Domowe suszone pomidory, to najlepsze pomidory pod słońcem. Nie jadłam lepszych niż właśnie te robione w domu. Są soczyste, mięsiste i pełne aromatu. Najważniejsze, że są bez żadnych konserwantów i polepszaczy smaku. Można je doprawić według własnych upodobań, ja robię zawsze w kilku wersjach.
🥘 Składniki
- 2 kg pomidorów najlepsze są owalne Lima
- 4 łyżki suszonego oregano
- 3 łyżki suszonej bazylii
- 1 ½ łyżki sól
- pieprz
- 2 łyżki ciemnego cukru opcjonalnie
- 3 łyżki oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia
Dodatkowo
- ulubione przyprawy: oregano. tymianek bazylia, suszony czosnek, suszona papryczka chilli, itp.
- oliwa do zalania pomidorów najlepsza będzie z oliwek
- słoiki
🔪 Instrukcje
- Pomidory dokładnie umyć, wszystkie przekroić na pół. Łyżeczką wyjąć gniazda nasienne, nie jest to konieczne ale pozbycie się gniazd przyspiesza suszenie.
- Układać na dużej tacy do pieczenia, jeden obok drugiego, przeciętą stroną do góry. Skropić delikatnie oliwą, posypać solą, pieprzem, oregano i bazylią lub innymi przyprawami.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90-120 °C. Pomidory suszyć przez około 4 do 7 godzin, co jakiś czas sprawdzić czy pomidory nie przypiekają się! - ewentualnie regulować temperaturę Co jakiś czas uchlać na chwilę drzwi piekarnika aby usiekła para.
- Pomidory zazwyczaj są różnej wielkości, jedne będą suszyć się szybciej, a inne trochę dłużej dlatego trzeba zaglądać do nich i w razie potrzeby te wysuszone wyjmować wcześniej.
- Słoik umyć i wyparzyć gorącą wodą, wysuszyć.
- Na dno ułożyć warstwę pomidorów, przesypać odrobiną oregano, bazylii lub innych przypraw, czynność powtarzać. Zalać pomidory oliwą lub olejem, docisnąć aby wyszło powietrze z pomiędzy nich, szczelnie zamknąć.
- Pomidory zamknięte już w słoikach pasteryzujemy.
- Najlepiej wstawić słoiki z pomidorami do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 120 st C, od chwili osiągnięcia temperatury 120 st C pasteryzować przez 25-30 minut. Można również pasteryzować metodę na "mokro" w garnku.
🍅 Opcje
Jak już wspomniałam przygotowuje je w kilku wersjach. Jedne z oregano i bazylią, inne z tymiankiem, oregano i suszonym czosnkiem. Jeszcze inna wersja to z suszonymi papryczkami chilli bardzo pikantne! Przyprawy należy dodać do słoika, w którym będziemy przechowywać pomidory, co wzmocni ich smak, a oliwa nabierze wspaniałego smaku i aromatu. Wszystko zalewam oliwą z oliwek z drugiego tłoczenia, oliwę po zjedzeniu pomidorów wykorzystuję do sałatek i smażenia. Oczywiście, do zalania pomidorów można użyć oliwy z pierwszego tłoczenia lub dowolnego oleju. Gorąco polecam suszone pomidory to lato zamknięte w słoiku na zimowy sezon!
🥫 Inne propozycje
Poza suszonymi pomidorami możecie przygotować przeciery pomidorowe, kiszone pomidory, lub inne przetwory idealne na zimę.
📖 Przepis
Suszone pomidory
🥘 Składniki
- 2 kg pomidorów (najlepsze są owalne Lima)
- 4 łyżki suszonego oregano
- 3 łyżki suszonej bazylii
- 1 ½ łyżki sól
- pieprz
- 2 łyżki ciemnego cukru (opcjonalnie)
- 3 łyżki oliwy z oliwek z drugiego tłoczenia
Dodatkowo
- ulubione przyprawy: oregano. tymianek (bazylia, suszony czosnek, suszona papryczka chilli, itp.)
- oliwa do zalania pomidorów (najlepsza będzie z oliwek)
- słoiki
🔪 Instrukcje
- Pomidory dokładnie umyć, wszystkie przekroić na pół. Łyżeczką wyjąć gniazda nasienne, nie jest to konieczne ale pozbycie się gniazd przyspiesza suszenie.
- Układać na dużej tacy do pieczenia, jeden obok drugiego, przeciętą stroną do góry. Skropić delikatnie oliwą, posypać solą, pieprzem, oregano i bazylią lub innymi przyprawami.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 90-120 °C. Pomidory suszyć przez około 4 do 7 godzin, co jakiś czas sprawdzić czy pomidory nie przypiekają się! - ewentualnie regulować temperaturę Co jakiś czas uchlać na chwilę drzwi piekarnika aby usiekła para.
- Pomidory zazwyczaj są różnej wielkości, jedne będą suszyć się szybciej, a inne trochę dłużej dlatego trzeba zaglądać do nich i w razie potrzeby te wysuszone wyjmować wcześniej.
- Słoik umyć i wyparzyć gorącą wodą, wysuszyć.
- Na dno ułożyć warstwę pomidorów, przesypać odrobiną oregano, bazylii lub innych przypraw, czynność powtarzać. Zalać pomidory oliwą lub olejem, docisnąć aby wyszło powietrze z pomiędzy nich, szczelnie zamknąć.
- Pomidory zamknięte już w słoikach pasteryzujemy.
- Najlepiej wstawić słoiki z pomidorami do zimnego piekarnika, nastawić temperaturę 120 st C, od chwili osiągnięcia temperatury 120 st C pasteryzować przez 25-30 minut. Można również pasteryzować metodę na "mokro" w garnku.
- Smacznego!
Skomentuj