Na Boże Narodzenie piernik znajdzie się pewnie w większości domów! I nic dziwnego, bo jest bardzo smaczne i aromatyczne ciasto. Niektórzy wybierają piernik staropolski, a inni jego szybkie wersje. Mam nadzieję, że dacie się namówić na spróbowanie i pokochacie ten prosty, ale niebywale pyszny piernik z jabłkami w rumie! Piernik po upieczeniu i lekkim przestudzeniu nam smakuje najbardziej, przyznam, że połowa zniknęła w mgnieniu oka. Po wystudzeniu również jest pyszny, a jeśli będziecie woleli jednak wersję na ciepło, to zawsze możecie podgrzać ciasto. Bardzo ważną rolę odgrywają jabłka w rumie, których pominąć nie możecie. Przepis zaczerpnięty z książki "Słodko" Yotama Ottolenghiego i Helen Goh. Przepis zmodyfikowałam nieco przede wszystkim przez zmniejszenie ilości cukru, która w oryginale jak dla mnie jest zbyt duża.
Przejdź do:
🍯 Niezbędne składniki
Piernik jak już wspomniałam, jest prosty, ale żeby był smaczny, potrzebujemy do jego przygotowania kilka składników. Najważniejsza jest melasa, bez niej piernik nie będzie tak dobry. Do mojego piernika użyła melasy buraczanej, ale oczywiście można wymienić ją na melasę trzcinową, winogronową czy korabową. Pewnie zapytacie, czy melasę można wymienić na miód gryczany? Generalnie tak, choć nie wiem, jak to ciasto będzie smakowało po takiej zamianie, jeśli dokonacie takiej zamiany, zmniejszcie odrobinę ilość cukru, aby ciasto nie było zbyt słodkie. Imbir w syropie można zastąpić imbirem kandyzowanym, najważniejsze jest, aby nie pomijać go zupełnie, ponieważ nadaje on wspaniałego lekko ostrego smaku.
💡 Dobre rady
Przed przygotowaniem ciasta wyjmijcie wcześniej wszystkie składniki z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową. Przygotujcie dwie miski, jedną na składniki suche, drugą na składniki mokre. Ciasto mieszajcie, krótko tylko do połączenia się wszystkich składników. Gorącą wodę dodajemy na sam koniec, w dwóch porcjach jednocześnie miksując. Dodatek wrzątku do ciasta to niecodzienny zabieg, ale nie bójcie się tego, ciasto będzie wspaniałe.
🥘 Składniki
Składniki na piernik
- 300 g ciemnej melasy dałam buraczaną
- 120 g cukru trzcinowego
- 200 g masła
- 3 duże jajka
- 1 duża pomarańcza - tylko skórka z niej
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 szczypta soli
- 300 ml wrzątku
- 100 g imbiru z syropu lub imbir kandyzowany
Składniki na jabłka w rumie
- 4 średnie jabłka
- 50 g masła
- 80 g cukru
- 1 średnia cytryna - tylko cieniutko odkrojona skórka z niej
- 50 ml soku z cytryny
- 50 ml ciemnego rumu
- 1 szczypta soli
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta piernikowego
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C z termoobiegiem. Formę o średnicy 23 cm z kominem lub 20 bez komina, może być również kwadratowa o boku 20 cm, wysmarować masłem i obsypać mąką. Kwadratową formę można wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski odmierzyć melasę (jeśli jest dość gęsta, można ją delikatnie rozgrzać), cukier, roztopione masło, jajka i skórkę otartą z pomarańczy, wymieszać mikserem na średnich obrotach, tylko do połączenia się składników.
- Do drugiej większej miski przesiać mąkę, dodać sodę oczyszczoną, imbir, cynamon, sól. Następnie dolać wcześniej przygotowaną płynną mieszankę, całość wymieszać do połączenia. Teraz należy wlać gorącą wodę, jednocześnie mieszając trzepaczką lub mikserem na średnich obrotach, wodę wlałam w dwóch porcjach. Mieszaj tylko do połączenia.
- Na koniec dodać pokrojony imbir i wymieszać łyżką. Przelać ciasto do przygotowanej formy, wstawić do gorącego piekarnika.
- Piernik pieczemy przez 40 minut, po tym czasie przeprowadź test tz. suchego patyczka, jeśli patyczek po wbiciu w środek ciasta po wyjęciu będzie czysty to znak, że ciasto jest już gotowe. Natomiast jeśli będzie jeszcze oklejony surowym ciastem, dopiecz jeszcze ciasto przez 10 minut.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto w formie postawić na kratce przez 10-15 minut, a następnie wyjąć z formy.
