Sprawdzona Kuchnia

  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
menu icon
go to homepage
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
search icon
Homepage link
  • Wszystkie przepisy
  • Twoje przepisy
  • Przelicznik foremek
  • O mnie
  • Newsletter
×
  • kapsułki z olejem
    Dlaczego warto podawać tran dzieciom?
  • ciastka czekoladowe przełamane przez środek ukazujące wilgotne wnętrze
    Ciastka czekoladowe z miękkim środkiem
  • kobieta podpierające boki na brzuchu zestaw warzyw i owoców probiotycznych
    Jak zadbać o mikroflorę jelitową?
  • lasagne w ceramicznym naczyniu ze smakowicie przyrumienionym wierzchem
    Lasagne
  • ugotowany makaron udon
    Makaron udon domowy
  • dieta pudełkowa w szklanym naczyniu
    Jak działa dostawa diety pudełkowej?
  • dżem z gruszek na podpieczonym rogaliku w tle słoiki z dżemem
    Dżem z gruszek
  • klopsy z tofu podane na patelni w pysznym sosie korma
    Klopsy z tofu w sosie
  • na fioletowym obrusie słoiczki z dżemem w otoczeniu kwiatów
    Dżem z jeżyn
  • ogórki w zalewie curry na białej miseczce
    Ogórki z curry
  • piękna czerwona galaretka w słoiczku na stole
    Galaretka z czerwonej porzeczki
  • ciasto na patrze widok z góry na czerwonym obrusie udekorowanym zielonym świerkiem
    Piernikowe ciasto do góry nogami
Strona główna » Napoje i koktaile

Syrop z pędów sosny

Aktualizacja: 20 maj, 2019 · Opublikowany: 12 maj, 2018 · przez Anna · 5 komentarzy

Skocz do przepisu

Dziś podaję Wam prosty, błyskawiczny przepis na syrop z pędów sosny. Syrop na różnego rodzaju dolegliwości związane z górnymi drogami oddechowymi. W tym roku wiosna jest przepiękna i upalna więc przyroda pędzi jak szalona. Można było przegapić najlepszy moment na zebranie pędów, pewnie w większości rejonów Polski to już ostatnie dni na zrywanie ich. Warto więc wybrać się jak najszybciej do lasu! Poprzedni przepis, który znajdziecie tutaj jest klasycznym przepisem przygotowywanym na "surowo" bez żadnej obróbki termicznej. W takim syropie zachowane są wszystkie cenne lecznicze składniki. Niestety, żeby nadawał się do spożycia, trzeba poczekać kilka tygodni.

Syrop z pędów sosny w butelkach w tle gałęzie sosny.
Syrop z pędów sosny
Przejdź do:
  • 🥘 Składniki
  • 🔪 Instrukcje
  • 🥄 Dawkowanie
  • 🌲 Przygotowanie
  • ❤️ Właściwości
  • 📖 Przepis
  • 💬 Komentarze

🥘 Składniki

  • 300 g pędów sosny
  • 500 ml wody
  • 300 g cukru trzcinowego lub białe

🔪 Instrukcje

  • Zrywamy pędy sosny nieprzekraczające 12 cm (żeńskie) jak również kwiaty męskie z pyłkiem. Pędy należy oczyścić z owadów przed gotowaniem nie myjemy ich! Po oczyszczeniu wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy przez około 45 minut, pod przykryciem na średnim ogniu.
  • Następnie przecedzamy uzyskany syrop przez gęste sito lub gazę, syrop przelewamy do garnka do którego dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy, trzymamy na ogniu około 15 minut mieszamy, aby cukier dokładnie rozpuścił się.
  • Gorący syrop przelewamy do czystych wyparzonych buteleczek lub słoiczków i od razu zakręcamy, stawiamy do góry nogami na 10 minut, aby nakrętki dobrze złapały. Przechowujemy w chłodnym miejscu.

