Labneh to biały kremowy serek przygotowany z jogurtu naturalnego o aksamitnie śmietankowej konsystencji. Co będzie potrzebne do przygotowania naturalnego pysznego serka? Dosłownie kilka rzeczy, wystarczy dobrej jakości jogurt naturalny, bez zbędnych dodatków, gaza i szczypta soli. Serek labneh można przygotować z jogurtu krowiego, koziego lub z ich mieszanki. Ja najczęściej przygotowuję serek z mieszanki dwóch jogurtów krowiego i koziego.
Jak zrobić taki serek?
To banalnie proste wystarczy wymieszać jogurt ze szczyptą soli, przelać mieszankę na sito wyłożone gęstą gazą i poczekać, aż ocieknie z serwatki. Konsystencja serka zależy od czasu, jaki spędzi na sicie. I tak po paru godzinach ociekania będzie to serek przypominający serek homogenizowany. Po kolejnych kilku godzinach zmieni się w serek do smarowania pieczywa. Taki serek można doprawić ulubionymi ziołami i przyprawami. Im dłużej serek jest osuszany, tym jego smak staje się ostrzejszy, ser dojrzewa i kwaśniej. Jeśli chcecie uzyskać serek idealny do wypieku sernika, należy odcedzać go około 24 do 30 godzin, po tym czasie będzie nadawał się do tego celu idealnie! Zachęcam do spróbowania!
📖 Przepis
Serek z jogurtu
🥘 Składniki
- 400 ml jogurt naturalny krowi (lub kozi lub ich połączenie w dowolnej ilości)
- 1 szczypta soli
- 1 duży kawałek gazy lub pieluchy tetrowej
- sito (miska, gumka recepturka lub sznureczek)
🔪 Instrukcje
- W misce lub dzbanku wymieszaj jogurt ze szczyptą soli.
- Sitko wyłożyć poczwórnie złożoną gazą, materiał powinien wystawać sporo poza sitko.
- Na przygotowane sito z gazą wylać jogurt, końce gazy zebrać razem, związać gumka lub kawałkiem sznurka, utworzy się tobołek, tobołek z jogurtem można zostawiać na sicie, które umieszczamy na misce, inny sposób to uwiązanie tobołka na patyku zawieszonym nad miską, całość wstawiamy do lodówki i pozostawiamy na kilkanaście godzin do dwóch dni sprawdzając co jakiś czas, czy na dnie miski zebrała się serwatka, serwatkę wylewamy z miski, aby serek nie moczył się w niej.
- Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji wyjmujemy gotowy serek, który przekładamy do zamykanego naczynia (bez gazy), przechowujemy w lodówce.
- Przed podaniem serek można doprawić go ziołami, przyprawami można również podać z suszonymi pomidorami lub rzodkiewką.
- Smacznego!
📋 Notatki
Używając jogurtu greckiego do przygotowania serka po około 12-14 godzinach otrzymacie serek do smarowania pieczywa
Po 24-48 godzinach uzyskacie serek nadający się do przygotowania sernika.
Aneta napisał
Mniam ! Wygląda apetycznie, aż ślinka leci. Muszę wypróbować 🙂
Anna napisał
Koniecznie, ten serek jest wspaniały, kremowy i delikatny, trzeba tylko troszkę poczekać, żeby ociekł 🙂
Jolanta Szyndlarewicz napisał
Cudowny jest ten serek, uwielbiam go:) .... a co to za wspaniały chlebuś? Bardzo apetyczny
Anna napisał
Zgadzam się! Serek jest pierwsza kala 🙂 a chlebek znajdziesz pod nazwą chleb z garnka, super łatwy i bardzo smaczny 🙂 Pozdrawiam
Jolanta Szyndlarewicz napisał
Znam ten chlebuś, ale tak pięknie to chyba nigdy mi się nie upiekł:) .... pozdrawiam
Anna napisał
Chlebek jest super to prawda 🙂 U mnie za każdym razem wygląda inaczej, ale zawsze rasowo, rustykalnie 😉 Zasługa garnka 🙂 Pozdrawiam gorąco