowiedz
      • Ania napisał

        17 grudnia, 2015 at 10:19 pm

        5 gwiazdek
        Super! Bardzo dziękuję i pozdrawiam????

        Odpowiedz
      • Alicja napisał

        03 grudnia, 2016 at 11:16 pm

        5 gwiazdek
        A czy mogę również prosić o przeliczenie ilości mąki z gramów na szklanki.

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          04 grudnia, 2016 at 1:18 pm

          Alicjo, bardzo Cię przepraszam, ale w tej chwili nie ma dostępu do wagi, jeśli potrzebujesz przeliczeń na już, to odsyłam Cię do strony na której przeliczysz wszystkie składniki w łatwy sposób. Jeśli będziesz miała jakieś wątpliwości, to daj znać, jutro będę już w swojej kuchni... 🙂 Pozdrawiam!

          Odpowiedz
  14. SylwiaR napisał

    13 grudnia, 2015 at 10:26 pm

    A czym zastąpić jajko? I w jakiej proporcji?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 grudnia, 2015 at 9:21 am

      Jeśli jesteś uczulona na jajka kurze to możesz zastąpić je jajkami przepiórczymi. Można zastosować przelicznik 1 jajko kurze to 3 jajka przepiórcze. Jeśli zupełnie nie możesz jeść jajek, to najlepiej użyć zamienników jakie stosują weganie: mieszanka mielonego siemienia zalana gorącą wodą 1 łyżka mielonego siemienia + 3 łyżki gorącej wody, 1 łyżka takiej mieszanki to zamiennik za jedno jajko. Niektórzy dodają papkę z banana, więcej podpowiedzi możesz znaleźć w sieci, ja niestety nie stosowałam zamienników, ale mam nadzieję, że uda Ci się coś dobrać:) Pozdrawiam gorąco.

      Odpowiedz
  15. zencia napisał

    13 grudnia, 2015 at 1:23 pm

    Upiekłam dzisiaj te pierniczki i wyszły bardzo fajnie. Przepis lekko zmodyfikowałam - dodałam trochę mąki arachidowej, trochę kakao i pół łyżeczki amoniaku, przyprawę oczywiście też miałam zrobioną "po mojemu". Przepis bardzo fajny, dzięki. Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      13 grudnia, 2015 at 5:07 pm

      Bardzo proszę 🙂 Kakao to super dodatek, który sprawia, że klasyczne pierniczki nabierają innego smaku - czekoladowego:) Pozdrawiam gorąco 🙂

      Odpowiedz
  16. dora napisał

    03 grudnia, 2015 at 9:20 pm

    Witam
    piszecie tutaj że można do ciasta dawać mąke bezglutenowa (gotową mieszankę) przeczytajcie skład tej mąki i gwarantuję ze jej więcej nie użyjecie .Lepiej samemu mieszać różne mąki pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 grudnia, 2015 at 10:17 pm

      Osobiście nigdy nie kupiłam gotowej mieszanki mąk bezglutenowych z dwóch powodów, ceny i składu - głównie skrobia... dlatego wszystkie przepisy bezglutenowe wymyślam tak aby można było przygotować je z różnych mąk, komponując i dopasowując do danego przepisu 🙂
      Zastosowanie w tym przepisie gotowej mieszanki nie gwarantuje sukcesu!!!
      Pozdrawiam

      Odpowiedz
  17. Weronika napisał

    03 grudnia, 2015 at 12:27 pm

    5 gwiazdek
    Właśnie skończyłam piec i od razu chciałam BARDZO podziękować za przepis! Pierniczki są fenomenalne, dzięki Pani moje tegoroczne bezglutenowe (celiakia...) Święta będą pachnieć i smakować tak jak powinny:) Dziękuję i pozdrawiam!:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 grudnia, 2015 at 4:07 pm

      Bardzo dziękuję 🙂 jestem szczęśliwa, że udało mi się stworzyć taki przepis, który może sprawić uśmiech na twarzy 🙂 To bardzo miłe móc sprawić komuś radość, jakiś czas temu upiekłam tort dla koleżanki mojej córki, która nie może jeść glutenu, jajek kurzych i nabiału, może wykorzysta kiedyś Pani i ten przepis na biszkopt bezglutenowy. Pozdrawiam serdecznie 🙂

