Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Pierniki

Piernik z jabłkami w rumie

Aktualizacja: 19 lis, 2021 · Opublikowany: 7 gru, 2020 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Na Boże Narodzenie piernik znajdzie się pewnie w większości domów! I nic dziwnego, bo jest bardzo smaczne i aromatyczne ciasto. Niektórzy wybierają piernik staropolski, a inni jego szybkie wersje. Mam nadzieję, że dacie się namówić na spróbowanie i pokochacie ten prosty, ale niebywale pyszny piernik z jabłkami w rumie! Piernik po upieczeniu i lekkim przestudzeniu nam smakuje najbardziej, przyznam, że połowa zniknęła w mgnieniu oka. Po wystudzeniu również jest pyszny, a jeśli będziecie woleli jednak wersję na ciepło, to zawsze możecie podgrzać ciasto. Bardzo ważną rolę odgrywają jabłka w rumie, których pominąć nie możecie. Przepis zaczerpnięty z książki "Słodko" Yotama Ottolenghiego i Helen Goh. Przepis zmodyfikowałam nieco przede wszystkim przez zmniejszenie ilości cukru, która w oryginale jak dla mnie jest zbyt duża.

Ciemny piernik na paterze na jasnym talerzu kawałek piernika z jabłkami w rumie
Piernik z jabłkami w rumie
Przejdź do:
  • 🍯 Niezbędne składniki
  • 💡 Dobre rady
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🍎 Przygotowanie jabłek w rumie
  • Inne propozycje
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🍯 Niezbędne składniki

Piernik jak już wspomniałam, jest prosty, ale żeby był smaczny, potrzebujemy do jego przygotowania kilka składników. Najważniejsza jest melasa, bez niej piernik nie będzie tak dobry. Do mojego piernika użyła melasy buraczanej, ale oczywiście można wymienić ją na melasę trzcinową, winogronową czy korabową. Pewnie zapytacie, czy melasę można wymienić na miód gryczany? Generalnie tak, choć nie wiem, jak to ciasto będzie smakowało po takiej zamianie, jeśli dokonacie takiej zamiany, zmniejszcie odrobinę ilość cukru, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Imbir w syropie można zastąpić imbirem kandyzowanym, najważniejsze jest, aby nie pomijać go zupełnie, ponieważ nadaje on wspaniałego lekko ostrego smaku.

💡 Dobre rady

Przed przygotowaniem ciasta wyjmijcie wcześniej wszystkie składniki z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Przygotujcie dwie miski, jedną na składniki suche, drugą na składniki mokre. Ciasto mieszajcie, krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Gorącą wodę dodajemy na sam koniec, w dwóch porcjach jednocześnie miksując. Dodatek wrzątku do ciasta to niecodzienny zabieg, ale nie bójcie się tego, ciasto będzie wspaniałe.

🥘 Składniki

Składniki na piernik

  • 300 g ciemnej melasy dałam buraczaną
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła
  • 3 duże jajka
  • 1 duża pomarańcza - tylko skórka z niej
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 300 ml wrzątku
  • 100 g imbiru z syropu lub imbir kandyzowany

Składniki na jabłka w rumie

  • 4 średnie jabłka
  • 50 g masła
  • 80 g cukru
  • 1 średnia cytryna - tylko cieniutko odkrojona skórka z niej
  • 50 ml soku z cytryny
  • 50 ml ciemnego rumu
  • 1 szczypta soli

🔪 Instrukcje

Przygotowanie ciasta piernikowego

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C z termoobiegiem. Formę o średnicy 23 cm z kominem lub 20 bez komina, może być również kwadratowa o boku 20 cm, wysmarować masłem i obsypać mąką. Kwadratową formę można wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski odmierzyć melasę (jeśli jest dość gęsta, można ją delikatnie rozgrzać), cukier, roztopione masło, jajka i skórkę otartą z pomarańczy, wymieszać mikserem na średnich obrotach, tylko do połączenia się składników.
  • Do drugiej większej miski przesiać mąkę, dodać sodę oczyszczoną, imbir, cynamon, sól. Następnie dolać wcześniej przygotowaną płynną mieszankę, całość wymieszać do połączenia. Teraz należy wlać gorącą wodę, jednocześnie mieszając trzepaczką lub mikserem na średnich obrotach, wodę wlałam w dwóch porcjach. Mieszaj tylko do połączenia.
  • Na koniec dodać pokrojony imbir i wymieszać łyżką. Przelać ciasto do przygotowanej formy, wstawić do gorącego piekarnika.
  • Piernik pieczemy przez 40 minut, po tym czasie przeprowadź test tz. suchego patyczka, jeśli patyczek po wbiciu w środek ciasta po wyjęciu będzie czysty to znak, że ciasto jest już gotowe. Natomiast jeśli będzie jeszcze oklejony surowym ciastem, dopiecz jeszcze ciasto przez 10 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto w formie postawić na kratce przez 10-15 minut, a następnie wyjąć z formy.

