Błyskawiczny sos z soczewicy, na mleczku kokosowym z zielonym groszkiem i sporą ilością aromatycznych przypraw, pychota. Sos świetnie smakuje z grillowanymi krewetkami, chlebkiem naan czy paluszkami z dorsza. Idealny na obiad dla bardzo zapracowanych. Wystarczy otworzyć puszkę mleczka kokosowego, soczewicy i przy pomocy kilku aromatycznych przypraw wyczarować pyszny i zdrowy obiad. Polecam!
📖 Przepis
Sos z soczewicy z zielonym groszkiem
Dodaj do kolekcji🥘 Składniki
- 1 puszka soczewicy (odsączona z zalewy)
- 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml)
- 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- 1 szczypta chilli
- 2 łyżki łsoku z limonki
- garść siekanej kolendry
- 8 listków mięty
- 1 sztuka cebulki dymki
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- olej kokosowy do smażenia
🔪 Instrukcje
- Cebulę i zioła drobno posiekać.
- Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju kokosowego, dodać cebulę, imbir, przetarty czosnek, kminek, smażyć chwilkę do momentu, kiedy przyprawy zaczną wydawać intensywny aromat. Następnie wlać mleczko kokosowe i soczewicę, gotować na średnim ogniu przez 5 minut. Dodać mrożony groszek, doprawić przyprawami i gotować jeszcze przez około 7 minut.
- Zdjąć z ognia, przed podaniem posypać siekanymi ziołami.
- Smacznego!
Comments
No Comments