• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Naleśniki i placki » Placki ziemniaczano-dyniowe

Placki ziemniaczano-dyniowe

Aktualizacja: 23 Cze, 2020 · Opublikowany: 14 Paź, 2014 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Placki ziemniaczane są bardzo popularnym daniem w naszym kraju. Można spotkać je w dwóch wariantach pierwszy, to ciasto przygotowane bez dodatku słonych, czy ostrych przypraw, a podawane są z cukrem, dżemem, czy słodką śmietaną. Drugi wariant to ciasto ziemniaczane przygotowane z dodatkiem dużej ilości czosnku, cebuli i różnego rodzaju przypraw. Właśnie druga wersja daje więcej możliwości serwowania tego dania. Można przygotować do placków różnego rodzaju sosy grzybowe, mięsne, gulasze, lecza można podać je również ze szklanką maślanki. Dziś chciałaby zaproponować Wam nieco inne placki ziemniaczane, bo z dodatkiem dyni, które można nazwać plackami jesiennymi. Placki powinny być smażone na dość ostrym ogniu, aby szybko się upiekły i były chrupiące. Do poniższego przepisu można dodać więcej dyni, jeśli tylko będziecie mieli ochotę na bardziej dyniowa nutę. Smacznego!

placki ziemniaczano-dyniowe
Print Pin
5 from 1 vote

Placki ziemniaczano-dyniowe

Niecodzienny przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem dyni.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Porcje 4
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 500 g ziemniaków
  • 60 g cebuli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 120 g dyni użyłam Hokaido
  • 1 średnie jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 10 g świeżego imbiru lub suszonego
  • 1 sztuka cebulki dymki z zieloną częścią
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • olej rzepakowy do smażenia

🔪 Instrukcje

  • Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, najlepiej zetrzeć ziemniaki do miski w której będzie przygotowywane ciasto, na tej samej grubości tartki zetrzeć cebulę, imbir i czosnek.
  • Dynię umyć, drobniutko posiekać dodać do ciasta, dodać również jajko, mąkę i przyprawy, wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej, nałożyć niewielką porcję ciasta, rozprowadzić łyżką na cienki placuszek.
  • Placki smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
  • Smacznego!
placki ziemniaczano-dyniowe
placki ziemniaczano-dyniowe
Poprzedni wpis « Sernik lekko kokosowy
Kolejny wpis Bagietka wieloziarnista »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Kaja napisał

    24 listopada, 2015 at 3:48 pm

    Właśnie zrobiłam! Są przepyszne! Dzięki za przepis!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 listopada, 2015 at 5:31 pm

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Zapraszam do wypróbowania innych przepisów, pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  2. Przemysław napisał

    23 października, 2014 at 11:29 am

    Witam ja od zawsze jestem fanem placków szczególnie tych ziemniaczanych. Takie rozwiązanie jakie przedstawił tu autor trzeba będzie wykorzystać. Dzięki za ten wpis, ponieważ mam zamiar na dzisiejszym obiedzie przetestować ten przepis.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 października, 2014 at 9:55 pm

      Mam nadzieję, że w tej wersji będą smakowały 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia