Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Napoje i koktaile

Sok z porzeczek

Aktualizacja: 23 cze, 2020 · Opublikowany: 5 sie, 2015 · przez Anna · 4 komentarze

Skocz do przepisu

Sok, tego zabraknąć u mnie nie może! Na zimę zawsze robię zapas soku z truskawek, malin i porzeczek, bo wiadomo, że szklaneczki domowego soku nic nie zastąpi. Sok z porzeczek z dodatkiem mięty to jeden z moich ulubionych soków jest orzeźwiający i bardzo smaczny. Latem można podawać go z dużą ilością lodu, a zimą w formie ciepłego kompotu. Sok przygotowałam w sokowniku, którym obdarowali mnie moi rodzice i powiem Wam, że sokownik to świetna sprawa bardzo ułatwia przygotowanie dużej ilości soków!

sok z porzeczek
Sok z porzeczek
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥄 Przygotowanie
  • 📋 Porada
  • 🧃 Inne domowe przetwory
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • porzeczki
  • cukier
  • świeża mięta
  • woda

Ilości składników znajdziesz w karcie przepisu.

🔪 Instrukcje

1

Przygotowanie soku w sokowniku
Porzeczki myjemy i oczyszczany. W środkowej części sokownika układać warstwami, porzeczki, miętę oraz cukier postępujemy tak do wypełnienia garnka.
Do dolnej części garnka wlać wodę, garnek postawić na ogień. Pozostałe części garnka zestawić ze sobą, przykryć pokrywką, całość parujemy do chwili pojawienia się soku w wężyku.
Do umytych, wyparzonych słoików lub butelek wlewać gorący sok, zakręcić i gotowe.

2

Przygotowanie soku klasycznie
Oczyszczone porzeczki umieścić w garnku, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 2 godziny, aby porzeczki puściły sok. Po tym czasie postawić garnek na ogień dolać około ½ litra wody i zagotować. Następnie ustawić na innym garnku sito wyłożone gazą przez, które przecedzamy sok. Kiedy cały sok zleci do garnka (można odcisnąć owoce) zagotować go ponownie i natychmiast rozlać do słoików. Zakręcić, postawić na zakrętkach na 5 -10 minut.
Kiedy słoiki/butelki wystygną odstawić w chłodne miejsce do spiżarni lub piwnicy. Soki można pasteryzować, tak dla pewności. 

sok z czerwonych porzeczek w butelkach
sok z porzeczek

🥄 Przygotowanie

Owoce wymieszane z cukrem umieszczone w "dziurawej" części sokownika zażywają sauny parowej przez jakiś czas, żeby następnie wydać czysty i klarowny sok. Przygotowanie soku w takim garnku jest łatwe i wygodne, ale jeśli nie macie sokownika, to nic nie szkodzi. Sok można przygotować metodą klasyczną, gotując owoce z cukrem w zwykły garnku. Który później trzeba przecedzić. Do przechowywania soku można użyć słoików, choć przyznam, że butelki lepiej się sprawdzają! W tym roku wykorzystałam butelki po piwie, które po napełnieniu zakapslowałam. Kapslownicę można kupić przez internet lub w sklepach z gospodarstwem domowym :). Miłej pracy i smacznego!

📋 Porada

Słoiki lub butelki powinny być dobrze umyte i wyparzone! Sok wlewamy gorący do słoików/butelek uważajcie aby się nie poparzyć! Sok jest skoncentrowany i powinien być bardzo słodki, rozcieńczamy go wodą.

🧃 Inne domowe przetwory

Szukacie pomysłów na domowe przetwory, którymi można cieszyć podniebienie zimą? Zapraszam, poniżej znajdziecie kilka propozycji. Dżem truskawkowy z dodatkiem kwiatu czarnego bzy jest obłędny w smaku, koniecznie spróbujcie! Może potrzebujecie przepis na wspaniałe ogórki kiszone lub przecier pomidorowy? Częstujcie się, jest tego dużo więcej.

