• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Sprawdzona Kuchnia logo

  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
go to homepage
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
    • Pieczywo
    • Ciasta
  • Newsletter
  • O mnie
×

Strona główna » Lody i desery » Rafaello deser kokosowy

Rafaello deser kokosowy

Aktualizacja: 21 Cze, 2020 · Opublikowany: 4 Kwi, 2013 · przez Anna

Tekst przeczytasz w 2 min

Chciałam wypróbować przepis na kokosowe tiramisu, ale podczas przygotowywania tego deseru stwierdziłam, że nie jest to dobra nazwa. Dla mnie tiramisu musi mieć smak kawy, alkoholu i kakao, a ta wersja bardziej przypomina pralinki Rafaello. W ten sposób powstał szybki i prosty deser kokosowy o właśnie tej nazwie.

Rafaello - deser
Deser kokosowy Rafaello
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥥 Smak
  • Inne desery
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 80 g wiórków kokosowych
  • 150 ml mleka
  • 60 ml likieru kokosowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 50 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany do ubijania
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 140 g podłużnych biszkoptów

🔪 Instrukcje

  • Wiórki wsypać na patelnię, na średnim ogniu uprażyć na złoty kolor, zostawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Śmietanę ubić, Do ubitych żółtek dodać serek mascarpone, zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać ubitą śmietanę i również zmiksować do połączenia.
  • Do miski wlać mleko i likier, namoczyć biszkopty. Ułożyć je w pucharkach, następnie wyłożyć porcję kremu, przesypać wiórkami i startą czekoladą.
  • Znów namoczyć porcję biszkoptów, wyłożyć na wiórki na nią kolejna porcję kremu, zakończyć czekoladą i wiórkami.
  • Pucharki przykryć folią spożywczą, przed podaniem schłodzić w lodówce przez przynajmniej 3 godziny.

🥥 Smak

Delikatny krem z serka mascarpone z białą czekoladą, prażone wiórki kokosowe no i oczywiście biszkopty nasączone w mleku i likierze kokosowym, to jest po prostu pyszne! Deser jest bardzo prosty i szybki do przygotowania to jego wielka zaleta! Można przygotować go w kilkanaście minut, powinien być schłodzony w lodówce przez 3 godziny, niecierpliwi mogą schłodzić go przez chwilę w zamrażalniku ;).

Inne desery

Jeśli będziecie chcieli przygotować coś innego na deser, to polecam kremy z poniższych przepisów.

  • Creme brulee kokosowy z mango
  • Tiramisu truskawkowo-migdałowe
  • Truskawki z mascarpone
  • Panna cotta kokosowa z białą czekoladą

📖 Przepis

Rafaello - deser
Print Pin
5 from 2 votes

Rafaello - deser

Szybki kokosowy deser na zimno.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Przygotowanie 15 minutes
Całkowity czas 15 minutes
Porcje 5
Kalorie 629kcal
Autor Anna

🥘 Składniki

  • 80 g wiórków kokosowych
  • 150 ml mleka
  • 60 ml likieru kokosowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 50 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany do ubijania
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 140 g podłużnych biszkoptów

🔪 Instrukcje

  • Wiórki wsypać na patelnię, na średnim ogniu uprażyć na złoty kolor, zostawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Śmietanę ubić, Do ubitych żółtek dodać serek mascarpone, zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać ubitą śmietanę i również zmiksować do połączenia.
  • Do miski wlać mleko i likier, namoczyć biszkopty. Ułożyć je w pucharkach, następnie wyłożyć porcję kremu, przesypać wiórkami i startą czekoladą.
  • Znów namoczyć porcję biszkoptów, wyłożyć na wiórki na nią kolejna porcję kremu, zakończyć czekoladą i wiórkami.
  • Pucharki przykryć folią spożywczą, przed podaniem schłodzić w lodówce przez przynajmniej 3 godziny.
  • Smacznego!

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Rafaello - deser
Na 1 porcję przypada
Kalorie 629 Kalorie z tłuszczów 441
% zalecanego dziennego spożycia*
Tłuszcze 49g75%
Tłuszcze nasycone 32g160%
Cholesterol 210mg70%
Sód 129mg5%
Potas 226mg6%
Węglowodany 30g10%
Błonnik 3g12%
Cukier 9g10%
Białko 12g24%
Witamina A 1293IU26%
Witamina C 1mg1%
Wapń 164mg16%
Żelazo 2mg11%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
rafaello deser
Deser kokosowy Rafaello
  • rafaello deser
Poprzedni wpis « Gravlax
Kolejny wpis Ciasto drożdżowe sypane »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

    Ocena przepisu




  1. Monika napisał

    23 kwietnia, 2020 at 8:41 am

    5 stars
    Wspaniały deser! Dziękuję za przepis:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 kwietnia, 2020 at 10:29 pm

      Bardzo się cieszę, że smakuje:)

      Odpowiedz
  2. Justyna Siewiera napisał

    05 kwietnia, 2013 at 12:05 pm

    Ojjjjoooo kusząco to wygląda :)...i smak pewnie nieziemski!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 kwietnia, 2013 at 12:10 pm

      Jest pysia, jak mówi Amelka:)

      Odpowiedz
  3. przecinkowa napisał

    04 kwietnia, 2013 at 6:32 pm

    Pyszności 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 kwietnia, 2013 at 6:36 pm

      O, tak!!! pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  4. Edytka napisał

    04 kwietnia, 2013 at 5:59 pm

    Ale mi narobiłaś ochoty. Przecudnie wygląda i dlatego zapisuję sobie ten przepis.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 kwietnia, 2013 at 6:35 pm

      Polecam:)

      Odpowiedz
  5. Beata Filak napisał

    04 kwietnia, 2013 at 11:58 am

    Super, piękne zdjęcia.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 kwietnia, 2013 at 12:03 pm

      Dziękuję:) polecam, pyszny deser!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Anna Małek blog Sprawdzona Kuchnia sprawdzonakuchnia.pl

Mam na imię Ania, uwielbiam gotować dla swojej sporej rodziny i przyjaciół. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.

Więcej o mnie →

Wielkanocne przepisy

  • Babka drożdżowa z marcepanem i czekoladą
  • Sernik pomarańczowy na spodzie z figami
  • Orzechowe ciasto ucierane z malinami
  • Pasztet z królika

Footer

Informacje

  • O mnie
  • Polityka cookie

Newsletter

  • Zapisz się na aktualności i powiadomienia

Kontakt

  • Kontakt
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012-2020 Sprawdzona Kuchnia