🍎 Przygotowanie jabłek w rumie
- Obrać jabłka, usuną gniazda nasienne, pokroić na kawałki o grubości około 0,5 do 1 cm. Rozgrzać dużą nieprzywierającą patelnię, na gorącą włożyć jabłka, zarumienić je z dwóch stron. Jeśli macie małą patelnię zróbcie to partiami tak, aby każde jabłko zostało mocno zarumienione. Gotowe jabłka zdjąć z patelni, włożyć je do miski.
- Patelnię przetrzeć i postawić na ogień dodać masło, kiedy masło się stopi dodać cukier, skórę z cytryny i wanilię, smażyć wszystko około 1 minuty, dodać jabłka i całość smażyć jeszcze przez 5 minut, aż zmiękną. Pilnujcie, aby jabłka nie rozpadały się, powinny zostać w całości. Na koniec dodać rum, sok z cytryny i szczyptę soli, całość podgrzać jeszcze przez 2-3 minuty, aby sos lekko zgęstniał.
- Piernik fantastycznie smakuje podany na ciepło z porcją jabłek w rumie, ale na zimno smakuje również wybornie.
Inne propozycje
Poniżej znajdziecie kilka innych wypieków świątecznych. Jeśli macie ochotę na sernik bez dodatków, znajdziecie go w kategorii serniki. Drożdżowe babki, makowce czy najprostsze zwijańce czekają na przygotowanie, wszystkie pyszne!
📖 Przepis
Piernik z jabłkami w rumie
🥘 Składniki
Składniki na piernik
- 300 g ciemnej melasy (dałam buraczaną)
- 120 g cukru trzcinowego
- 200 g masła (stopione i przestudzone)
- 3 duże jajka
- 1 duża pomarańcza - tylko skórka z niej
- 400 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka mielonego imbiru
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 szczypta soli
- 300 ml wrzątku
- 100 g imbiru z syropu lub imbir kandyzowany
Składniki na jabłka w rumie
- 4 średnie jabłka
- 50 g masła
- 90 g cukru
- 1 średnia cytryna - tylko cieniutko odkrojona skórka z niej
- 50 ml soku z cytryny
- 50 ml ciemnego rumu
- 1 szczypta soli
🔪 Instrukcje
Przygotowanie ciasta piernikowego
- Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 st C z termoobiegiem. Formę o średnicy 23 cm z kominem lub 20 bez komina, może być również kwadratowa o boku 20 cm, wysmarować masłem i obsypać mąką. Kwadratową formę można wyłożyć papierem do pieczenia.
- Do miski odmierzyć melasę (jeśli jest dość gęsta, można ją delikatnie rozgrzać), cukier, roztopione masło, jajka, skórkę otartą z pomarańczy, wymieszać mikserem na średnich obrotach tylko do połączenia się składników.
- Do drugiej większej miski przesiać mąkę, dodać sodę oczyszczoną, imbir, cynamon, sól. Następnie dolać wcześniej przygotowaną płynną mieszankę, całość wymieszać do połączenia. Teraz należy wlać gorącą wodę, jednocześnie mieszając trzepaczką lub mikserem na średnich obrotach, wodę wlałam w dwóch porcjach. Mieszaj tylko do połączenia.
- Na koniec dodać pokrojony imbir i wymieszać łyżką. Przelać ciasto do przygotowanej formy, wstawić do gorącego piekarnika.
- Piernik pieczemy przez 40 minut, po tym czasie przeprowadź test tz. suchego patyczka, jeśli patyczek po wbiciu w środek ciasta po wyjęciu będzie czysty to znak, że ciasto jest już gotowe. Natomiast jeśli patyczek będzie jeszcze oklejony surowym, ciastem dopiecz jeszcze ciasto przez 10 minut.
- Po upieczeniu wyjąć ciasto w formie postawić na kratce przez 10-15 minut, a następnie wyjąć z formy.
Przygotowanie jabłek w rumie
- Obrać jabłka, usuną gniazda nasienne, pokroić na kawałki o grubości około 0,5 do 1 cm. Rozgrzać dużą nieprzywierającą patelnię, na gorącą włożyć jabłka, zarumienić je z dwóch stron. Jeśli macie małą patelnię zróbcie to partiami tak, aby każde jabłko zostało mocno zarumienione. Gotowe jabłka zdjąć z patelni, włożyć je do miski.
- Patelnię przetrzeć i postawić na ogień dodać masło, kiedy masło się stopi dodać cukier, skórę z cytryny i wanilię, smażyć wszystko około 1 minuty, dodać jabłka i całość smażyć jeszcze przez 5 minut, aż zmiękną. Pilnujcie, aby jabłka nie rozpadały się, powinny zostać w całości. Na koniec dodać rum, sok z cytryny i szczyptę soli, całość podgrzać jeszcze przez 2-3 minuty, aby sos lekko zgęstniał.
- Piernik fantastycznie smakuje podany na ciepło z porcją jabłek w rumie, ale na zimno smakuje również wybornie.
Comments
No Comments