      Odpowiedz
  18. Dominika napisał

    23 listopada, 2015 at 10:02 pm

    Dobry wieczór,
    czy można zastąpić mąkę gryczaną, jakąś inną mąką? Jeżeli tak, to w jakich proporcjach?
    Bardzo dziękuję!
    Dominika

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 listopada, 2015 at 11:31 pm

      Witaj Dominiko, mąka gryczana w tym przepisie ma największy udział procentowy i powiem szczerze, że nigdy tej proporcji nie zmieniałam (inne mąki można w miarę dowolnie komponować) obawiam się, że zrezygnowanie z niej spowoduje, że pierniczki nie będą już tak dobre, odpowiednio kruche po upieczeniu i świetne na etapie formowania ciastek. Jeśli mogę zapytać to dlaczego chciałabyś ją zastąpić inną mąką... czy obawiasz się o smak pierniczków... 😉 Pozdrawiam

      Odpowiedz
      • Dominika napisał

        24 listopada, 2015 at 9:01 pm

        Pani Aniu,
        Bardzo dziękuję za odpowiedź 🙂
        Tak naprawdę to takie moje małe 'cudowanie' - mąka gryczana nie przekonuje mnie w smaku. Kaszę gryczaną mogę jeść nawet codziennie, ale mąka gryczana zabija mi smak każdego wypieku.
        Aczkolwiek, jeżeli jest ona ważna, wypróbuję ten przepis z przyjemnością i może akurat się do niej przekonam 🙂
        Pozdrawiam,
        Dominika

        Odpowiedz
        • Anna napisał

          24 listopada, 2015 at 9:21 pm

          Tak to prawda, mąka gryczana ma bardzo charakterystyczny smak, ale w pierniczkach trudno ją wyczuć 😉 Proszę spróbować i dać mi znać jak smakowały.
          Pozdrawiam
          Ania

          Odpowiedz
          • Aaiwka napisał

            15 listopada, 2017 at 7:45 pm

            Można zamienić na mąkę gryczaną z kaszy niepalonej, nie ma zapachu, posmaku i jest biała.

          • Anna napisał

            15 listopada, 2017 at 9:44 pm

            W przepisie jest mąka gryczana 200 g...czy dobrze rozumiem, że chodzi o zamianę pozostałej mąki kukurydzianej i ryżowej na właśnie mąkę gryczaną? Jeśli tak, to odpowiem, że oczywiście można ale nie gwarantuję, że pierniczki wyjdą tak dobre jak te z powyższego przepisu 🙂

  19. Kasia napisał

    22 listopada, 2015 at 1:12 pm

    Bardzo przyjemny blog (:

    Czy ciasto jest podatne na formowanie? Np. jeśli chciałabym zagiąć do przodu łapki piernikowemu ludzikowi (przed pieczeniem), czy jest to wykonalne, czy zbytnio będzie się kruszyć? Jeśli ten przepis nie nadaje się na takie kombinacje, czy znasz jakiś inny bezglutenowy, który się nadaje?

    Czy mogę zastąpić mąkę kukurydzianą mąką ziemniaczaną?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      22 listopada, 2015 at 4:49 pm

      Kasiu, ciasto jest dość elastyczne, po wykrojeniu kształtów ciasto się nie rozpada i nie kruszy myślę, że mogłabyś spróbować pobawić się z nim. Innego przepisu na bezglutenowe pierniczki nie mam, ale niebawem popracuję nad jakimś 🙂 Mąkę kukurydzianą możesz zastąpić np: mąką ziemniaczana, z amarantusa lub kukurydzianą najlepiej pomieszać dwa dowolne rodzaje 🙂 Możesz również spróbować zastosować mieszankę mąki bezglutenowej-sklepową . Pozdrawiam i dziękuję za miłe słowa 🙂