🍎 Przygotowanie jabłek w rumie

  • Obrać jabłka, usuną gniazda nasienne, pokroić na kawałki o grubości około 0,5 do 1 cm. Rozgrzać dużą nieprzywierającą patelnię, na gorącą włożyć jabłka, zarumienić je z dwóch stron. Jeśli macie małą patelnię zróbcie to partiami tak, aby każde jabłko zostało mocno zarumienione. Gotowe jabłka zdjąć z patelni, włożyć je do miski.
  • Patelnię przetrzeć i postawić na ogień dodać masło, kiedy masło się stopi dodać cukier, skórę z cytryny i wanilię, smażyć wszystko około 1 minuty, dodać jabłka i całość smażyć jeszcze przez 5 minut, aż zmiękną. Pilnujcie, aby jabłka nie rozpadały się, powinny zostać w całości. Na koniec dodać rum, sok z cytryny i szczyptę soli, całość podgrzać jeszcze przez 2-3 minuty, aby sos lekko zgęstniał.
  • Piernik fantastycznie smakuje podany na ciepło z porcją jabłek w rumie, ale na zimno smakuje również wybornie.

Inne propozycje

Poniżej znajdziecie kilka innych wypieków świątecznych. Jeśli macie ochotę na sernik bez dodatków, znajdziecie go w kategorii serniki. Drożdżowe babki, makowce czy najprostsze zwijańce czekają na przygotowanie, wszystkie pyszne!

  • sernik czekoladowo-kokosowy
    Sernik czekoladowo-kokosowy
  • drozdzowy zwijaniec z czekolada
    Drożdżowy zwijaniec z czekoladą
  • babka piaskowa pomaranczowa
    Babka piaskowa pomarańczowa
  • makowiec
    Makowiec

📖 Przepis

Piernik w formie babki widziany z góry na czerwonym obrusie w złote wzory
Print Pin
Bądź pierwszy!

Piernik z jabłkami w rumie

Fantastyczny bardzo aromatyczny piernik z dodatkiem pysznych jabłek duszonych w rumie.
Autor Anna
Kuchnia Izraelska
Rodzaj Ciasta
Porcji 10
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 50 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na piernik

  • 300 g ciemnej melasy (dałam buraczaną)
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 200 g masła (stopione i przestudzone)
  • 3 duże jajka
  • 1 duża pomarańcza - tylko skórka z niej
  • 400 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 szczypta soli
  • 300 ml wrzątku
  • 100 g imbiru z syropu lub imbir kandyzowany

Składniki na jabłka w rumie

  • 4 średnie jabłka
  • 50 g masła
  • 90 g cukru
  • 1 średnia cytryna - tylko cieniutko odkrojona skórka z niej
  • 50 ml soku z cytryny
  • 50 ml ciemnego rumu
  • 1 szczypta soli
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie ciasta piernikowego

  • Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C z termoobiegiem. Formę o średnicy 23 cm z kominem lub 20 bez komina, może być również kwadratowa o boku 20 cm, wysmarować masłem i obsypać mąką. Kwadratową formę można wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Do miski odmierzyć melasę (jeśli jest dość gęsta, można ją delikatnie rozgrzać), cukier, roztopione masło, jajka, skórkę otartą z pomarańczy, wymieszać mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia się składników.
  • Do drugiej większej miski przesiać mąkę, dodać sodę oczyszczoną, imbir, cynamon, sól. Następnie dolać wcześniej przygotowaną płynną mieszankę, całość wymieszać do połączenia. Teraz należy wlać gorącą wodę, jednocześnie mieszając trzepaczką lub mikserem na średnich obrotach, wodę wlałam w dwóch porcjach. Mieszaj tylko do połączenia.
  • Na koniec dodać pokrojony imbir i wymieszać łyżką. Przelać ciasto do przygotowanej formy, wstawić do gorącego piekarnika.
  • Piernik pieczemy przez 40 minut, po tym czasie przeprowadź test tz. suchego patyczka, jeśli patyczek po wbiciu w środek ciasta po wyjęciu będzie czysty to znak, że ciasto jest już gotowe. Natomiast jeśli patyczek będzie jeszcze oklejony surowym, ciastem dopiecz jeszcze ciasto przez 10 minut.
  • Po upieczeniu wyjąć ciasto w formie postawić na kratce przez 10-15 minut, a następnie wyjąć z formy.

Przygotowanie jabłek w rumie

  • Obrać jabłka, usuną gniazda nasienne, pokroić na kawałki o grubości około 0,5 do 1 cm. Rozgrzać dużą nieprzywierającą patelnię, na gorącą włożyć jabłka, zarumienić je z dwóch stron. Jeśli macie małą patelnię zróbcie to partiami tak, aby każde jabłko zostało mocno zarumienione. Gotowe jabłka zdjąć z patelni, włożyć je do miski.
  • Patelnię przetrzeć i postawić na ogień dodać masło, kiedy masło się stopi dodać cukier, skórę z cytryny i wanilię, smażyć wszystko około 1 minuty, dodać jabłka i całość smażyć jeszcze przez 5 minut, aż zmiękną. Pilnujcie, aby jabłka nie rozpadały się, powinny zostać w całości. Na koniec dodać rum, sok z cytryny i szczyptę soli, całość podgrzać jeszcze przez 2-3 minuty, aby sos lekko zgęstniał.
  • Piernik fantastycznie smakuje podany na ciepło z porcją jabłek w rumie, ale na zimno smakuje również wybornie.

📋 Notatki

Piernik po całkowitym wystudzeniu przechowujemy w szczelnym pojemniku, dzięki temu długo zachowa świeżość.
  • Kawałek piernika z jabłkami na jasnym talerzu w świątecznym przystrojeniu stołu
Piernik z jabłkami w rumie

Więcej Przepisy na pierniki

  • Piernik na ostatnia chwile
    Piernik na ostatnią chwilę
  • keks piernikowy
    Keks piernikowy
  • piernik staropolski
    Piernik staropolski - część II
  • piernik staropolski
    Piernik staropolski

Comments

No Comments

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required