🥄 Dawkowanie

  • Dorośli 3 - 4 x dziennie po 1 łyżce
  • Dzieci 3 x dziennie po łyżeczce

🌲 Przygotowanie

Dzisiejszy syrop przygotujecie w godzinę i od razu można go zażywać w razie bólu gardła. Do tego przepisu używamy kwiatów żeńskich, jaki i męskich, ale najlepiej, żeby żeńskich była przewaga. Poniżej rysunek z zaznaczonymi kwiatami męskimi i żeńskimi. Przygotowanie syropu sprowadza się do przejrzenia pędów i usunięcia ewentualnych owadów. Pędy rozdrabniamy i umieszczamy w garnku, następnie całość zalewamy wodą i gotujemy przez 45 minut. Syrop właściwie jest już gotowy do zastosowania, poniżej przeczytacie szczegóły przygotowania.

❤️ Właściwości

Syrop to cenne źródło witaminy C, soli mineralnych, flawonoidów i węglowodanów. Jest to lek stosowany przede wszystkim w przeziębieniach, zapaleniu gardła, zapaleniu oskrzeli, suchości gardła, ale też i braku apetytu. Ma działanie wykrztuśnie i bakteriobójcze. Oczywiście trzeba mieć świadomość, że syrop przygotowany w ten sposób będzie miał mniej właściwości leczniczych ze względu na obróbkę termiczną. Jest wielu zwolenników tego przepisu, którzy wolą go od klasycznego, ponieważ jest to syrop gotowany. Syrop poddany wysokiej temperaturze nie zepsuje się i bez obaw można go przechowywać przez długie miesiące. Najlepiej spróbujcie jednej i drugiej wersji i zdecydujcie sami, która mikstura będzie dla Was lepsza.

📖 Przepis

Print Pin
5 z 3 głosów

Syrop z pędów sosny

Syrop z pędów sosny - gotowany, błyskawiczny!
Autor Anna
Kuchnia Polska
Rodzaj Napoje
Przygotowanie 20 minuty minuty
Gotowanie 1 godzina godzina 45 minuty minuty
Autor Anna
Dodaj do kolekcji Idź do kolekcji

🥘 Składniki
 

  • 300 g pędów sosny
  • 500 ml wody
  • 300 g cukru trzcinowego (lub białego)
Przelicznik foremek

🔪 Instrukcje
 

  • Zrywamy pędy sosny nieprzekraczające 12 cm (żeńskie) jak również kwiaty męskie z pyłkiem. Pędy należy oczyścić z owadów przed gotowaniem nie myjemy ich! Po oczyszczeniu wkładamy do garnka zalewamy wodą i gotujemy przez około 45 minut, pod przykryciem na średnim ogniu.
  • Następnie przecedzamy uzyskany syrop przez gęste sito lub gazę, syrop przelewamy do garnka do którego dodajemy cukier i ponownie zagotowujemy, trzymamy na ogniu około 15 minut mieszamy, aby cukier dokładnie rozpuścił się.
  • Gorący syrop przelewamy do czystych wyparzonych buteleczek lub słoiczków i od razu zakręcamy, stawiamy do góry nogami na 10 minut, aby nakrętki dobrze złapały. Przechowujemy w chłodnym miejscu.
  • Na zdrowie!
  • Dawkowanie:
    Dorośli 3-4 x dziennie po 1 łyżce
    Dzieci 3 x dziennie po łyżeczce

📋 Notatki

Po przegotowaniu takiej ilości pędów i odparowaniu, wyszło mi 400 ml gotowego syropu.
Rysunek przedstawiający sosnę i jej elementy.
Syrop z pędów sosny

Więcej Przepisy na napoje i koktajle

  • sok z wiśni w butelkach obok wiśnie
    Sok z wiśni
  • szklanka z czerwonym napojem z hibiskusa w tle kwiaty i butelka z napojem
    Napój z hibiskusa
  • syrop z kwiatów lipy w butelkach w tle gałązki lipy
    Syrop z kwiatów lipy
  • Domowy syrop z kwiatów akacji

Komentarze

    5 from 3 votes (3 ratings without comment)

    Skomentuj Anuluj pisanie odpowiedzi

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Ocena przepisu




  1. Syrop napisał

    10 lutego, 2025 at 2:14 am

    Jak długo można go przechowywać

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      21 lutego, 2025 at 1:14 pm

      Syrop przechowywany w chłodnym ciemnym miejscu spokojne przetrwa dwa lat, ja mam w swojej spiżarni taki, który na 3 lat i jest ok.

