Pewnie wiele osób uczulonych na gluten ucieszy się z przepisu na pierniczki bezglutenowe. Osoby skazane na dietę bezglutenową mają problem z kupieniem dobrych ciast, czy ciastek, a sklepy nie oferują zbyt wiele w tym temacie. Warto, więc mieć kilka dobrych, smacznych i sprawdzonych przepisów dla bezglutenowców. Często słyszę o problemach z przepisami na domowe smakołyki bez glutenu. Przyznaję, że i ja sama poszukuję takich przepisów na chleb, ciasta czy ciasteczka. Testuję je i wymyślam, żeby móc podzielić się z Wami zdrowymi i smacznymi przepisami.

Smak dzisiejszych pierniczków nie różni się od tych klasycznych z mąki pszennej. Pierniczki są delikatne i co ważne nie muszą leżakować, aby zmiękł, ale też nie rozlatują się po upieczeniu. Można udekorować je lukrem lub ciemną czekoladą, a z czekoladą są wprost wyśmienite. Oczywiście, zachęcam wszystkich do wypróbowania tego przepisu nie tylko osoby uczulone. Podobno im mniej glutenu w naszej diecie, tym lepiej dla naszego zdrowia, ale tutaj zdania są podzielone. Osobiście uważam, że jeśli nie mamy poważnych alergii to najlepiej zachować rozsądek i równoważyć dietę 🙂
📖 Przepis
Pierniczki bezglutenowe
🥘 Składniki
- 250 g mąki gryczanej (+ do podsypania przy wałkowaniu)
- 100 g mąki kukurydzianej
- 100 g mąki ryżowej
- 13 g przyprawy do pierników (najlepiej domowej produkcji)
- 1 łyżeczka cynamonu
- 16 g cukru waniliowego
- 70 g masła
- 50 g cukru trzcinowego
- 90 g cukru białego
- 2 duże jajka
- 80 g miodu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szczypta soli
🔪 Instrukcje
- W rondelku rozpuścić masło, miód i cukier, zestawić z ognia i odstawić na bok.
- Do dużej miski wsypać wszystkie sypkie składniki, dodać rozgrzane masło z dodatkami i roztrzepane jajka, zagnieść ciasto, następnie zawinąć w folię spożywczą, odłożyć do lodówki na 1 godzinę.
- Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st C.
- Wyjąć ciasto z lodówki, dociąć kawałek ciasta, rozwałkować na cienki placek, foremkami do wycinania wyciąć ulubione kształty.
- Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pierniczki pieczemy około 8 minut.
- Upieczone ciasteczka studzimy na kratce.
- Smacznego!
Skomentuj