• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Lody i desery » Rafaello deser kokosowy

Rafaello deser kokosowy

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 4 kw., 2013 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

Chciałam wypróbować przepis na kokosowe tiramisu, ale podczas przygotowywania tego deseru stwierdziłam, że nie jest to dobra nazwa. Dla mnie tiramisu musi mieć smak kawy, alkoholu i kakao, a ta wersja bardziej przypomina pralinki Rafaello. W ten sposób powstał szybki i prosty deser kokosowy o właśnie tej nazwie.

Rafaello - deser
Deser kokosowy Rafaello
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥥 Smak
  • Inne desery
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 80 g wiórków kokosowych
  • 150 ml mleka
  • 60 ml likieru kokosowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 50 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany do ubijania
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 140 g podłużnych biszkoptów

🔪 Instrukcje

  • Wiórki wsypać na patelnię, na średnim ogniu uprażyć na złoty kolor, zostawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Śmietanę ubić, Do ubitych żółtek dodać serek mascarpone, zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać ubitą śmietanę i również zmiksować do połączenia.
  • Do miski wlać mleko i likier, namoczyć biszkopty. Ułożyć je w pucharkach, następnie wyłożyć porcję kremu, przesypać wiórkami i startą czekoladą.
  • Znów namoczyć porcję biszkoptów, wyłożyć na wiórki na nią kolejna porcję kremu, zakończyć czekoladą i wiórkami.
  • Pucharki przykryć folią spożywczą, przed podaniem schłodzić w lodówce przez przynajmniej 3 godziny.

🥥 Smak

Delikatny krem z serka mascarpone z białą czekoladą, prażone wiórki kokosowe no i oczywiście biszkopty nasączone w mleku i likierze kokosowym, to jest po prostu pyszne! Deser jest bardzo prosty i szybki do przygotowania to jego wielka zaleta! Można przygotować go w kilkanaście minut, powinien być schłodzony w lodówce przez 3 godziny, niecierpliwi mogą schłodzić go przez chwilę w zamrażalniku ;).

Inne desery

Jeśli będziecie chcieli przygotować coś innego na deser, to polecam kremy z poniższych przepisów.

  • Creme brulee kokosowy z mango
  • Tiramisu truskawkowo-migdałowe
  • Truskawki z mascarpone
  • Panna cotta kokosowa z białą czekoladą

📖 Przepis

Rafaello - deser
Print Pin
5 z 2 głosów

Rafaello - deser

Szybki kokosowy deser na zimno.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 5
Przygotowanie 15 minutes
Całkowity czas 15 minutes
Kalorie 629kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 80 g wiórków kokosowych
  • 150 ml mleka
  • 60 ml likieru kokosowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 50 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany do ubijania
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 140 g podłużnych biszkoptów
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wiórki wsypać na patelnię, na średnim ogniu uprażyć na złoty kolor, zostawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Śmietanę ubić, Do ubitych żółtek dodać serek mascarpone, zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać ubitą śmietanę i również zmiksować do połączenia.
  • Do miski wlać mleko i likier, namoczyć biszkopty. Ułożyć je w pucharkach, następnie wyłożyć porcję kremu, przesypać wiórkami i startą czekoladą.
  • Znów namoczyć porcję biszkoptów, wyłożyć na wiórki na nią kolejna porcję kremu, zakończyć czekoladą i wiórkami.
  • Pucharki przykryć folią spożywczą, przed podaniem schłodzić w lodówce przez przynajmniej 3 godziny.
  • Smacznego!

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Rafaello - deser
Ilość w porcji
Kalorie
629
% Daily Value*
Tłuszcze
 
49
g
75
%
Tłuszcze nasycone
 
32
g
160
%
Cholesterol
 
210
mg
70
%
Sód
 
129
mg
5
%
Potas
 
226
mg
6
%
Węglowodany
 
30
g
10
%
Błonnik
 
3
g
12
%
Cukier
 
9
g
10
%
Białko
 
12
g
24
%
Witamina A
 
1293
IU
26
%
Witamina C
 
1
mg
1
%
Wapń
 
164
mg
16
%
Żelazo
 
2
mg
11
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
rafaello deser
Deser kokosowy Rafaello
  • rafaello deser
« Gravlax
Ciasto drożdżowe sypane »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Monika napisał

    23 kwietnia, 2020 at 8:41 am

    5 stars
    Wspaniały deser! Dziękuję za przepis:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 kwietnia, 2020 at 10:29 pm

      Bardzo się cieszę, że smakuje:)

      Odpowiedz
  2. Justyna Siewiera napisał

    05 kwietnia, 2013 at 12:05 pm

    Ojjjjoooo kusząco to wygląda :)...i smak pewnie nieziemski!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 kwietnia, 2013 at 12:10 pm

      Jest pysia, jak mówi Amelka:)

      Odpowiedz
  3. przecinkowa napisał

    04 kwietnia, 2013 at 6:32 pm

    Pyszności 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 kwietnia, 2013 at 6:36 pm

      O, tak!!! pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  4. Edytka napisał

    04 kwietnia, 2013 at 5:59 pm

    Ale mi narobiłaś ochoty. Przecudnie wygląda i dlatego zapisuję sobie ten przepis.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 kwietnia, 2013 at 6:35 pm

      Polecam:)

      Odpowiedz
  5. Beata Filak napisał

    04 kwietnia, 2013 at 11:58 am

    Super, piękne zdjęcia.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 kwietnia, 2013 at 12:03 pm

      Dziękuję:) polecam, pyszny deser!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

🌷 Wiosna

  • Syrop z pędów sosny II
  • Lemoniada rabarbarowa
  • Szaszłyki z łososia i ananasa
  • Kruche ciasto z malinami i kokosem - bezglutenowe

Więcej przepisów na wiosnę →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →