• Przejdź do głównej nawigacji
  • Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego
Sprawdzona Kuchnia logo
  • Rodzaj dania
    • Zupy i kremy
    • Dania mięsne
    • Ryby i owoce morza
    • Dania mączne
    • Makarony
    • Naleśniki i placki
    • Zapiekanki i pizze
    • Sałatki i surówki
    • Pieczywo
      • Chleby na drożdżach
      • Chleb na zakwasie
      • Bułki
    • Sosy, dipy i pasty
    • Desery
      • Ciasta
      • Serniki
      • Torty
      • Ciastka i ciasteczka
      • Muffiny i babeczki
      • Tarty na słodko
      • Desery bez pieczenia
      • Lody i desery
    • Napoje i koktaile
    • Dodatki
  • Posiłki
    • Śniadanie
    • Do pracy
    • Obiad
      • Zupy i kremy
      • Dania mięsne
      • Ryby i owoce morza
      • Dania mączne
      • Zapiekanki i pizze
      • Makarony
      • Naleśniki i placki
      • Sałatki i surówki
    • Podwieczorek
    • Przekąski
    • Kolacja
  • Pory roku
    • Jesień
    • Zima
    • Wiosna
    • Lato
  • Okazje
    • Boże Narodzenie i Wigilia
    • Sylwester
    • Walentynki
    • Karnawał
    • Wielkanoc
    • Komunia Święta
    • Grill i piknik
    • Romantyczna kolacja
menu icon
go to homepage
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Newsletter
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
×

Strona główna » Lody i desery » Rafaello deser kokosowy

Rafaello deser kokosowy

Aktualizacja: 21 cze, 2020 · Opublikowany: 4 kwi, 2013 · przez Anna · 10 komentarzy

Skocz do przepisu

Chciałam wypróbować przepis na kokosowe tiramisu, ale podczas przygotowywania tego deseru stwierdziłam, że nie jest to dobra nazwa. Dla mnie tiramisu musi mieć smak kawy, alkoholu i kakao, a ta wersja bardziej przypomina pralinki Rafaello. W ten sposób powstał szybki i prosty deser kokosowy o właśnie tej nazwie.

Rafaello - deser
Deser kokosowy Rafaello
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥥 Smak
  • Inne desery
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 80 g wiórków kokosowych
  • 150 ml mleka
  • 60 ml likieru kokosowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 50 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany do ubijania
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 140 g podłużnych biszkoptów

🔪 Instrukcje

  • Wiórki wsypać na patelnię, na średnim ogniu uprażyć na złoty kolor, zostawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Śmietanę ubić, Do ubitych żółtek dodać serek mascarpone, zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać ubitą śmietanę i również zmiksować do połączenia.
  • Do miski wlać mleko i likier, namoczyć biszkopty. Ułożyć je w pucharkach, następnie wyłożyć porcję kremu, przesypać wiórkami i startą czekoladą.
  • Znów namoczyć porcję biszkoptów, wyłożyć na wiórki na nią kolejna porcję kremu, zakończyć czekoladą i wiórkami.
  • Pucharki przykryć folią spożywczą, przed podaniem schłodzić w lodówce przez przynajmniej 3 godziny.

🥥 Smak

Delikatny krem z serka mascarpone z białą czekoladą, prażone wiórki kokosowe no i oczywiście biszkopty nasączone w mleku i likierze kokosowym, to jest po prostu pyszne! Deser jest bardzo prosty i szybki do przygotowania to jego wielka zaleta! Można przygotować go w kilkanaście minut, powinien być schłodzony w lodówce przez 3 godziny, niecierpliwi mogą schłodzić go przez chwilę w zamrażalniku ;).

Inne desery

Jeśli będziecie chcieli przygotować coś innego na deser, to polecam kremy z poniższych przepisów.

  • Creme brulee kokosowy z mango
  • Tiramisu truskawkowo-migdałowe
  • Truskawki z mascarpone
  • Panna cotta kokosowa z białą czekoladą

📖 Przepis

Rafaello - deser
Print Pin
5 z 2 głosów

Rafaello - deser

Szybki kokosowy deser na zimno.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Desery
Porcji 5
Przygotowanie 15 minutes
Całkowity czas 15 minutes
Kalorie 629kcal
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 80 g wiórków kokosowych
  • 150 ml mleka
  • 60 ml likieru kokosowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 żółtka
  • 50 g białej czekolady
  • 100 ml śmietany do ubijania
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 140 g podłużnych biszkoptów
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Wiórki wsypać na patelnię, na średnim ogniu uprażyć na złoty kolor, zostawić do wystygnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Śmietanę ubić, Do ubitych żółtek dodać serek mascarpone, zmiksować do połączenia składników. Następnie dodać ubitą śmietanę i również zmiksować do połączenia.
  • Do miski wlać mleko i likier, namoczyć biszkopty. Ułożyć je w pucharkach, następnie wyłożyć porcję kremu, przesypać wiórkami i startą czekoladą.
  • Znów namoczyć porcję biszkoptów, wyłożyć na wiórki na nią kolejna porcję kremu, zakończyć czekoladą i wiórkami.
  • Pucharki przykryć folią spożywczą, przed podaniem schłodzić w lodówce przez przynajmniej 3 godziny.
  • Smacznego!

Orientacyjne wartości odżywcze

Wartości odżywcze
Rafaello - deser
Ilość w porcji
Kalorie
629
% Daily Value*
Tłuszcze
 
49
g
75
%
Tłuszcze nasycone
 
32
g
160
%
Cholesterol
 
210
mg
70
%
Sód
 
129
mg
5
%
Potas
 
226
mg
6
%
Węglowodany
 
30
g
10
%
Błonnik
 
3
g
12
%
Cukier
 
9
g
10
%
Białko
 
12
g
24
%
Witamina A
 
1293
IU
26
%
Witamina C
 
1
mg
1
%
Wapń
 
164
mg
16
%
Żelazo
 
2
mg
11
%
* Procentowe wartości oparte o dzienne zapotrzebowanie na 2000 kalorii
rafaello deser
Deser kokosowy Rafaello
  • rafaello deser
« Gravlax
Ciasto drożdżowe sypane »

Reader Interactions

Komentarze

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Monika napisał

    23 kwietnia, 2020 at 8:41 am

    5 stars
    Wspaniały deser! Dziękuję za przepis:)

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      23 kwietnia, 2020 at 10:29 pm

      Bardzo się cieszę, że smakuje:)

      Odpowiedz
  2. Justyna Siewiera napisał

    05 kwietnia, 2013 at 12:05 pm

    Ojjjjoooo kusząco to wygląda :)...i smak pewnie nieziemski!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 kwietnia, 2013 at 12:10 pm

      Jest pysia, jak mówi Amelka:)

      Odpowiedz
  3. przecinkowa napisał

    04 kwietnia, 2013 at 6:32 pm

    Pyszności 🙂

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 kwietnia, 2013 at 6:36 pm

      O, tak!!! pozdrawiam 🙂

      Odpowiedz
  4. Edytka napisał

    04 kwietnia, 2013 at 5:59 pm

    Ale mi narobiłaś ochoty. Przecudnie wygląda i dlatego zapisuję sobie ten przepis.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 kwietnia, 2013 at 6:35 pm

      Polecam:)

      Odpowiedz
  5. Beata Filak napisał

    04 kwietnia, 2013 at 11:58 am

    Super, piękne zdjęcia.

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      04 kwietnia, 2013 at 12:03 pm

      Dziękuję:) polecam, pyszny deser!

      Odpowiedz

Pierwszy Sidebar

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Zima

  • Uszka z grzybami
  • Pączki
  • Pączki na piwie
  • Piernikowe ciasto do góry nogami

Więcej przepisów na zima →

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2021 Sprawdzona Kuchnia

  • Podziel się →
Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}