  • w białej miseczce dżem z czarnej porzeczki w tle słoiczki z dżemem i gałązka porzeczki
    Dżem z czarnej porzeczki
  • Dzem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
    Dżem truskawkowy z kwiatem czarnego bzu
  • ogorki kiszone
    Ogórki kiszone
  • syrop z kwiatu czarnego bzu
    Syrop z kwiatu czarnego bzu

📖 Przepis

sok z porzeczek
Print Pin
5 z 1 głosu

Sok z porzeczek

Naturalny skoncentrowany sok z czerwonych porzeczek.
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Przygotowanie 10 minuty minuty
Gotowanie 30 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 1 kg czerwonych porzeczek
  • 1 garść mięty (liście i łodyżki)
  • 250 g cukru (można dać do 300 g)
  • ½ l wody (do porzeczek w przepisie bez sokownika)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

Przygotowanie soku w sokowniku

  • Porzeczki myjemy i oczyszczany. W środkowej części sokownika układać warstwami, porzeczki, miętę oraz cukier postępujemy tak do wypełnienia garnka.
  • Do dolnej części garnka wlać wodę, postawić na gaz, pozostałe części garnka zestawić ze sobą, przykryć pokrywką, całość parujemy do chwili pojawienia się soku w wężyku
  • Do umytych, wyparzonych słoików lub butelek wlewać gorący sok, zakręcić i gotowe.

Przygotowanie soku klasycznie

  • Oczyszczone porzeczki umieścić w garnku, zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na 2 godziny, aby porzeczki puściły sok. Po tym czasie postawić garnek na ogień dolać ½ litra wody i zagotować. Na innym garnku ustawić sito wyłożone gazą, przez które przecedzamy sok. Kiedy cały sok zleci do garnka (można odcisnąć owoce) zagotować go ponownie i natychmiast rozlać do słoików, zakręcić, postawić na zakrętkach na 5 -10 minut.
  • Kiedy słoiki/butelki wystygną odstawić w chłodne miejsce do spiżarni lub piwnicy. Soki można pasteryzować, tak dla pewności, ale ja nalewam gorące i nigdy nic się nie zepsuło!

📋 Notatki

Słoiki lub butelki powinny być dobrze umyte i wyparzone! Sok wlewamy gorący do słoików/butelek uważajcie, aby się nie poparzyć!
Sok jest skoncentrowany i powinien być bardzo słodki, przygotowując sok do picia rozcieńczamy go wodą.
  • sok z porzeczek w szklance z lodem w tle sok w butelkach
  • biała miska wypełniona czerwonymi porzeczkami
sok z porzeczek

Więcej Przepisy na napoje i koktajle

  • sok z wiśni w butelkach obok wiśnie
    Sok z wiśni
  • szklanka z czerwonym napojem z hibiskusa w tle kwiaty i butelka z napojem
    Napój z hibiskusa
  • syrop z kwiatów lipy w butelkach w tle gałązki lipy
    Syrop z kwiatów lipy
  • Domowy syrop z kwiatów akacji

Komentarze

    5 from 1 vote (1 rating without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Magdalena napisał

    30 czerwca, 2021 at 1:23 pm

    Witam, czy porzeczki trzeba pozbawiać szypułek, czy można zostawić z tymi ogonkami?

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      30 czerwca, 2021 at 2:14 pm

      Jeśli będzie Pani robiła w sokowniku to można zastawić, ja zawsze tak robię. Trzeba pozbyć się tylko liści, umyć i można robić sok. Jeśli chodzi o gotowanie w garnku to można je poobrywać choć nie jest to konieczne, chyba że ogonki są bardzo grube.

      Odpowiedz
  2. karmel-itka napisał

    05 sierpnia, 2015 at 12:35 pm

    Bardzo piękny kolor! Lato zamknięte w butelce, zostawione na zimową porę 😉

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      05 sierpnia, 2015 at 10:53 pm

      Kolor jest piękny, bo porzeczki miały szczęście dojrzewać w pełnym słońcu 🙂 Tak, na zimową porę miał być cały zapas..., ale trudno powstrzymać się przed wypiciem szklaneczki dobrze schłodzonego soku w taki upał:) Cudownie orzeźwia!

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.