      Odpowiedz
  2. Kornelia napisał

    15 maja, 2018 at 12:18 am

    super jest

    Odpowiedz
  3. Monika napisał

    14 maja, 2018 at 10:44 am

    No i chyba ten wpis mnie zmobilizuje, żeby się poderwać i zrywać, zrywać i syrop przyrządzić! Mam nadzieję, że nie jest za późno… Jak zawsze inspirująca jesteś! Wielkie dzięki!!!

    Odpowiedz
    • Anna napisał

      14 maja, 2018 at 11:44 am

      Myślę, że jeszcze znajdziesz odpowiednie pędy ? Syrop z pewnością przyda się można użyć go do lodówki, naleśników lub innych deserów! Polecam się i pozdrawiam ?

      Odpowiedz

Mam na imię Ania. Gotuję dla swojej sporej rodziny i przyjaciół, i uwielbiam to. Moją pasją jest fotografia, tworzenie nowych i ulepszanie starych przepisów. Na blogu znajdziecie przepisy inspirowane kuchnią z całego świata, przepisy tradycyjne i najnowsze trendy kulinarne.
Więcej o mnie →

Wiosna

  • kawałek puszystego ciasta tiramisu na białymn talerzu
    Tiramisu
  • biszkopt idealny na paterze
    Biszkopt idealny na tort
  • Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
    Medaliki warzywne z sosem pomidorowym
  • ciasto drozdzowe z truskawkami
    Ciasto drożdżowe z truskawkami

Więcej przepisów na wiosnę→

Footer

↑ Do góry

O stronie

  • O mnie
  • Polityka cookie
  • Regulamin i polityka prywatności

Newsletter

  • Zapisz się! na aktualności

Kontakt

  • Kontakt
DMCA.com Protection Status

Copyright © 2012 - 2024 Sprawdzona Kuchnia

Zarządzaj zgodami plików cookie
Używamy plików cookie w celu optymalizacji naszej witryny i usług.
Funkcjonalne Zawsze aktywne
Przechowywanie lub dostęp do danych technicznych jest ściśle konieczny do uzasadnionego celu umożliwienia korzystania z konkretnej usługi wyraźnie żądanej przez subskrybenta lub użytkownika, lub wyłącznie w celu przeprowadzenia transmisji komunikatu przez sieć łączności elektronicznej.
Preferencje
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest niezbędny do uzasadnionego celu przechowywania preferencji, o które nie prosi subskrybent lub użytkownik.
Statystyka
Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do celów statystycznych. Przechowywanie techniczne lub dostęp, który jest używany wyłącznie do anonimowych celów statystycznych. Bez wezwania do sądu, dobrowolnego podporządkowania się dostawcy usług internetowych lub dodatkowych zapisów od strony trzeciej, informacje przechowywane lub pobierane wyłącznie w tym celu zwykle nie mogą być wykorzystywane do identyfikacji użytkownika.
Marketing
Przechowywanie lub dostęp techniczny jest wymagany do tworzenia profili użytkowników w celu wysyłania reklam lub śledzenia użytkownika na stronie internetowej lub na kilku stronach internetowych w podobnych celach marketingowych.
Zarządzaj opcjami Zarządzaj serwisami Zarządzaj {vendor_count} dostawcami Przeczytaj więcej o tych celach
Preferencje
{title} {title} {title}

Rate This Recipe

Twój głos:




A rating is required
A name is required
An email is required

Recipe Ratings without Comment

Something went wrong. Please try again.