• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Naleśniki i placki » Placki ziemniaczano-dyniowe

Placki ziemniaczano-dyniowe

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 14 paź, 2014 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Placki ziemniaczane są bardzo popularnym daniem w naszym kraju. Można spotkać je w dwóch wariantach pierwszy, to ciasto przygotowane bez dodatku słonych, czy ostrych przypraw, a podawane są z cukrem, dżemem, czy słodką śmietaną. Drugi wariant to ciasto ziemniaczane przygotowane z dodatkiem dużej ilości czosnku, cebuli i różnego rodzaju przypraw. Właśnie druga wersja daje więcej możliwości serwowania tego dania. Można przygotować do placków różnego rodzaju sosy grzybowe, mięsne, gulasze, lecza można podać je również ze szklanką maślanki. Dziś chciałaby zaproponować Wam nieco inne placki ziemniaczane, bo z dodatkiem dyni, które można nazwać plackami jesiennymi. Placki powinny być smażone na dość ostrym ogniu, aby szybko się upiekły i były chrupiące. Do poniższego przepisu można dodać więcej dyni, jeśli tylko będziecie mieli ochotę na bardziej dyniowa nutę. Smacznego!

placki ziemniaczano-dyniowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Placki ziemniaczano-dyniowe

Niecodzienny przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem dyni.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g ziemniaków
  • 60 g cebuli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 120 g dyni (użyłam Hokaido)
  • 1 średnie jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 10 g świeżego imbiru (lub suszonego)
  • 1 sztuka cebulki dymki z zieloną częścią
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • olej rzepakowy do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, najlepiej zetrzeć ziemniaki do miski w której będzie przygotowywane ciasto, na tej samej grubości tartki zetrzeć cebulę, imbir i czosnek.
  • Dynię umyć, drobniutko posiekać dodać do ciasta, dodać również jajko, mąkę i przyprawy, wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej, nałożyć niewielką porcję ciasta, rozprowadzić łyżką na cienki placuszek.
  • Placki smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
  • Smacznego!
placki ziemniaczano-dyniowe
placki ziemniaczano-dyniowe
« Sernik lekko kokosowy
Bagietka wieloziarnista »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kaja napisał

    24 listopada, 2015 at 3:48 pm

    Właśnie zrobiłam! Są przepyszne! Dzięki za przepis!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 listopada, 2015 at 5:31 pm

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Zapraszam do wypróbowania innych przepisów, pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  2. Przemysław napisał

    23 października, 2014 at 11:29 am

    Witam ja od zawsze jestem fanem placków szczególnie tych ziemniaczanych. Takie rozwiązanie jakie przedstawił tu autor trzeba będzie wykorzystać. Dzięki za ten wpis, ponieważ mam zamiar na dzisiejszym obiedzie przetestować ten przepis.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 października, 2014 at 9:55 pm

      Mam nadzieję, że w tej wersji będą smakowały 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}