Chciałam wypróbować przepis na kokosowe tiramisu, ale podczas przygotowywania tego deseru stwierdziłam, że nie jest to dobra nazwa. Dla mnie tiramisu musi mieć smak kawy, alkoholu i kakao, a ta wersja bardziej przypomina pralinki Rafaello. W ten sposób powstał szybki i prosty deser kokosowy o właśnie tej nazwie.
🥘 Składniki
- 80 g wiórków kokosowych
- 150 ml mleka
- 60 ml likieru kokosowego
- 250 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 50 g białej czekolady
- 100 ml śmietany do ubijania
- 3 łyżki cukru pudru
- 140 g podłużnych biszkoptów
🔪 Instrukcje
- Wiórki wsypać na patelnię, na średnim ogniu uprażyć na złoty kolor, zostawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Śmietanę ubić, Do ubitych żółtek dodać serek mascarpone, zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać ubitą śmietanę i również zmiksować do połączenia.
- Do miski wlać mleko i likier, namoczyć biszkopty. Ułożyć je w pucharkach, następnie wyłożyć porcję kremu, przesypać wiórkami i startą czekoladą.
- Znów namoczyć porcję biszkoptów, wyłożyć na wiórki na nią kolejna porcję kremu, zakończyć czekoladą i wiórkami.
- Pucharki przykryć folią spożywczą, przed podaniem schłodzić w lodówce przez przynajmniej 3 godziny.
🥥 Smak
Delikatny krem z serka mascarpone z białą czekoladą, prażone wiórki kokosowe no i oczywiście biszkopty nasączone w mleku i likierze kokosowym, to jest po prostu pyszne! Deser jest bardzo prosty i szybki do przygotowania to jego wielka zaleta! Można przygotować go w kilkanaście minut, powinien być schłodzony w lodówce przez 3 godziny, niecierpliwi mogą schłodzić go przez chwilę w zamrażalniku ;).
Inne desery
Jeśli będziecie chcieli przygotować coś innego na deser, to polecam kremy z poniższych przepisów.
📖 Przepis
Rafaello - deser
🥘 Składniki
- 80 g wiórków kokosowych
- 150 ml mleka
- 60 ml likieru kokosowego
- 250 g serka mascarpone
- 2 żółtka
- 50 g białej czekolady
- 100 ml śmietany do ubijania
- 3 łyżki cukru pudru
- 140 g podłużnych biszkoptów
🔪 Instrukcje
- Wiórki wsypać na patelnię, na średnim ogniu uprażyć na złoty kolor, zostawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Śmietanę ubić, Do ubitych żółtek dodać serek mascarpone, zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać ubitą śmietanę i również zmiksować do połączenia.
- Do miski wlać mleko i likier, namoczyć biszkopty. Ułożyć je w pucharkach, następnie wyłożyć porcję kremu, przesypać wiórkami i startą czekoladą.
- Znów namoczyć porcję biszkoptów, wyłożyć na wiórki na nią kolejna porcję kremu, zakończyć czekoladą i wiórkami.
- Pucharki przykryć folią spożywczą, przed podaniem schłodzić w lodówce przez przynajmniej 3 godziny.
- Smacznego!
Monika napisał
Wspaniały deser! Dziękuję za przepis:)
Anna napisał
Bardzo się cieszę, że smakuje:)
Justyna Siewiera napisał
Ojjjjoooo kusząco to wygląda :)...i smak pewnie nieziemski!
Anna napisał
Jest pysia, jak mówi Amelka:)
przecinkowa napisał
Pyszności 🙂
Anna napisał
O, tak!!! pozdrawiam 🙂
Edytka napisał
Ale mi narobiłaś ochoty. Przecudnie wygląda i dlatego zapisuję sobie ten przepis.
Anna napisał
Polecam:)
Beata Filak napisał
Super, piękne zdjęcia.
Anna napisał
Dziękuję:) polecam, pyszny deser!