      Odpowiedz
      • Kasia napisał

        22 listopada, 2015 at 5:09 pm

        Bardzo dziękuję za odpowiedź i życzę miłego wieczoru (:

        Odpowiedz
  20. JadeHeart napisał

    20 listopada, 2015 at 11:26 am

    A jak długo są świeże? Chciałam synowi na Mikołajki do szkoły zrobić (syn ma wykluczony i gluten i produkty mleczne), a że lada chwila mogę rodzić... Sama rozumiesz. Człowiek nie zna dnia ani godziny na końcówce ciąży. Czy koło tygodnia wytrzymają w zamkniętym pojemniku? Wiem że niektóre mogą i dwa miesiące leżeć... A twoje?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      20 listopada, 2015 at 12:32 pm

      Pierniczki spokojnie możesz zrobić już dziś i przechować w szczelnie zamkniętym pojemniku, wytrzymają również i dwa miesiące... pod warunkiem, że dobrze je ukryjesz przed potencjalnymi zjadaczami 🙂 Tobie życzę szczęśliwego rozwiązania, trzymam kciuki za błyskawiczny poród ;)! Pozdrawiam gorąco i smacznego 🙂

      Odpowiedz
  21. Magda napisał

    08 listopada, 2015 at 11:37 pm

    Dzięki! Pierniczki wyszły boskie, to moje pierwsze w życiu ciastka bezglutenowe robione w domu i...nie możemy skończyć ich konsumować 😉
    Wszamaliśmy już wszystko z jednej blaszki, a następne właśnie się pieką.
    Nie miałam foremek do ciastek, więc powycinałam kółeczka małą szklaneczką i też wyszły 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 listopada, 2015 at 12:05 am

      Bardzo się cieszę, że pierniczki smakują:) Jeśli będziesz miała ochotę na więcej to zapraszam do wypróbowania innych ciast bezglutenowych... Pozdrawiam i brawo z pomysłowość 🙂

      Odpowiedz
  22. Ali napisał

    03 listopada, 2015 at 2:55 pm

    5 gwiazdek
    Jeden z nielicznych przepisów na ciasteczka/pierniczki bezglutenowe nie zawierający w składzie mąki migdałowej ! Dzięki wielkie 🙂

    W najbliższych dniach go wypróbuję.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      03 listopada, 2015 at 3:14 pm

      Bardzo proszę i polecam się na przyszłość 🙂

      Odpowiedz
  23. Ewelina napisał

    29 sierpnia, 2015 at 3:43 pm

    Tyle, że przy mące kukurydzianej jest napisane, że też może zawierać gluten..

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 sierpnia, 2015 at 11:06 pm

      Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu. Tak jak napisałaś, niektórzy producenci umieszczają informację o tym, że dany produkt może zawierać gluten tylko dlatego, że nie posiadają (czystych) linii produkcyjnych. W związku z tym, że w fabryce są produkowane również produkty glutenowe, może dochodzić do zanieczyszczenia tych bezglutenowych. Myślę, że osoby chore na celiakię doskonale o tym wiedzą i kupują mąkę kukurydzianą z certyfikatem :), a osobom z nietolerancją na gluten taka mąka nie zaszkodzi 😉 Pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  24. Anna napisał

    09 lutego, 2014 at 11:30 am

    Pyszne wyszły, jedynie musiałam dać 3 razy tyle jajek, co w przepisie, bo ciasto było zbyt kruche 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      09 lutego, 2014 at 8:30 pm

      To prawda, że ciasto jest kruche ale warto się pomęczyć z zagniataniem i wałkowaniem, ciastka z większą ilością jajek robią się niestety twardsze, ale jeśli Ci to nie przeszkadza to oczywiście można dodać ich więcej 🙂 Cieszę się, że smakowały 🙂

      Odpowiedz
  25. Ania napisał

    30 grudnia, 2013 at 6:57 pm

    Dzięki, ciężko znaleźć coś bezglutenowego w dzisiejszych czasach.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 grudnia, 2013 at 8:37 pm

      To prawda! a te pierniczki są naprawdę bardzo udane:) Smacznego!

      Odpowiedz
Nowsze komentarze »

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.