Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Pierogi

Pierogi z kurkami

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 28 lip, 2016 · przez Anna · Zostaw komentarz

Skocz do przepisu

Pierogi można przygotować chyba ze wszystkim, bo na słodko i na słono. Dziś spróbowałam zrobić pierogi z kurkami, szpinakiem i orzechami nerkowca, które można zastąpić kaszą gryczaną. Ser ricotta sprawdzi się dla wszystkich, którzy nie są na diecie wegańskiej. Jakie wyszyły, powiem szczerze, że pierogi wyszły wspaniałe! Wszyscy, którzy lubią kurki, będą nimi zachwyceni. Połączenie kurek ze świeżym szpinakiem  jest bardzo smaczne a zioła, które zaproponowałam do przyprawienia farszu, wspaniale podkreślają smak grzybów. Oczywiście do przyprawienia pierogów można użyć  innego zestawu ziół może to być rozmaryn, który również świetnie pasuje do grzybów. Pierogi z kurkami chyba najlepiej smakują odgrzewane na patelni. Dzięki lekko przypieczonej skórce ciasta są delikatnie chrupiące i do tego wspaniały farsz. Rewelacyjna uczta, polecam!

📖 Przepis

pierogi z kurkami
Print Pin
5 z 1 głosu

Pierogi z kurkami

Fantastyczne pierogi z aromatycznymi kurkami, gorąco polecam są pyszne!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 60
Przygotowanie 1 godzina godzina
Gotowanie 15 minuty minuty
Całkowity czas 1 godzina godzina 15 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

Składniki na ciasto

  • 260 g mąki pszennej (+ mąka do podsypania)
  • 125 ml gorącej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli

Składniki na farsz

  • 350 g kurek
  • 1 duża cebula
  • 150 g świeżego szpinaku
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego estragonu (siekanego)
  • 1 łyżka natki pietruszki (siekanej)
  • 1 łyżeczka soli (lub do smaku)
  • pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • 150 g namoczonych orzechów nerkowca (lub ugotowanej kaszy gryczanej 1 szklanka)
  • 1 łyżeczka gałkki muszkatołowej
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie farszu

  • Orzechy nerkowca namoczyć w ciepłej wodzie przez przynajmniej 5 godzin, następnie odcedzić i zmiksować w blenderze.
  • Szpinak umyć, osuszyć i posiekać. Cebulę posiekać w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę lub posiekać. Grzyby oczyścić, osuszyć i pokroić w drobniutką kostkę.
  • Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, podsmażyć przez 2-3 minuty, następnie dodać grzyby, które smażymy mieszając od czasu do czasu, po około 5 minutach dodać szpinak, estragon i natkę pietruszki, całość smażyć do całkowitego odparowania płynu. Na koniec dodać czosnek po minucie zdjąć patelnię z ognia, doprawić solą, pieprzem i sosem sojowym, przestudzić.
  • Kiedy farsz jest już chłodny dodajemy zmielone orzechy nerkowca lub ugotowaną kaszę, a w wersji dla pozostałych smakoszy można dodać ricottę, mieszamy i ewentualnie doprawiamy przyprawami.

Przygotowanie ciasta

  • Mąkę i sól dodać do miski (ja zagniatam ciasto przy pomocy miksera) dolać oliwę i gorącą wodę, zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
  • Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na kilkanaście minut, aby odpoczęło.
  • Z ciasta odcinać małe kawałki ciasta, rozwałkować na odpowiednią grubość, następnie wyciąć placuszki, można zrobić to przy pomocy szklanki lub maszynki do zlepiania pierogów. Na każdy placuszek położyć porcję farszu, zlepić brzegi, gotowe pierogi odkładać na podsypany mąką blat.
  • W dużym garnku zagotować wodę z solą i olejem ( olej zapobiegnie sklejaniu się pierogów podczas gotowania).
  • Kiedy woda zagotuje się można wkładać pierogi, pierogi gotujemy około 3-4 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię, pierogi nie powinny gotować się zbyt ostro ponieważ mogą popękać i rozkleić się, przykręćcie ognień!
  • Ugotowane pierogi wyjmujemy łyżką cedzakową na talerze.
  • Pierogi podajemy gorące polane tłuszczem i cebulką lup posypane serem typu Parmezan oraz świeżymi ziołami, można podać również z sosem śmietanowo-serowym.
  • Smacznego!

📋 Notatki

Pierogi po ugotowaniu i całkowitym wystudzeniu można przechować przez kilka dni w lodówce owinięta folią spożywczą, aby nie obsychały.
Pierogi można odgrzewać w wodzie, na parze lub odsmażyć na patelni 🙂
Do farszu można dodać serek ricotta (wersja dla wszystkich poza weganami) w ilości 150 g.
pierogi z kurkami

Więcej Przepisy na pierogi

  • pierogi z jagodami i malinami
    Pierogi z jagodami i malinami
  • pierogi z serem
    Pierogi z serem
  • pierogi ze szpinakiem II
    Pierogi ze szpinakiem II
  • pierogi bezglutenowe
    Pierogi bezglutenowe

Comments

No Comments

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Ocena przepisu




Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.