• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Naleśniki i placki » Placki ziemniaczano-dyniowe

Placki ziemniaczano-dyniowe

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 14 paź, 2014 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Placki ziemniaczane są bardzo popularnym daniem w naszym kraju. Można spotkać je w dwóch wariantach pierwszy, to ciasto przygotowane bez dodatku słonych, czy ostrych przypraw, a podawane są z cukrem, dżemem, czy słodką śmietaną. Drugi wariant to ciasto ziemniaczane przygotowane z dodatkiem dużej ilości czosnku, cebuli i różnego rodzaju przypraw. Właśnie druga wersja daje więcej możliwości serwowania tego dania. Można przygotować do placków różnego rodzaju sosy grzybowe, mięsne, gulasze, lecza można podać je również ze szklanką maślanki. Dziś chciałaby zaproponować Wam nieco inne placki ziemniaczane, bo z dodatkiem dyni, które można nazwać plackami jesiennymi. Placki powinny być smażone na dość ostrym ogniu, aby szybko się upiekły i były chrupiące. Do poniższego przepisu można dodać więcej dyni, jeśli tylko będziecie mieli ochotę na bardziej dyniowa nutę. Smacznego!

placki ziemniaczano-dyniowe
Print Pin
5 z 1 głosu

Placki ziemniaczano-dyniowe

Niecodzienny przepis na placki ziemniaczane z dodatkiem dyni.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Obiad
Porcji 4
Przygotowanie 15 minutes
Gotowanie 20 minutes
Całkowity czas 35 minutes
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 500 g ziemniaków
  • 60 g cebuli
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 120 g dyni (użyłam Hokaido)
  • 1 średnie jajko
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 10 g świeżego imbiru (lub suszonego)
  • 1 sztuka cebulki dymki z zieloną częścią
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • sól (do smaku)
  • pieprz (do smaku)
  • 1 łyżeczka mielonego kminku
  • olej rzepakowy do smażenia
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tartce o drobnych oczkach, najlepiej zetrzeć ziemniaki do miski w której będzie przygotowywane ciasto, na tej samej grubości tartki zetrzeć cebulę, imbir i czosnek.
  • Dynię umyć, drobniutko posiekać dodać do ciasta, dodać również jajko, mąkę i przyprawy, wymieszać.
  • Na patelni rozgrzać olej, nałożyć niewielką porcję ciasta, rozprowadzić łyżką na cienki placuszek.
  • Placki smażyć z dwóch stron na złoty kolor.
  • Smacznego!
placki ziemniaczano-dyniowe
placki ziemniaczano-dyniowe
« Sernik lekko kokosowy
Bagietka wieloziarnista »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Kaja napisał

    24 listopada, 2015 at 3:48 pm

    Właśnie zrobiłam! Są przepyszne! Dzięki za przepis!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 listopada, 2015 at 5:31 pm

      Bardzo się cieszę, że smakowały 🙂 Zapraszam do wypróbowania innych przepisów, pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  2. Przemysław napisał

    23 października, 2014 at 11:29 am

    Witam ja od zawsze jestem fanem placków szczególnie tych ziemniaczanych. Takie rozwiązanie jakie przedstawił tu autor trzeba będzie wykorzystać. Dzięki za ten wpis, ponieważ mam zamiar na dzisiejszym obiedzie przetestować ten przepis.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      24 października, 2014 at 9:55 pm

      Mam nadzieję, że w tej wersji będą smakowały 🙂

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →